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OPINION NO. 79-082 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 505.371, the members of a board of fire district 
trustees must include one representative from each board of township 
trustees and one representative from the legislative authority of each 
municipal corporation in the district, With respect to the total 
number of board members, the number of representatives from each 
constituent political subdivision and each constituent governing body, 
and their method of appointment so long as they are not popularly 
elected, the participating political subdivisions have substantial 
discretion. 

To: John E. Shoop, Lnke County Pros. Atty., Palnesvllle, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, November 13, 1979 

I have before me your request for my opinion which reads, in part, as follows: 

The Madison Fire District Is a joint fire cli~trict made up of 
Madison Village and Madison Township. Tt.e joint resolution 
establishing the fire district provides as follows: 

"The governing body of said Joint Fire District shall 
be a Board of Fire District Trustees whose membership 
shall be comprised of three (3) Madison Township 
Trustees and three (3) members of the Madison Village 
Council as the latter are appointed by said Council from 
time to time." 

Section 505.371 of the Ohio Revised Code provides in pertinent part: 

"The governing body of the joint fire district shall be 
a board of fire district trustees, which shall include one 
representative from each board of township trustees 
and one representative from the legislative authority of 
each municipal corporation in the district." 

Your opinion is hereby requested concerning the following 
questions: 

(I) Whether the composition of the Board of Fire District 
Trustees as established by the joint resolution complies with Section 
505.371 of the Ohio Revised Code, 

(2) Whether Section 505.371 of the Ohio Revisecl Code requires 
that there be only one representative from each C:t•ii~tituent political 
subdivision. 

(3) Whether Section 505.371 of the Ohio Revised Code requires 
that there be only one rcpresentativti from each constituent 
governing body. 

(4) Whether, pursuant to Section 505.371 of the Ohio Revised 
Code, all members of a Board of Fire District Trustees must be either 
a township trustee, or members of the legislative authority of a 
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municipal corporation. 

(5) Whether some or all of the trustees may be elected by 
popular vote. 

(6) Whether some Trustees may be appointed by the legislative 
authority of the municipal corporation. 

(7) Whether, pursuant to Section 505.371 of the Ohio Revised 
Code, each constituent political subdivision should have equal 
representation on a board of fire district trustees. 

R.C. 505.371 provides that the boards of trustees of one or more townships 
and the legislative authorities of any one or more municipal corporations within or 
adjoining such townships, or the boards of township trustees of two or more 
townships may, by adoption of a joint resolution by a majority of the members of 
each board of township trustees and by a majority of the members of the legislative 
authority of each municipal corporation, create a joint fire district comprising the 
municipal corporations and all or any portions of the townships as are mutually 
agreed upon. 

The provision of R.C. 505.371 which is quoted above as part of your letter 
provides that the board of fire district trustees shall be the governing body of the 
joint fire district. In addition, the statute provides the method by which a 
municipal corporation or township may join or withdraw from an existing joint fire 
district. 

The language of R.C. 505.371 which pertains to the composition of a board of 
fire district trustees is clear. The board "shall include one representative. from 
each board of township trustees and one representative from the legislative 
authority of each municipal corporation." However, there is no limitation upon the 
number of the members of the board of fire district trustees. There is no 
requirement that all members must be either township trustees or members of a 
city or village council, nor is there a requirement that there be only one member 
from each constituent governing body. The only requirement of the statutory 
provision is that one expressly stated, that the board "shall include" one 
representative from the board of trustees of a participating township and one from 
the legislative authority of each participating municipality. 

It is well-established under Ohio law that where an officer or body is directed 
by a statute to do a particular thing, in the absence of specific directions covering 
in detail the manner and method of doing it, the command carries with it the 
implied power and authority necessary to the performance of the duty imposed. 
Absent specific statutory directions upon how to perform the duty, it may be 
exercised with intelligent discretion. See State ex rel Copeland v. State Medical 
Board, 107 Ohio St. 20 (1923); State ex rel. Hunt v. Hildebrant, 93 Ohio St. 1 (1915); 
1979 Op. Att'y Gen. No. 79.:034; 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-024. I am not 
unmindful that R.C. 505.371 does not require or command a board of township 
trustees and a legislative authority of a municipal corporation to create a joint fire 
district, but rather simply permits such action. Nevertheless, I believe these 
principles are equally applicable to the instant case. As such, in the absence of 
specific statutory guidelines concerning the formation of the board of fire district 
trustees, it is my conclusion that the bodies entering into the joint resolution 
creating the joint fire district have substantial discretion in determing the size and 
composition of such board, with the only limitation being that the board contain at 
least one member. from each board of township trustees and one member from the 
legislative authority of each municipal corporation in the district. 

Therefore, with regard to your first question, concerning the composition of 
the board of fire district trustees established by the joint resolution you recite, it is 
my opinion that the composition of the board of fire district trustees as established 
by such joint resolution is in compliance with the requirements of R.C. 505.371. 

January 1980 Adv. Sheets 
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In light of the above discussion, questions two through four of your request 
require a negative reply. Question six is answered in the affirmative. Concerning 
your last question, again, there is nothing in R.C. 505.371 which requires equal 
representation from constituent politi.?al subdivisions. Therefore, your final 
question must be answered in the negative. 

Your fifth question, concerning the popular election of the fire district 
trustees, raises a different issue. Election and appointment of public officers is 
dependent upon and regulated by either constitutional or statutory provisions, ~ 
Mullholand v. Batt, 164 Ohio St. 362 (1955). I am unable to locate either within R.C. 
505.371, R.C. Chapter 35 (Ohio's election law), or the Ohio Constitution any 
provision which authorizes the election of fire district trustees by popular vote. 
(Compare R.C. 505.01 and R.C. 305.0l which specifically authorize the election and 
term of office of township trustees, and county commissioners respectively,) In the 
absence of such authorization, I must conclude that the fire district trustees may 
not be elected by popular vote. 

It is my opinion, therefore, and you are advised, that pursuant to R.C. 
505.371, the members of a board of fire district trustees must include one 
representative from each board of township trustees and one representative from 
the legislative authority of each municipal corporation in the district. With respect 
to the total number of board members, the number of representatives from es.ch 
constituent political subdivision and each constituent governing body, and their 
method of appointment so long as they are not popularly elected, the participating 
political subdivisions have substantial discretion. 




