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Columbus, Ohio, August 30, 1955 

Hon. Stanley N. Husted, Prosecuting Attorney 

Clark County, Springfield•, Ohio 

Dear Sir: 

I have for consideration your request for my opinion as follows: 

"The Regional Planning Commission of Clark County, Ohio 
is planning to file an application with the Housing and Home 
Finance Agency of the Federal Government for matching funds 
under Section 701 of the Housing Act of 1954. In support of 
such application, they are advised by that agency that the Regional 
Planning Commission must furnish an opinion from your office 
on the questions hereinafter set forth. In order to comply with 
this request, I request your opinion in answer to the following 
questions: 

"l. Does Section 713.21 et seq. of the Revised Code 
contain provisions which meet the five basic requirements of 
Section 701 of the Housing Act of 1954, namely: (a) author­
ize the creation of an official state metropolitan or regional 
planning agency ; (b) empower such agency to perform plan­
ning work in metropolitan or regional areas; (c) define such 
planning work in metropolitan or regional areas so that it will 
be within the purview of 'surveys, land use studies, urban 
renewal plans, technical services and other planning work' 
exclusive of plans for specific public works; ( cl) empower 
such planning agency to fulfill the obligations imposed under 
the grant contract with the Federal Government which are 
in substantial accord with Section 2 of the enclosed Guide; 
(e) make appropriate provision for such planning agency to 
provide or cause to be provided as needed the portion of the 
cost of the planning work not covered by the Federal grant. 

"2. Is a regional planning commission organized under 
provisions of Section 713.21 of the Revised Code authorized 
to contract in its own name with the Federal Government 
for planning grants under Section 701 of the Housing Act 
of 1954? 

"3. Is such a commission authorized to expend such 
grants and donations from the Federal Government as well 
as funds appropriated and received from local sources. 

"4. Does the statute sufficiently define the area over 
which a planning body may exercise planning powers, or does 
it provide adequate standards or tests for delineating such an 
area? 
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"5. The Agreement creating the Clark County-Spring­
field Regional Planning Commission describes its area of 
jurisdiction as 'the City of Springfield, Ohio, and all of the 
remaining parts of the County, exclusive of any other munic­
ipal corporation'. ls the area as described a regional area 
within the meaning of the Ohio State Statutes? 

"6. What, if any, concurrences or approval of either 
State, County or Municipal officials or bodies are prerequisite 
to a regional planning commission creating contractual obli­
gations? 

"7. Does a metropolitan or regional area have to be a 
contiguous area?" 

Section 701, of the Federal Housing Act of 1954, Public Law 560, 

83rd Congress, reads as follows : 

"Sec. 701. To facilitate urban planning for smaller com­
munities lacking adequate planning resources, the Administrator 
is authorized to make planning grants to State planning agencies 
for the provision of planning assistance ( including surveys, land 
use studies, urban renewal plans, technical services and other 
planning work, but excluding plans for specific public works) 
to cities and other municipalities having a population of less than 
25,000 according to the latest decennial census. The Adminis­
trator is further authorized to make planning grants for similar 
planning work in metropolitan and regional areas to official State, 
metropolitan, or regional planning agencies empowered under 
State or local laws to perform such planning. Any grant made 
under this section shall not exceed 50 per centum of the estimated 
cost of the work for which the grant is made and shall be subject 
to terms and conditions prescribed by the Administrator to carry 
out this section. The Administrator is authorized, notwithstand-ing 
the provisions of section 3648 of the Revised Statutes, as amended, 
to make advance or progress payments on account of any planning 
grant made under this section. There is hereby authorized to be 
appropriated not exceeding $5,000,000 to carry out the purposes 
of this section, and any amounts so appropriated shall remain 
available until expended." 

As pointed out in my Opinion No. 5020, dated March 29, 1955, a 

determination of whether a particular state or local agency enjoys such 

powers and is under such duties under state law, as to qualify for a grant 

of funds by an agency of the national government operating within the 

limits of a federal law is necessarily one which must be made ultimately 

by the federal authorities concerned. Thus your initial question, of whether 

Section 713.21 et seq. Revised Code, contains "provisions which meet the 
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five basic requirements of Section 701 of the Housing Act of 1954" pri­

marily involves an interpretation of the federal statute and so might more 

properly be addressed to the Attorney General of the United States by the 

federal agency concerned. 

It is recognized, however, that the federal authorities will necessarily 

interpret the federal statute here involved in the light of the provisions of 

the state law as construed by the state courts or as interpreted by the chief 

legal officer of the state. Accordingly, while I must refrain from the ex­

pression of an opinion -which amounts to an interpretation of the federal 

statute, I deem it proper to supply such comment on the powers and duties 

of regional planning commissions as will facilitate the ultimate decision by 

the federal agency concerned regarding the grant here sought. 

As to the creation of regional planning commissions and certain of 

their powers, Section 713.21, Revised Code, as amended in Amended Sub­

stitute House Bill No. 635, 101st General Assembly, provides: 

"T:he planning commission of any municipal corporation or 
group of municipal corporations, and the board of county commis­
sioners of any county in which such municipal corporation or 
group of municipal corporations is located or of any adjoining 
county may co-operate in the creation of a regional planning com­
mission, for any region defined as agreed upon by the planning 
commission and boards, exclusive of any territory within the limits 
of a municipal corporation not having a planning commission. 

"The number of members of such regional planning commis­
sion, their method of appointment, and the proportion of the costs 
of such regional planning to be borne respectively by the various 
municipal corporations and counties in the region shall be such as 
is determined by the planning commissions and boards. Such 
boards and the legislative authorities of such municipal corpora­
tions may appropriate their respective shares of such costs. The 
sums so appropriated shall be paid into the treasury of the county 
in which the greater portion of the region is located, and shall be 
paid out on the certificate of the regional planning commission 
and the warrant of the county auditor of such county for -the 
pur,poses authorized by sections 713.21 to 713.27, inclusive, of 
the Revised Code. The regional planning commission may accept, 
receive and expend fund'S, grants and services from the federal 
government or its agencies, from departments, agencies and in­
strumentalities of state or local government, or from civic sources, 
and contract with respect thereto, and provide such information 
and reports as may be necessary to secure such financial aid. 
\Vithin the amounts thus agreed upon and appropriated or other­
wise received, the regional planning commission may employ such 
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engineers, accountants, and other employes as are necessary and 
may rent such space and make such purchases as it deems neces­
sary to its use." 

As above indicated this is a very recent enactment and will become 

effective on the ninety-first day following the date of filing with the Secre­

tary of State, July 8, 1955, as provided in Section le, Article I, Ohio 

Constitution, unless a referendum petition should be filed with respect to 

it as provided in such section. 

It is understood that your inquiry seeks an interpretation of the provi­

sions of Section 713.21, Revised Code, as thus amended, upon the assump­

tion that the recent enactment will not be subjected to a referendum and 

that it will become effective on October 7, 1955; and my response will be 

made, therefore, on that assumption. 

Coming now to consider your specific questions seriatim, it will be seen 

as to question 1 (a) that Section 713.21 supra, plainly and expressly author­

izes the creation of "an official * * * regional planning agency." 

As to question 1 (·b), it will be seen that such agencies may expend 

funds for "the purposes authorized by Sections 713.21 to 713.27, inclusive;" 

and these sections quite clearly authorize such agencies "to perform plan­

ning work in metropolitan or regional areas." 

As to question 1 ( c), Section 713.23, Revised Code, provides: 

"The regional or county planning commission shall make 
plans and maps of the region or county respectively, showing the 
commission's recommendation for systems of transportation, high­
ways, park and recreational facilities, the water supply, sewerage 
and sewage disposal, garbage disposal, civic centers, and other 
public improvements which affect the development of the region 
or county respectively, as a whole or as more than one political 
unit within the region or county, and which do not begin and 
terminate within the boundaries of any single municipal corpo­
ration." 

It seems obvious that the activities thus authorized do not relate to 

specific public works, and that they may well encompass "surveys, land use 

studies, urban renewal plans, technical services, and other planning works" 

within the ordinary meaning of this language. 

As to question 1 (cl) we may note the following provision in Section 

713.21 supra: 
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"The regional planning commission may accept, receive and 
expend funds, grants and services from the federal government 
or its agencies, from departments, agencies and instrumentalities 
of state or local government, or from civic sources, and contract 
with respect thereto, and provide such information and reports 
as may be necessary to secure such financial aid." 

I have examined "S~ction 2 of the enclosed guide," a pamphlet issued 

by the Federal Housing and Home Finance Agency, and perceive nothing 

therein indicative of the requirement of a condition of a grant of funds 

which could not properly be agreed to under the statutory authorization 

noted above. This question may, therefore, be answered affinnatively. 

As to question I (e), it will be seen that Section 713.21 supra, provides 

for the appropriation of funds by the several local government agencies 

concerned for expenditure by a regional agency which such local govern­

ment agencies have created by their cooperative action. The funds so 

provided may clearly be used in any planning project financed in part by 

federal grants. Thus it is clear that the statute makes "provision" for the 

use of funds raised by taxation at local levels to meet that portion of 

planning projects not covered by federal grants. Whether such provision 

is "appropriate" is a matter for determination by the federal agency 

concerned. 

Your second question must clearly be answered in the affirmative in 

view of the express authorization set out in the language quoted above, 

from Section 713.21, Revised Code. 

Your ,third question may properly be considered m conjunction with 

the sixth question presented. In this connection we may again note the 

following provision in Section 713.21, Revised Code, as amended: 

"Within the amounts thus agreed upon and appropriated or 
otherwise received, the regional planning commission may employ 
such engineers, accountants, and other employees as are necessary 
and may rent such space and make such purchases as it deems 
necessary to its use." 

Although this language 1s hardly suggestive of a carte blanche au­

thorization, I regard it as sufficient to authorize the expenditure of funds 

appropriated for or otherwise received by the commission in the exercise 

of any of the powers or the discharge of any of the duties of the commission 

as set out in Section 713.21 et seq., Revised Code. In this connection it 
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would seem that the express provisions of the statute as to such powers 

and duties and the absence of any other mention of expenditures are in­

dicative of a legislative intent that such expenditures might properly be 

made in the advancement of any planning project which the commission 

is authorized or required to undertake. 

It is assumed that your sixth question relates primarily to procedures 

involving the expenditure of funds appropriated by local political sub­

divisions, and more specifically whether the certificate of a local subdi­

vision fiscal officer would be required under the provisions of Section 

5705.41, Revised Code. That section provides in part: 

"No subdivision or taxing unit shall : (D) Make any contract 
or give any order involving the expenditure of money unless there 
is attached thereto a certificate of the fiscal officer of the sub­
division that the amount required to meet the same, or in the 
case of a continuing contract to be performed in whole, or in part 
in the ensuing fiscal year, the amount required to meet the same 
in the fiscal year in which the contract is made, has been law­
fully appropriated for such purpose and is in the treasury or in 
process of collection to the credit of an appropriate fund free 
from any previous encumbrances." 

The question here presented is virtually identical with that under 

study in my opinion No. 4224, dated August 12, 1954, regarding the 

application of Section 5705.41 supra, to the operations of a regional civil 

defense organization. My conclusion therein reached on the point here 

pertinent was as follows : 

"l. Under the prov1s1ons of Chapter 5915, Revised Code, 
a city which has joined in the creation of a regional organization 
for civil defense and which has appropriated funds for the sup­
port of such organization in conformity with such agreement may 
lawfully pay over such funds to such organization for disburse­
ment by the officers of the organization, and such payment, as to 
such city, completes the 'expenditure of money' within the mean­
ing of Section 5705.41, Revised Code." 

In that opinion it was pointed out that "a regional organization is 

established as a semi-autonomous entity having an existence apart from 

and in a sense independent of the several subdivisions which joined in its 

cration." In view of the provisions in Section 713.21 supra, regarding 

the "creation" of a regional planning commission by two or more po­

litical subdivisions it is clear that in this instance also a semi-autonomous 
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entity 1s brought into existence; and 1:hat a similiar concluson must be 

reached as to what completes an "expenditure of money" where a local 

political subdivision has appropriated funds for the use of a regional plan­

ning comm1ss10n. Especially is this true in view of the express pro­

vision in Section 713.21 supra, authorizing ·the paying out of appropriated 

funds "on the certificate of the regional planning commission." I conclude, 

therefore, that no concurrences or approval •by either state, county or 

municipal officers are required in the creation of contractual obligations 

by a regional planning commission. 

For the sake of convenience, your fourth question is here again quoted: 

"Does the statute sufficiently define the area over which a 
planning body may exercise planning powers, or does it provide 
adequate standards or tests for delineating such an area?" 

The territorial area with respect to which a regional commission 1s 

authorized to plan is determined as provided in Section 713.21, Revised 

Code, which reads in pertinent part as follows : 

"The planning commission of any municipal corporation or 
group of municipal corporations, and the board of county com­
missioners of any county in which such municipal corporation or 
group of municipal corporations is located or of any adjoining 
county may co-operate in the creation of a regional planning 
commission, for any region defined as agreed upon by the plan­
ning commissions and boards, exclusive of any territory within 
the limits of a municipal corporation not having a planning 
commission." 

This section clearly provides a means whereby the "region" con­

cerned is to be definitely determined, i.e., by description in the instrument 

by the terms of which the commission is created. The statute does not 

itself define such area, of course, and this question thus becomes one of 

whether the statute provides "adequate standards or tests for delineating 

such an area." 

I find nothing in the federal statute, Section 701, supra, which pur­

ports to provide a criterion by which to determine whether a state statute 

provides such "adequate standards or tests," but even if such criterion 

were provided such determination would necessarily be made by the federal 

authorities concerned. I can express the opinion in thi,, connection only 

that the state statute makes definite provision for delineating the region 

with respect to which a regional organization is authorized to carry on 

planning projects. 
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Your fifth question is as follows: 

"The Agreement creating the Clark County-Springfield Re­
gional Planning Commission descri,bes its area of jurisdiction as 
'the City of Springfield, Ohio, and all of the remaining parts of 
the County, exclusive of any other municipal corporation.' Is the 
area as described a regional area within the meaning of the Ohio 
State Statutes?" 

This question must obviously ,be answered in the affirmative in view 

of the plain provisions of the initial paragraph of Section 713.21, Re­

vised Code. 

Your seventh question reads: 

"Does a metropolitan or regional area have to be a contiguous 
area?" 

Here again the initial paragraph in Section 713.21, Revised Code, 

1s dispositive of the matter, there being no requirement therein of con­

tiguity of the area to be included within a region. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




