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OPINION NO. 77-022 

Syllabus: 

The State Board of Cosmetology may, pursuant to R.C. 
4713.02, regulate the use of the "Depilatron" and similar 
techniques of hair removal by licensed cosmetologists. 

To: 

By: 

Robert Moore, Exec. Secretary, State Board of Cosmetology, Columbus, 
Ohio 

William J. Brown, Attorney General, May 3, 1977 

Your office has requested my opinion as to whether the 
regulation of the "Depilatron" (trademark of Depilatron, Inc.) 
technique of hair removal falls within the jurisdiction of 
the State Board of Cosmetology. 

Pursuant to conversations between this office and yours, 
as well as materials furnished, it appears that your request 
is prompted by a concern that the use of this equipment 
might be construed as the practice of medicine and, there­
fore, subject to regulation by the State Medical Board. 
In this regard R.C. 4731.41 states in relevant part: 

"No person shall practice medicine 
or surgery or any of its branches without 
a certificate from the state medical 
board; no person shall advertise or 
announce himself as a practitioner of 
medicine or surgery, or any of its 
branches, without a certificate from 
the board; no person not being a 
licensee shall open or conduct an 
office or other place for such practice 
without a certificate from the board; 
no person shall conduct an office in the 
name of some person who has a certificate 
to practice medicine or surgery, or any 
of its branches; and no person shall 
practice medicine or surgery, or any of 
its branches, after a certificate has 
been revoked, or, if suspended, during 
the time of such suspension. Any person 
licensed as a cosmetic therapist and 
holding a certificate issued by the 
state medical board pursuant to Chapter 
4731. of the Revised Code may advertise 
and offer the service of cosmetic 
therapy and conduct an office for the 
practice thereof under such rules and 
regulations as may be prescribed by 
the state medical board. Section 
1701.03 of the Revised Code is not 
applicable to the practice of cos­
metic therapy, except that no corpor­
ation shall be licensed to practice 
cosmetic therapy.•.. " 
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Depilatron is described in your request as a modern 
method of permanently removing superfluous hair. According 
to the brochure published by Depilatron, Inc. ("The Depilatron 
Method of Hair Removal", Depilatron, Inc. 1975, Woodbridge, 
Conn. 06525), the procedure differs from electrolysis in 
that needles are not used and there is no direct contact 
wi.th the skin. Instead, a shielded tweezer is employed 
in the Depilatron method and a short wave current (radio 
frequency energy) is passed via the tweezer, through the 
hair and into the papilla. This causes the papilla, or hair 
root, to coagulate, thus preventing regrowth. The tweezer 
itself ~oes not come into contact with the skin; there 
is no penetration. Further, it is our understanding that 
this proc~ss is utilized solely for cosmetic purposes. 

The State Board of Cosmetology is charged by R.C. 
4713.02 with adopting rules necessary for carrying out the 
provisions of R.C. Chapter 4713, including the examination 
of applicants for licenses as cosmetologists. In this 
regard R.C. 4713.01 defines what constitutes the practice 
of cosmetology. That section states, in pertinent part, 
that the practice of cosmetology involves work done for 
the "embellishment, cleanliness and beautification of 
women's hair • , ., including cutting . , , or similar work" 
and the "stimulating . , . or similar work upon the scalp, 
face, arms or hands, by the use of mechanical or electrically 
operated appliances • , ." (emphasis added). In addition, 
the statute states that the above practices, while inclusive 
of the practice of cosmetology, are not exclusive thereof. 
R,C, 4713.01, however, expressly precludes providing such 
services for the treatment of any physical disease. 

On the other hand, R,C, 4731.34 defines what constitutes 
the practice of medicine. The applicable portion of that 
statute provides that one is engaged in the practice of 
medicine if he" .•. administers or dispenses for compen­
sation ... a drug •.. application .•. or treatment 
••• for the cure or relief of a wound, fracture •.• or 
disease • • • " (emphasis added) . 

The Ohio Supreme court in State v. Rich, 44 Ohio St.2d 
195 (1975), had occasion to consider whether acupuncture 
constituted the "practice of medicine" within the meaning 
of R.C. 4731.34. The Court held that "insertion of needles 
beneath the skin to alleviate pain •.• or disease con­
stitutes tho practice of medicine .... " It must be 
recognized, l.owever, that acupuncture is quite a different 
procedure frum Depilitron. The latter differs from acupuncture 
in that no needles are inserted; the instrument never comes 
into contact with the skin. Further, and perhaps equally 
important, the sole purpose of Depilatron is cosmetic. In 
contrast, the purposes of acupuncture are healing or allevi­
ating pain. 

In addition, however, to the general provisions of R.C. 
4731.34 defining the "practice of medicine", R.C. 4731.15 
requires the State Medical Coard to examine and register 
persons desiring to practice any limited branch of medicine 
or surgery, including "cosmetic therapy". The statutes do 
not define "cosmetic therapy". Nor do I find any cases which 
define this term for purposes of determining the scope of 
the State Medical Board's jurisdiction. As a practical 
matter the Medical Board has, pursuant to its authority under 
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R.C. 4731.16 to adopt rules governing the examination of 
applicants to practice limited branches of medicine, under­
taken to define the scope of the practice of "cosmetic 
therapy". Rule 4731-1-08, Ohio Administrative Code, states:. 

"(A) Cosmetic therapy is the 
removal of hair from the face, scalp, 
neck or shoulders, and the therapeutic 
removal of supe=fluous or abnormal hair 
from the human body, and the systematic 
friction, stroking, slapping, kneading 
or tapping to the face, scalp, neck or 
shoulders. 

(B) A practitioner of cosmetic 
therapy shall not remove hair except 
from the face, scalp, neck or shoulders 
by application of current through an 
electric needle to the hair papilla 
or except the therapeutic removal of 
superfluous or abnormal hair from the 
human body by application of current 
through an electric needle to the hair 
papilla. 

(C) A practitioner of cosmetic 
therapy shall examine the appropriate 
parts, but shall not examine, diagnose, 
or treat other diseases or conditions 
than those indicated herein as within 
the scope of cosmetic therapy." 

While this rule standing alone would not control as to 
the General Assembly's intention in this area, it may 
appropriately be considered along with the provisions of 
R.C. Chapters 4713 and 4731, in establishing a test, con­
sistent with legislative intent, to determine what agency has 
jurisdiction to regulate operation of the equipment in question. 
See R.C. l.49(F). It appears then that R.C. 4731.15 in its 
impl·ementation with respect to cosmetic therapy has been 
directed only at cosmetic treatments, which involve the in­
sertion of needles or other instruments into a person's skin. 

This construction is bolstered by reference to R.C. 
Chapter 4713 and the practices which have in the past been 
authorized and regulated by the Board of Cosmetology pursuant 
thereto. As discussed above R.C. 4713.0l(A) defines the 
practice of cosmetology as including, but not limited to, 
the use of mechanical or electrically operated appliances 
for the embellishment, cleanliness and beautification of a 
woman's hair, as well as cleansing, stimulating and similar 
work upon the scalp, face, arms or hands. Pursuant to these 
provisions such practices as the removal of hair with tweezers 
by licensed cosmetologists has been permitted. 

In view of the foregoing I must, therefore, conclude 
that v.se of the equipment in question is not the practice 
of medicine for purposes of R.C. Sections 4731.15, 4731.34 
or 4731.41, provided the treatment is not for the purpose of 
treating or curing any physical or mental diseases or ailments. 
Such treatment would, however, be subject to regulation by 
the State Board of Cosmetology pursuant to R.C. 4731.02. 
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In specific answer to your question the State Board of 
Cosmetology may, pursuant to R.C. 4713.02, regulate the use 
of the "Depilatron" and simlar techniques of hair removal 
by licensed cosmetologists. 
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