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legislature intended, but I do not feel that I ca.n disregard the plain meaning of 
the language used. 

In considering the second branch of your inquiry, you are referred to the 
fifth branch of the syllabus of the opinion above quoted, wherein it is stated in part: 

"* * When the sum of one thousand dollars has been so used as a 
part of said basis, the collections from the prohibition law may no longer 
be considered, irrespective of the amount that has actually been placed 
in the treasury of such association * * " 

In the case you present it would appear that the full one thousand dollars has 
been used as the basis of distribution during the first month and in accordance 
with the holding in my said opinion, moneys arising from prohibition fines may 
no longer be considered during any one year. In other words the second inquiry 
you present should be answered in the negative. 

3278. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
Attorney General. 

ARCHITECT-FOR STATE BUILDING-RIGHT TO ADDITIONAL COM­
PENSATION FOR TIME SPENT IN SUPERINTENDING PROJECT 
AFTER COMPLETION DATE IN CORPORA TED IN CONTRACTORS' 
CONTRACTS, CONSIDEREP, 

SYLLABUS: 
Discussion of architect's contract with respect to right to additional com­

pensation. 

CoLUMBus, OHIO, June 1, 1931. 

HoN. ALBERT T. CoNNAR, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-This acknowledges your letter of recent date as follows: 

"I am enclosing herewith copy of letter and statement received 
from ............ ----------------------------------------, Architects, for additional fees in con-
nection with the supervision of the Apple Creek project. This additional 
fee is asked for on account of extra work and superintendence after the 
time limit was up, namely January 1st, 1931. -

For your information, the date set for completion of the construction 
contract was determined before bids were taken and there was some 
delay in getting the contract signed up, which naturally held the contractor 
back in beginning his work. This would therefore move the completion 
date ahead. The amount of work to be done after January 1st would 
not require the full time of the Superintendent, including expenses. 

If it is determined that it is necessary to pay .............................................. .. 
for these services it will be setting quite a precedent, since practically all 
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the jobs which have been placed with outside architeds have required 
an extension of time for the completion of the contracts. 

If this claim is valid, no doubt we will receive other similar claims from 
other architects and for that reason, we should like an opinion from your 
department as to whether or not, according to the specifications and the 
terms of the contract, it is necessary for us to honor and approve the 
attached statement of $1020.75, as rendered by ................................................. " 

The claim is for the time and expenses of a superintendent for two months, 
and its basis must be found, if at all, in section III of the contract between the 
Department of Public Works and the architect for services in connection with 
the project in question. This section is as follows: 

"At the time of entering into the agreement with a contractor for 
the construction of said improvement or a part thereof, a reasonable 
period of time for the completion of the work shall be determined upon 
by the board or officer having control of the institution at which said 
improvement is to be made, and the Department of Public Works; and 
should the services of the party of the second part in superintending the 
work extend beyond the time so determined, the party of the second part 
will be compensated for his cost incurred by reason of such additional 
superintendence." 

Section 2314 of the General Code authorizes the Department of Public Works 
to employ an architect and engineer in connection with a state building project 
and, with reference to such employment, merely states that the "contract of em­
ployment shall be prepared and approved by the attorney general and filed with 
the auditor of state." Since the statute makes no. other provision with respect 
to such employment, it follows that it is proper to incorporate any reasonable 
terms in such a contract, and I do not feel that the section quoted above can be 
said to be unreasonable. It follows that there exists authority for the contract 
entered into in this instance. 

There only remains, accordingly, the question as to the meaning of this 
section and its application to the question which you present. I do not find that 
provisions of like character have been the subject of judicial interpretation, or 
that this office has rendered an opinion which has any bearing thereon. Recourse 
must be had, therefore, to the generally understood meaning of the words em­
ployed and to the interpretation given them by parties to similar contracts unde1· 
similar circumstances. 

It is quite evident from a reading of the section that the Department of Public 
Works obligated itself to determine a "reasonable period of time for the com­

.pletion of the work" at the time of entering into the agreement with the contractor 
for the construction of the improvement. It is my understanding from the facts 
stated in your letter, and from my knowledge of contracts of this character, that 
the contract entered into between the Department of Public Works and the con­
tractor for this work provided a time limit within which the work should be 
completed. This is in accordance with the requirements of section 2331 of the 
General Code, which provides as follows: 

"All contracts under the provisions of this chapter shall contain pro­
vision in regard to the time when the whole or any specified portion of 
work contemplated therein shall be completed and that for each and every 
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day it shall be delayed beyond the time so named the contractor shall 
forfeit and pay to the state a sum to be fixed in the contract, which shall 
be deducted from any payment or payments due or to become due the 
contractor." 
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It is usual, however, and I assume from your statement that it was done in 
this instance, to provide for the exte~sion of the. time for completion, and appar­
ently the completion date was extended in this instance for a period of sixty days. 

In view of this provision. of the contract between the Department of Public 
Works and the contractor, the questiop ari.ses as to whether such action consti­
tuted a determination by your department of the "reasonable period of time for 
the completion of the work," as provided in section III of the contract with the 
architect. It is the contention of the architect that this is true, and that it neces­
sarily follows that he is entitled to additional compcn~ation for the superin­
tendence incident to the completion of the work after the date of the original 
time limit. 

On the other hand, your letter states that the date set for the completion of 
the construction contract was de.termined before bids were taken. It is further 
stated that there was some delay in getting the contract signed up which held back 
the contractor in beginning his work It would necessarily follow that the work of 
the architect in superintendence would not begin until the construction work had 
been initiated. 

As I understand your statement, the date set in the construction contract was 
fixed in view of what was anticipated to be the date when work could be com­
menced by the contractor. While it is impossible at the time bids are invited 
accerately to determine the date when all_ of the details will have been completed 
and the contract signed so as to permit the contractor to proceed, yet experience 
has doubtless permitted you to forecast with reasonable accuracy the time when 
the work can actually commence. In this instance, however, this estimate was 
incorrect, due to unforeseen delays, since you say that there was "some delay 
in getting the contract signed up." It seems to me reasonable that the time for 
completion fixed in the construction contract is not the actual measure of the 
reasonable time for the performance of the work referred to in the architect's 
contract. The reasonable time, while unexpressed, would be the period elapsing 
between the time when you anticipated that the contractor would be ready to 
commence work and the specific date fixed. Doubtless, in fixing the completion 
date, your department had in mind the length of time reasonably necessary to 
complete the work and the time when the work could be commenced. You do 
not state what this period of time was, and I assume that there is nothing in 
writing from which it may be determined. Accordingly, it must rest with your 
statement as to your conclusion reached at the time the construction contract was 
entered into. 

Having determined this period, it was but reasonable for you to extend. 
the time of completion of the contract in the event that the contractor was pre­
vented, through no fault of his own, from initiating the work on the date when 
it was anticipated he should commence. Your communication does not advise 
me whether the two months extension granted to the contractor in this instance 
was in excess of, or less than, the unforeseen delay in starting the work. If the 
additional time granted was in fact less than, or equal to, such delay, then it 
is my opinion that no valid claim for additional compensation of the architect 
exists. On the other hand, if the additional time granted the contractor exceeded 
this delay, then the claim of the architect is proper with respect to such extension. 
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Summarizing my conclusion, I am of the opinion that it does not follow neces­
sarily from the fact that an extension was granted to the contractor, that a valid 
claim exists for additional compensation to the architect. It is only in the event 
that the work of the architect covers a longer period of time than was within 
the contemplation of the parties as the period within which the work should be 
completed that a claim for additional compensation may be paid. In other words, 
as I view the language used in the architect's contract, the determination to be 
made with respect to the period as the reasonable time within which the work 
shall be completed, does not require that specific dates be set, but does require 
a determination of the number of days, weeks or months reasonably necessary to 
perform the work. Even though there be delay in commencing the work, no 
claim for extra compensation of the architect can be sustained if the period of 
time which elapses between its commencement and the date of completion be not 
more than originally contemplated. 

The architect to whom you refer has submitted to me a statement with 
respect to the facts which, if true, would seem to indicate that there was no 
delay in the commencement of the work beyond that which was originally con­
templated, and, accordingly, he contends that eight months was within the contem­
plation of the parties as the period allowed for the completion of the building, 
whereas as a matter of fact ten months were required. 

This statement is somewhat at variance with the statement in your communi­
cation in which you say "there was some delay in getting the contract signed up, 
which naturally held the contractor back in beginning his work." It is of course 
for you to determine what the true facts are, and I do not feel that I should 
express any views thereon. In view of what has bee_n said, however, I assume 
that you will have no difficulty in applying the conclusions herein expressed to 
the facts as you find them. 

Perrriit me to suggest, however, that in order that no controversy may arise 
in the future, your department make a record of the period of time within which 
contracts for state construction should be completed under reasonable conditions. 
It will then be a matter of no difficulty to determine in each instance whether 
claims for additional compensation should be allowed, in the event that contracts 
with architects hereafter entered into by your department contain provisions similar 
to those contained in section III of the contract here under discussion. 

3279. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-AUTHORIZED TO PAY THE EXPENSES 
OF INDIGENT SOLDIERS' INTERMENT CONTRACTED FOR BY 
SOLDIERS' BURIAL COMMITTEE EVEN THOUGH FACTS SHOW 
UNDERTAKER WILL ALSO COLLECT THE FEDERAL ALLOW­

·ANCE. 

SYLLABUS: 
1. A soldier's burial committee is not necessarily precluded from approving 

and certifying to the cou11ty commissioners a statement of espenses incurred in 


