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4628. 

TEACHERS-DUTY OF COUNTY BOARD OF EDUCATION TO EMPLOY 
NECESSARY TEACHERS WHERE LOCAL BOARD FAILS. 

SYLLABUS: 
Where a board of education of a rural or village school di~rtrict fails to employ 

a teacher or teachers for any or all of the schools of the district necessary for the 
proper functioning of the school or schools before the time or approximately the 
time for the schools to open, it becomes the duty of the county board of education 
of the county school district to which such district belongs, to employ said teacher 
or teachens in the same manner as the local board is authori::ed to do. 

COLUMBUS, OHIO, September 20, 1932. 

HoN. FRED \V. EvERETT, ]R., Prosecuting Attorne:y, Jackson, Ohio. 
DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion with 

reference to the following matter: 

"The Board of Education of Scioto Township, Jackson County, Ohio, 
is composed of five members, the clerk being a member of the Board. 
In attempting to appoint a teacher for the High School, one member 
cannot vote due to the fact that one of the teachers in prospect is his 
daughter. Two of the Board vote for one person as teacher and the 
other two, including the clerk, vote for another person for the position. 
Since it is a tie vote, is it possible for the clerk to break this tie by 
casting two votes, one as a member of he Board and another under the 
provision that allows the clerk to vote in case of a tie? In case this is 
not possible, could you suggest a way for this tie to be broken?" 

Where the proposition to employ a teacher who is the daughter of one of 
the members of the board of education is before the board the father of the 
proposed teacher is disqualified to participate in the employment of such person 
hy reason of the terms of Section 12932, General Code. This fact, however, does 
not prevent a person from being employed in a village or rural school district 
if it is done upon the nomination of the county or assistant county superintendent 
of schools and the affirmative action of a majority of the members of the board 
who are qualified to act in the premises, in a valid and duly authorized meeting 
of the board. If the proposed teacher is not nominated by the county or assistant 
county superintendent of schools it requires the affirmative action of a majority 
of the full membership of the board. (Section 7705, General Code.) Each one 
of the majority so acting must necessarily be qualified to act in the premises. 
else the employment cannot be consummated. 

The effect of the disqualification of one of the members of a board of educa­
tion is to reduce the number of members qualified to act, to four, and where 
the proposition to empioy a teacher results in a tie vote and the board fails to 
employ anyone else for the particular teaching position the result is that no em­
ployment is made. 

If the board persists in this course of action until time or approximately the 
time for the schools to open, it becomes the duty of the county board of educa­
tion, by force of Section 7610-1, General Code, to employ a teacher for the school 
in question. This section provides in part: 
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"If the board of education in a district under the supervisiOn of the 
county board of education fails to provide sufficient school privileges for 
all the youth of school age in the district, or * * to elect a superintendent 
or teachers, * * the county board of educat:on of the county to which 
such district belongs, upon being advised and satisfied thereof, shall per­
form any and all such duties or acts, in the same manner as the board 
of education by this title is authorized to perform them. * *" 

The Supreme Court in the case of State ex rei. vs. Beamer, 109 0. S., 133, at 
page 139, said, with reference to the above provision of the statute: 

"Under Section 7610-1. General Code, the duty of the county board 
of education is measured by the duty of the board of education in the 
district." 

There is no proviSIOn of law authorizing the clerk of a board of education, 
as such clerk, to vote under any circumstances on any proposition before the 
board. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the 
tic vote spoken of by you may not be broken by the clerk. If the members of this 
board persist in their course of action and fail to employ a teacher for the school 
in question before the time, or approximately the time for school to open, it be­
comes the duty of the county board of education by virtue of Section 7601-1, 
General Code, to employ a teacher for the school in question. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A tto~·11ey General. 

4629. 

VILLAGE SOLICITOR-COUNTY COMMISSIONERS MAY NOT PAY ANY 
PART OF COMPENSATION OF LEGAL COUNSEL FOR VILLAGE. 

SYLLABUS: 
A board of county commissioners may not make an allowance for the compen­

sation in whole or in part of legal cow1se/ provided for a village by a village COtt11-

cilunder authority of section 4220, General Code. 

CoLUMBus. OHio, September 20, 1932. 

lioN. LuciAN YouNG, Prosecuting Attomey, Caldwell, Ohio. 

DEAR SIR:-Your recent request for my opinion reads as follows: 

"Will you kindly inform me of your opinion as to the following 
questions: 

1. Under section 4307 as interpreted in 93 0. S. 42, are county 
commissioners required to make an allowance for legal counsel employed 
by a village under section 4220? 

2. May they make such an allowance if they desire to so do?" 
Section 4307, General Code, relative to solicitors of cities, reads: 


