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subject to reappraisement for rental purposes at the end of each fi £teen year period 
during the term of said lease, I find that said lease is in conformity with the provisions 
of the act of April 15, 1925, 111 0. L. 208, under the authority of which act, and 
particularly of Section 18 thereof, said lease is executed. 

Said lease is accordingly approved by me, as to legality and form, as is evidenced 
by my approval endorsed upon said lease and upon the duplicate and triplicate copies 
thereof, all of which are herewith returned to yon. 

2804. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

SCHOOLS-COLLAPSE OF BLEACHERS ON ATHLETIC FIELD-INJURY 
SUSTAINED BY PATRONS IN ATTENDANCE AT FOOTBALL GAME 
-NO LIABILITY UPON DISTRICT OR BOARD OF EDUCATION IN 
ITS CORPORATE CAPACITY. 

SYLLABUS: 
Neither a- school district, nor the board of educatio11 for such district in its cor­

porate capa,city, is liable for injuries received by patrons of a football game, by reason 
of the collapse of bleachers or othen.vise, played on the playgrozm.ds uader the juris­
diction of said school district; and it is immateria! that those patrons were charged a1~ 
adm.ission fee and thereby there was an incidental monetary return from the playi11g of 
the game. 

CoLUMBUS, OHIO, January 7, 1931. 

HaN. ]ESSE K. GEORGE, Prosecuting Attorne}', Stettbenville, Ohio. 
DEAR SrR :-I am in receipt of the following request for my opinion over the sig­

nature of Stuart B. Moreland, Assistant Prosecuting Attorney of Jefferson County. 
His inquiry reads as follows: 

"W auld you kindly render us an opinion on the liability of the board of 
education with reference to injuries received by patrons at a football game in 
which paid admissions are asked for an inter-scholastic football game. I am 
referring to injuries received through collapse of bleachers or similar disasters 
such as was experienced in Columbus last week." 

It is a well established rule of common law of almost universal application in 
America~ courts, that boards of education will not be held to answer -in damages, 
in actions for tort in the absense of a statute sper:ifically creating a civil liability there­
for. In Ruling Case Law, Volume 24, page 604, the rule is stated as follows: 

"The courts very generally hold that school districts are not liable in 
damages for injuries caused by negligence of their officers, agents or employes, 
nor for any torts, whatsoever, unless such liability is imposed by statute." 

There is no statute in Ohio imposing a liability on boards of education or school 
districts for any t9rts whatsoever, and the courts of Ohio are unequivocally committed 
to the doctrine set forth in the common law rule quoted above. Finch vs. Board of 
Edrecation, 30 0. S., 37; Board of Education vs. McHe1~ry, 106 0. S., 357; Conrad vs. 
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floard of Education of Ridgville Tow11sflip, 29 0. A., 317. The reason back of this 
rule is that school districts are arms of the state, and as such charged with the ad­
ministration of a portion of the state sovereignty, and in so doing, perform their 
duties in a go\·ernmental capacity, as distingui<:hed from the performance of pro­
prietary duties. ln the Volk case, supra, the court said: 

"The board is not authorized to commit a tort-to be careless or negligent, 
and when it commits a wrong or tort, it does not in that respect represent 
the district, and for its negligence or tort in any form, the board cannot make 
the district liable.'' 

Boards of education in Ohio, are authorized to acquire and furnish playgrounds, 
and by force of Sections 7622 et seq., of the General Code, are authorized to permit 
the use of those playgrounds for community centers and for the assembling of persons 
to engage ·in and witness athletic contests. The fact that an admission fee is charged 
te spectators upon said grounds, and thus, an incidental monetary benefit may be 
derived from permitting the use of the grounds for games and athletic contests does 
not, in my opinion, change the rule with reference to the relationship borne by a 
school district to the public. 

It would hardly be said that because certain pupils attending a public school, 
who resided outside the district, paid tuition, their relationship to the district was 
any different so far as any liability that might accrue in their favor, is concerned, 
than that of resident pupils. The school is nevertheless a public school and does not 
take on the character of a private school, even though certain pupils are by law re­
quired to pay tuition for attendance at the school. The same rule would apply, in my 
opinion, to persons attending games played on the playgrounds under the jurisdiction 
of a public school district, even though an admission fee were charged for the privi· 
lege of witnessing those games. After considerable search, I have been unable to find 
any reported case where this question has been discussed to any extent. A case some­
what in point is the case of Daniels vs. Board of Education (Michigan) 158 N. W., 
23 the first branch of the syllabus of which reads as follows: 

"A school district incorporated for educational purposes is not liable for 
injury to a pupil in the school because of a defectively planned railing along 
a stairway which permits him to fall over it down the shaft in which the 
stairs are built; and it is immaterial that it permits the building to be used 
for public gatherings with some incidental profit." 

Boards of education in Ohio have limited authority fixed by statute. That 
statutory authority does not extend to permitting the board to engage in any trans­
action whatever for profit. The nominal ?drnission fees charged by boards of 
education for games played on school playgrou•Hls must necessarily be confined to 
such fees only as are necessary to a proper upkeep of the grounds and incidental 
expenses connected with the maintenance of the games, and I am convinced, from the 
authorities, that the receiving of these admission fees does not change the relationship 
of the school district to the persons paying the fees so as to render the district liable 
in tort for damages suffered by the patrons of the game. 

In specific answer to your question, therefore, I am of the opinion that a board 
of education is not liable for injuries received by patrons of a football game played 
on the playgrounds under the jurisdiction of the board of education, even though 
those patrons had paid an admission fee for the privilege of witnessing the game. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


