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OPINION NO. 74-027 


Syllabus: 

Neither R.C. 2923.12 nor any other eectlon of the 
Revieed Code require~ deputy eherlffa to give bond in order 
to go armed while on duty. 

To: Wllllam R. Hughes, Knox County Pros. Atty., Fredericktown, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, April 5, 1974 

I have before me your request for fff'J opinion, which read• 
a• follove: 

•Are Deputy Sheriff• required to give a 
bond to the State of Ohio, approved by the 
Clerk of the Court of ColllfflOn Plea• in the County
wherein they are eerving •• Deputy Sheriff• in 
order to carry a concealed weapon in the course 
of their dutiea aa Deputy Sheriff• as waa •tated 
in Section 2923.01 of the Ohio Revi•ed Code in 
light of the nev proviaiona covering the carrying 
of concealed weapon• by law enforcement official• 
in the courae of their duties aa auch a• provided
in Section 2923.12(8) that became effective on 
January 1, 1974?• 

R.c. 2923.01, prior to its repeal, read a, follows: 

•No person shall carry a pistol, revolver, 
zipgun, other concealable firearm, or any con­
cealable weapon or device capable of dischar9ing 
a projectile, concealed on or about his person
while such weapon or device la loaded, or while 
having on or about hi• peraon the emmunition or 
projectile• for any auch weapon or device. Thia 
section doea not affect the right of •heriffs, 
regularly appointed police officer• of municipal
corporations, regularly elected constables, and 
apecial officer••• provided by sections 311.07, 
737.10, 1717.06, 1721.14 and 2917.32 of the 
Reviaed Code, to go armed when on duty. Deputy
sheriffs and apecially appointed police officers, 
except•• are appointed or called into service 
under aaid sections may go armed if they firat 
gi1'9 bond to thi• state, to be approved by the 
clerk of the court of conanon plea•, in the awn 
of one thousand dollars, conditioned to aave 
the public harmless by reason of any unlawful 
uae of such weapons carried by them. Persons 
injured by auch improper use may have r~eourae 
on said bond. ..... • •• II 

This Section has been replaced by R.C. 2923.12, enacted in 
Am. Sub. H.B. No. 511, the new Criminal Code. R.C. 2923.12 
nov reads in part as follows: 
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•(A) No per•on •hall knowingly carry or 
have, concealed on hi• permon or concealed 
ready at hand, any deadly weapon or dangerou• 

ordnance. 


•(B) 'l'his section does not apply to officer•, 

agent•, or employee• of thl• or any other •tate 

or the United State,, or to law enforcement 

officer•, authorized to carry concealed weapon• 

or dangero\18 ordnance, and acting within the 

•cope of their duties.• 


Thi• Section make• no mention of a bond for carrying a concealed 
weapon. Other than the bond required of a •tate parole officer 

to carry a weapon, R.c. 5149.05, I can find no mention of a 

weapon• bond in the Revi1ed Code. Therefore, I mu•t conclude 
that deputy •heriff• are no longer required to give bond in 

order to go armed while on duty. 


In Opinion No. 4274, Opinion• of the Attorney General for 

1941, page 822, Sf'/ predece1aor adviaed that the premJ.\DI on 

a weapon• bond could not be paid by the political •ubdiviaion 

which employ• the officer. Since deputy •heriffs are no longer

required to post bond, the que•tion an8Vered in Opinion No. 
4274, aupra, is now moot. 

In •pecific answer to your queation, it i• my opinion and 
you are ao advised that neither R.C. 2923.12 nor any other 
section of the Reviaed Code require• deputy sheriff• to give
bond in order to go armed while on duty. 




