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is required of those persons who actually peddle their stock in trade and is not required 
of those persons who have a financial interest in the peddling of merchandise but who 
do not actively peddle such merchandise. 

4284. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

.4/torney General. 

OFFICES INCOMPATIBLE-TOWNSHIP TRUSTEE AND MEMBERS BOARD 
OF GENERAL HEALTH DISTRICT-(O.A.G. 1930, VOL. III, P. 1718), AP­
PROVED. 

SYLLABUS: 

The offices of township trustee and member of the board of a geneml health dis­
trict are incompatible. (Opinions of the Attorney General for 1930, f/o/. Ill, page 1718, 
appro<Ved and followed.) 

COLUMBUS, OHIO, May 24, 1935. 

HoN .. CLIFTON L. CARYL, Prosecuting Attorney, Marys<Ville, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opiniton which 

reads as fiollows: 

"This office desires an informal opmwn upon the following: 
Whether or not a member of the Board of Township Trustees may le­

gally serve as a member of the District Board of Health? 

On the 6th day of May, which was· the regular time for the election of 
members to the health board, a member of the board of township trustees in 
Union County was duly elected to fill the vacancy, a result of which has 
caused serious objection on the part of said hoard of health as to whether or 
not such member of the board of township trustees may legally qualify. 

Your predecessor in office in 1930 rendered an opinion that a member of 
the board of to\\'nship trustees was prohibited from serving on the district 
board 10f health, however, from a careful reading of that opinion I am in­
clined to believe that it is not well founded, and should not apply in this mat­
ter." 

The statutes relative to your question do not specifically preclude one and the 
same person from holding the offices in question simultanejOusly. However, it is nec­
essary to determine whether or not these offices are incompatible by reason of the com­
mon rule of incompatibility. A, gc1od definition of the common law test of incompat­
ibility is to be found in 46 Corpus Juris, pages 941 and 942 as follows: 

"At common Jaw the holding of one office does not of itself disqualify 
the incumbent from holding another office at the same time, pJ10vided there is 
no inconsistency in the functions of the two offices in question. But where the 



612 Ol'IXIOXS 

functions of two offices are inconsistent, they are regarded as incompatible." 

As stated in your letter the exact question propounded by you was answered in an 
opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. III, page 1718. 
The first branch of the syllabus of that opinion reads as follows: 

"1. The offices of township trustee and member of the board of general 
health district are incompatible." 

The above opinion was largely based upon two reasons. The first objection was 
to be found in the provisions of the so-called Budget Law. From the opinion at page 
1719 I quote the following passage: 

"Cnder the provisions of the new budget law, passed in 1927 and amend­
ed in part, in 1929 (Sections 8625-1, et seq.), a general health district is a dis­
trict authority, re~iving its funds from two subdivisions. See G. C. 5625-1 
(j). Section 5625-5, General Code, makes provisions for a general levy for 
current expenses to be made by the taxing authority of each subdivision year­
ly. By force of Section 5625-1 (c), General Code, the township trustees are 
the taxing authority of a township. Furthermore said Section 5625-5 pro­
vides in part that 'Without prejudice to the generality of the authority to levy 
a general tax for any current expense, such general levy shall include the 
amounts certified to be necessary * " * for boards and commissioners of health 

* * *.' 
Obviously the township trustees are required to include the township's 

share of the general health distrcit expenses in the general levy, and this 
amount is the amount apportioned by the county auditor under Section 1261-
40, General Code. 

Therefore it is apparent that if a township trustee were also a member of 
the board of a general health district, he would have to prepare budget items 
to submit to the county auditor and budget commission, and then later include 
portions of the amount of said items in the general levy for current expenses 
of his township. There might be a tendency for said township trustee act­
ing as health board m~mber, to make the amount of the request for funds less 
than they ordinarily should be, so that his township would not have to have 
apportioned to it as large an amount to levy for health district expenses." 

The second legal objection propounded in the above opinion \vas raised by the pro­
visions of Section 1261-41, General Code, which reads in part as follows: 

"In case of epidemic or threatened epidemic or during the unusual prev­
alence of a dangerous communicable disease, if the moneys in the district 
health fund of a general health district are not sufficient, in the judgement of 
the board of health of such district, to defray the expenses necessary to pre­
vent the spread of such disease, s·uch board of health shall estimate the amount 
required for such purpose and apportion it among the townships and munic­
ipalities in which the condition herein described exists, on the basis provided 
for in section 25 of this act. Such estimate and apportionment shall be certi­
fied to the county auditor of the proper county or counties, who shall draw an 
order on the clerk, auditor or other similar officer of each township or munic­
ipality affected thereby, for the amount to it apportioned. * * * " 
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It was pointed out in the 1930 op•mon, supra, that in case of epidemic the district 
health board must apportion the expenses necessary to combat such epidemic among the 
townships and villages that comprise such health district, if the district health fund is 
depleted. Consequently there might be a tendency for the township trustee member of 
the health district board to see that a lesser amount than that which would be reason­
able is apportioned to his township. It is true that these two objections might not ac­
tually exist since there is a strong presumption that a public official will honestly and 
fairly administer his public duties. However, the state and its politica.l subdivisions 
are jealous mistresses and often require much more from their officials than private in­
dustries seek from their officials. This office has in numerous opinions followed that 
early English case of Rex vs. Tizzard, 9 B. & C. 418, wherein that famous jurist, Bail­
ey, J. in speaking of incompatibility of offices said: 

"I think that the two offices are incompatible when the holder cannot in 
every instance discharge the duty of each." 

The sections of the General Code upon which the 1930 opinion was based have not 
been amended so far as the present question is concerned. I agree with the conclusion 
reached in the 1930 opinion and in the reasoning upon which the opinion was based. 

\Vithout further extending this discussion it is my opinion in specific answer to 
your question that the offices of township trustee and member of the board of a general 
health district are incompatible. Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. III, 
page 1718, approved and followed. 

4285. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF CITY OF DAYTON, MONTGOMERY COUNTY, OHIO, 
$102,000.00. 

COLUMBUS, OHIO, May 24, 1935. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

4286. 

APPROVAL, CONTRACT FOR ARCHITECTURAL SERVICES IN CONNEC-. 
TION WITH ERECTION OF COTTAGE FOR MASSILLON STATE HOS­
PITAL, MASSILLON, OHIO, AND ,FOR COMPENSATION FOR SAME-JOS­
EPH L. WEINBERG, CLEVELAND, OHIO. 

CoLUMBUS, OHio, May 24, 1935. 

HoN. T. S. BRINDLE, Superintendent of Public lf7orks, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my examination and approval a contract be-


