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OPINION NO. 72-057

Syllabus:

An Ohio domestic insurance company is not prohibited
by Section 3905.44, Revised Code, from writina surplus
lines insurance in other states in which it has not been
authorized to do husiness, if the laws of such states
similar to Sections 3905.30 through 3995.35, Revised Code,
permit the writing of surnlus lines insurance by an
unauthorized company. (Opinion No. 878, Opinions of the
Attorney General for 1964, disapproved to the extent indi-
cated.)

To: Kenneth E. DeShetler, Superintendent of Insurance, Department
ance, Columbus, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, July 21, 1972

Your request for my opinion reads as follows:

"Pursuant to Section 3905.30 of the Ohio
Revigsed Code, Ohio licensed surplus line brokers
currently '. . . negotiate for and obtain in-
surance, other than life insurance, on proverty
or persons in this state in insurers not au-
thorized to transact business in this state . . .
provided such broker complies with Sections
3905.30 through 3905.35 of the Ohio Revised
Code and with Rule IN-5~-01 entitled 'Surplus
Lines Insurance.'

"Section 3905.44 of the Ohio Revised Code
provides in part as follows:

"'No domestic insurance company,
qualified under the laws of this state,
shall do business in any other state or
territory of the United States without
being first legally admitted and au-
thorized so to do under the laws of such
state or territory.'

"Many other states have laws similar to Sec-
tions 3905.30 through 3905.35 which would allow
Ohio domestic insurance companies other than life
to write surplus lines insurance in such other
states on the same basis that this state allows
foreign and alien insurers to write surplus lines
insurance in this state, provided that such Ohio
companies are not prohibited bv Section 3905.44
frcm doing so. Thus, if an Ohio domestic in-
surance company writes surplus lines insurance
pursuant to laws of other states similar to Sec-
tions 3905.30 through 3905.35, is such company
violating Section 3905.442"

As I understand it, "surplus lines insurance, bhecomes
important when no company, authorized to do business within
the State of Ohio, will afford certain specialized coverage
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because of the high risks involved. 1In such cases, Ohio,
like most of the other states, permits coverage to be
obtained from foreign companies which have not been licensed
to do business within Ohio, the theory being that public
policy favors insurability even at a higher rate. The
negotiation of such business is carefully requlated by
Chapter 3905, Revised Code, which requires that it be
handled by a multiple line agent speciallv licensed by

your Department as a surplus line broker, and which imposes
upon such licensed broker the duty to provide the Department
with information from which it can be determined that the
foreign company affording coverage is in sound condition.
The guiding policy considerations have been set forth in

the preliminary paragraph to your Department's Rule IN-5-01,
which reads as follows:

"The rule implements Sections 3905.30-
3905.35, inclusive, of the Revised Code, con-
cerning surplus lines insurance. It provides
standards for the public policy favoring in-
surability even at an excess premium rate.
Surplus lines brokers are hereby provided with
adequate guidelines for the proper conduct of
business. So that the public may be afforded
sufficient protection, the Superintendent of
Insurance is vested hereunder with discretionary
authority to determine which insurers, both for-
eign and alien, are financially strong and
stable enough to offer surplus lines coverage
through insurance brokers in the State of Ohio."

Section 3905.30, Revised Code, provides that the Superin-
tendent of Insurance may issue a surplus line broker's license
to a citizen who has resided in the State for two years and has
passed the multiple line agent's test. The Section further
provides as follows:

"Such license, which shall be known
as a surplus line broker's license, shall
permit the person named therein to negotiate
for and obtain insurance, other than life
insurance, on property or persons in this
state in insurers not authorized to transact
business in this state."

Section 3905.31, Revised Code, prohibits any person not so
licensed under Section 3905.30, supra, from taking any action
concerning any policy of an insurance company not authorized
to do business in Ohio. And Section 3905.33, Revised Code,
makes provision for the reports to be filed with your Depart-
ment by the licensed surplus line broker as to the soundness
of the foreign company with which he negotiates a surplus
line policy. The pertinent part of Section 3905.33, supra,
reads as follows:

"Every person named in a license issued
under section 3905.30 of the Revised Code, who
binds, issues, renews, or delivers any insurance
permitted by such license, shall in every case
file, within fifteen days from the time such
insurance is bound, issued, renewed, or delivered,
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whichever occurs first, with the superintendent

of insurance his own affidavit that such insurance
policy cannot, after due diligence, be procured
from an insurer authorized to do business in this
state. At the same time, such person shall also

file with the. superintendent such information
concerning the assets and liabilities, manage-
ment, operations, business, and affairs of
such insurer as the superintendent mav
reasonably require. * * *

"* * * At the same time of filing the
affidavit required by this section, the
insured shall sign an affidavit acknowledging
that the insurance policy is to be placed
with a company or insurer not authorized to do
business in this state. The superintendent
of insurance may make and publish reasonable
rules and requlations, pursuant to sections
119.01 to 119.13, inclusive, of the Revised
Code, consistent with this section and the
basis for his determination hereunder."

Most other states have similar statutes which would permit
Ohio insurance companies, not authorized to do business in
those states, to write insurance in such states through surplus
line brokers properly licensed there. You ask whether Ohio
companies are foreclosed from such activities by Section 3905.44,
Revised Code, which provides as follows:

"No domestic insurance company, qualified
under the laws of this state, shall do business
in any other state or territory of the United
States without being first legally admitted
and authorized so to do under the laws of
such state or territory. For violation of
this section by any such insurance companv,
the superintendent of insurance may revoke
the license or authority of such company doing
business in this state and may require such
company to pay the taxes upon such unlawfully
written business to the state or territory in
which it was written, as provided by the laws
of such state or territory. 'Do business' as
used in this section does not include the
maintenance or servicing of policies or
contracts of insurance or annuity which have
been lawfully written."”

You have provided copies of correspondence from the
Department's files which reveal that as far back as 1961 the
statement was made that "this Department has historically
held that this particular provision of law [Section 3905.44,
supral. strictly prohibits an Ohio domiciled company from
engaging in surplus line or mail order activities".

Although a long-standing administrative construction of a
statute is entitled to weight, and has been followed

vhere the statute is ambiguous (see, for example, mv Opinion
No. 72-025, Opinions of the Attorney General for 1972), I
feel that the Department has imnroperly construed Section
3905.44, supra.
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That Section prohibits domestic companies from "doing
business” in anv other state unless "admitted and authorized
so to do * * *", In determining what this language means,
let me refer once again to insurance practice and regulation.
If an Ohio citizen desires certain specialized coverage that
is unobtainable from any company "admitted and authorized"
to do business in this State, he can obtain it, within the
law, from a company not "admitted and authorized" to do
business in this State. Of course, the negotiation ©of
such business is carefully requlated bv Chanter 3905, supra,
which reauires that the company furnishing the insurance be
financially strong and stable; and the transaction must be
handled by a local multiple line agent who is specially
licensed by the Department of Insurance as a "surplus line
broker”. This specially licensed broker has a duty to
furnish the Department information from which it can
determine if the foreign companv is in sound condition.
Thus, the Depattment of Insurance of the state where the
insurance company is domiciled regulates the company
according to its laws and regulations; and the Ohio
Department of Insurance, under Sections 3905.30 to
3905.35, Revised Code, concerning surplus lines
insurance, also regulates such an insurance transaction.
These Sections are set up to afford the public adequate
protection. The surplus lines brokers are given
adequate quidelines for the proper conduct of their
business, and the Superintendent of Insurance is vested
with discretionary authority to allow only those companies
which are strong and stable to offer their insurance in
the State of Ohio. All of this "surplus line insurance"
business is accomplished in the State, highly regulated
by the State, but by companies not "admitted and
authorized” to do business in the State of Ohio. See
30 0. Jur. 2d 52, Section 12. 1In theory then, it could
be said that these companies, not "admitted and authorized™
to do buisness in this State, are not doing business within
this State as the term is used in Section 3905.44, supra.
Hence, Section 3905.44, supra, does not apply to companies
writing surplus lines insurance.

In theory also, we have always thought that public
policy favors insurability in these high risk situations,
even at a higher rate, and even where such insurance can
only be obtained from a company not licensed to do business
within Ohio. It is consistent with our insurance statutes
to allow a proverly regulated domestic insurance company
to offer the same service to a citizen of another state as
it could offer to an Ohio citizen, where the laws of that
state are similar to ours and authorize surplus line
insurance transactions. In Opinion No. 878, Opinions of
the Attorney General for 1964, my predecessor advises that
the term, "doing business", in Section 3905.44, supra, should
be given a broad construction. The syllabus reads as
follows:

"The term 'do business' as found in
Section 3905.44, Revised Code, includes
the solicitation of, advertising in connection
.with solicitation of, sale of, acceptance of
and applications for insurance policies (but
does not include maintenance or servicing of
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policies or contracts of insurance or annuity
which have been lawfully written) and the
Director of the Department of Insurance has
the power to regulate these activities.”

An implication is that surplus lines practice, since it involves
the "acceptance of and applications for insurance policies", is
"doing business” within the state. Since this implication
conflicts with that of Section 3905.30, supra, its validity

is doubtful. An examination of the reasongﬁq in Opinion No.
878, supra, reveals an incorrect construction of the statutes

in question. My predecessor surveys a number of Sections in-
Title 39, supra, and construes them together with Section 3905.44,
supra. However, he fails to take account of distinctions between
them which are important for purvoses of the present discussion.
He cites Sections 3905.01, 3905.16, 3905.21 and 3905.23,

Revised Code, all of which refer to the licensing of insurance
agents, and applies their language to the meaning of the term
“go business”, in Section 3905.44, supra, which refers to
insurance companies. As I previously indicated, a broker (agent)
needs an Ohio license to sell surplus lines ingurance, but a
company needs no Ohio authorization to write it. 1In addition,
Sections 3905.16, 3905.21, and 3905.23, supra, apply to life
insurance, which cannot be surplus lines insurance (see

Section 3905.30, supra). Section 3905.23, supra, expressly
prohibits any agent from writing life insurance on behalf

of a cormpany not authorized to transact business in this

State as follows:

*Mo officer, manager, owner, agent, or
representative of any corooration, association,
or firm, or other person, shall offer within
this state, in person or by advertiseément,
poster, letter, circular, or otherwise, sell,
procure, or obtain rolicies, contracts, agree-
ments, or anplications for life insurance or
annuities providing fixed, variable, or
fixed and variable benefits, or contractual
payments, or any form of health and accident
insurance, for or on behalf of any life in-
surance corporation, assoclation, or organi-
zation, or mutual protective or mutual benefit
agsociation or organization, not authorized to
transact business within this state, or on
behalf of any spurious, Fietitious, nonexistent,
dissolved, inactive, liquidated or liquidating,
or bankrupt life insurance corvoration, associ-
ation, or organization, or mutual protective
or mutual benefit association or organiaation.
Whoever wviolates this section; shall have his
agent's license or licenses revoked by the
superintendent of insurance." (Emphasis added.)

This section contrasts directly with Section 3905.30, supra, which
provides that surplus lines insurance may be written on Eeﬁalf of
insurers not authorized to transact busiIness in this State.
Clearly, the Sections which require all 1life insurance companies
to be authorized to write insurance, do not amply to companies
writing surplus lines insurance.

I'y predecessor goes on in Opinion No. 878, supra, to
cite Section 3905.43, Revised Code, which concerns or speaks
of advertising, and, therefore, is not relevant to this
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discussion. He cites Sections 3309.01, 3909.11, and 3911.01,
Revised Code, all of which concern life insurance.

Finally, he states:

"Section 3905.42, Revised Code, further
indicates that an unauthorized corporation
may not engage in the insurance business or
enter contracts of insurance directly or
indirectlv."

Section 3905,42, supra, reads as follows:

"No company, cornoration, or associa-
tion, whether organized in this state or
elsewhere, shall engage either directly or
indirectly in this state in the business of
insurance, or enter into any contracts sub-
stantially amounting to insurance, or in
any manner aid therein, or engage in the
business of guaranteeing against liability,
loss, or damage, unless it is expressly au-
thorized by the laws of this state, and the
laws regulating it and applicable thereto,
have been complied with."

This Section reaquires that an insurance company be authorized
in order to do business, directly or indirectly, in this State.
8ince insurers need not be authorized in order to write
surplus lines insurance on property in this State, such
practice is not doing business for purposes of this Section,
or for purposes of Section 3905.44, supra, since it must

be construed together with this Section.

I conclude that Opinion No. 87%f, supra, misconstrues the
relevant Code Sections, at least for purposes of this dis-
cussion. Insofar as it implies that the writing of surplus
lines insurance is "doing business" for purposes of Section
3905.44, supra, I disapprove it.

My conclusion that writing surplus lines insurance is
not "doing business” for purposes of Section 3905.44, supra,
is reinforced by dictum in State, ex rel., v. Safford, I§7
Ohio St. 576 (1927). At page 578, the court states as
follows:

"% * # Saection 644-2 limits the issuance of a
foreign broker's license in this state to
a natural person resident of another state
to do in his own state an insurance business
on Ohio property. That is to say, a broker
may write no business and transact no insurance
business within the borders of the state of

o. (Emphasis added.)

Section 644-2, General Code, is the forerunner of Section 3905.03;,
Revised Code, which authorizes the licensing of foreign hrokers,
who are nonresidents of this State. This Section authorizes

such brokers, inter alia,


http:391)5.44

2-229 1972 OPINIONS OAG 72-057

"# * * [t]o place insurance other than
life insurance in this state, * * * with any
insurer not authorized to do business in this
state so long as such insurance is placed
through a person duly licensed under section
3905.30 of the Revised Code. * * **

The Safford case, supra, indicates that such foreign broker is
not doing business in this State. If he is not, logically the
foreign insurance company which acts through him is not. And
if the companv negotiates directly with the resident surplus
lines broker, instead of through a foreign broker, then by
analogv it is not doing business in the State either, under
the Safford dictum, supra.

#v conclusion that Section 3905.44, supra, does not apply
to surplus lines insurance, is reinforced by a consideration
of the second sentence of that Section, which reads as follows:

"For violation of this section by any such
insurance company, the superintendent of insurance
mav revoke the license or authority of such
company doing business in this state and may re-
quire such companv to pay the taxes upon such
unlawfully written business to the state or
territory in which it was written, as provided
by the laws of such state or territorv."”

Surplus lines insurance written in other states can comply with
the laws of those states, and, if it does, it is neither "un-
lawfully written® nor subject to unpaid taxes. This sentence
reveals only a legislative intent to control domestic insur-
ance corporations which operate illegally in other states. Ohio
has a clear interest in preventing such companies from using

it as a base for their nefarious operations. But I can see no
purpose to be served by preventing Ohio corporations from writing
surplus lines insurance in states in which it is leagal. 1t is
presumably subject to a full bhattery of controls in the state
wvhere it is written, under statutes resemhling Ohio's Sections
3905.30 through 3905.35, sunra. In Oninion No. 878, supra, my
predecessor states as follows:

"* * * The statutes requlating the
insurance business, beinqg remedial, must
be lirerally construed to conserve the
legislative purpose and to prevent and
correct evils growing out of the insurance
business, St. ex rel. v. Conn., 115 Ohio St.,
607, 608."

The legislature has expressed its approval of surplus lines
insurance for Ohio citizens, as have most other states for
their citizens, and has subjected it to controls, as have
they. Hence, any doubt as to the construction of Section
3905.44, supra, should be resolved in favor of permitting
Ohio companies to write such insurance - and there is little
room for doubt.

In specific answer to your guestion it is my opinion,
and you are so advised, that an Ohio domestic insurance
company is not prohibited bv Section 3905.44, Revised Code,
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from writing surplus lines insurance in other states in
which it has not been authorized to do business, if the
laws of such states similar to Section 3905.30 through
3905.35, Revised Code, permit the writing of surplus lines
insurance by an unauthorized companv. (Opinion No. 878,
Opinions of the Attorney General for 1964, disapproved

to the extent indicated.)
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