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In specific answer to your inquiry, I am of the opmwn that under the pro­
visions of Section 3331, paragraph 4, a justice of the peace may appoint a special 
constable when the duly elected and qualified constables are unable to perform 
the duties of their office by reason of the pressure of official business, but cannot 
make such appointment when the regularly elected and qualified constables are 
unable to perform their duties because of the pressure of their private business. 

1495. 

Respectfully, 
GILBERT B!!TTMAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-WHEN AUTHORIZED TO PURCHASE l\IUSi­
CAL INSTRUMENTS. 

SYLLABUS: 
Where a course of study in instmnzental music is prescribed, a board of edu­

cation has authority to pro'lfiide the means of instructio1~ in that course of stud:r 
and may purchase necessary instruments for that purpose. 

CoLUMBUS, OHio, February 5, 1930 . 

. HoN. ]. L. CLIFTON, Director of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge the receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Instrumental music has become a subject in curricula of numerous 
elementary and high schools. In order to carry out the work in this 

. subject certain musical instruments are needed. The opportunity is given, 
in some schools, to all pupils of any ability to be tried out on instruments. 

Further instrumental music is an elective study in many schools. In 
order to organize the instrumental music students into bands and orchestras, 
certain instruments are needed in the band or orchestra which no students 
possess and which none will purchase. These are usually instruments not 
used for solo music, and which therefore appeal only when there is group 
work, but which are necessary for the proper balance of a band or orches­
tra. The families will purchase the instruments which are of individual 
use. 

Our question is, have boards of education the authority to purchase 
instruments for the foundational instrumental work and the instruments 
for bands and orchestras which are essential to a successful band or 
orchestra and which parents cannot see wisdom in buying? In all cases, of 
course, the instruments bought by the school would continue to be the 
property of the school." 

By the terms of Sections 7645, et seq., of the General Code of Ohio, boards 
of education, in co-operation with the director of education, are granted control 
oveJ; the courses of study to be taught in the public schools. Certain branches 
of study are enumerated in the statute that must be included in the school cur­
riculums, and Section 7748 of the General Code sets out certain courses of study 
that are required in elementary schools, and provides further: 
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"Boards of education may cause instruction and trammg to be given 
in elementary schools in vocal mt:sic, drawing and other branches which 
they deem advisable for the best interest of the schools under their charge." 
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Section 7649, General Code, wherein a high school is defined as one of a 
higher grade than an elementary school, in which instruction and training are 
given in certain enumerated courses of education of what is sometimes called the 
higher branches of education, provides: 

"Also such other branches of higher grade than those to be taught 
in the elementary schools, with such advanced studies and advanced reviews 
of the common branches as the board of education directs." 

In addition to the above mentioned provisions extending to boards of education 
the authority to provide for the teaching of other branches of learning than those 
enumerated in the statute, it is provided by Section 7651, General Code, that the 
director of education be authorized to classify high schools upon such standards 
consistent with law as he may formulate. The authority here granted to the di­
rector of education would no doubt authorize him to prescribe as one of the 
standards for a high school that certain branches of learning be taught. 

So far as statutory limitations on the prescribing of courses of study to be 
taught in the public schools are concerned, the question is left entirely to the 
discretion of the school authorities, and this discretion is limited only by its abuse. 

To include within school curriculums courses of study the wisdom, necessity, 
and validity of which now seem so apparent that they are universally conceded 
to be proper, would no doubt have been considered an abuse of discretion on the 
part of a board of education half a century ago, and although the authority vested 
in boards of education to prescribe courses of study is perhaps no greater than 
it was years ago, the scope of the application of that authority must be held to 
have expanded to meet the new and different conditions which are constantly 
coming within the field of its operation. 

Questions as to what are and what are not proper courses of study to be 
taught in the public schools are controlled to a great extent by public opinion. In 
the past few years it has become almost universal for boards of education to 
include in school curriculums such branches of learning as domestic science, manual 
arts, mechanical arts, commercial courses and even mechanical trades and the 
wisdom and validity of including such branches of learning in the school curriculums 
.are not questioned by those who are in a position to judge of their value. 

The practice of teaching instrumental music and the co-ordination of the work 
by practice in bands and orchestras has been a matter of growth in the last decade 
or two and is now universal especially in the larger cities of the country. 

vVhile it is conceivable that the expansion of school curriculums and the 
inclusion therein of courses of study in manual and industrial arts, domestic 
science, instrumental music and similar courses, may be abused and carried beyond 
reasonable demands and needs, we cannot assume that such a situation will result 
in any particular case, nor for that matter are we justified in ignoring the ·wen· 
known principle of law that public offiCials, in the absence of a showing to the 
c·ontrary, will be presumed to have acted in good faith and within the limits of 
their capability for the best interests of their constituents. Although nowhere 
in the statute is the teaching of instrumental music made mandatory or is direct 
authority given to school authorities to provide such a course of study, it seems 
clear that the general authority to provide courses of study in addition to those 
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enumerated is sufficient to permit the school authorities to provide for the teach­
ing of instrumental music. 

It must be conceded that there is no express authority for a board of educa­
tion to purchase instruments for the teaching of instrumental music. In my opinion, 
however, the power to prescribe a course of study in instrumental music carries 
with it the authority to provide the means to carry the power into effect. 

. The Legislature has prescribed that in certain grades of school, courses in 
agriculture and domestic science may be given, and has recognized the fact that 
these courses of study cannot successfully be taught without some apparatus for 
that purpose. In Section 7655-2 of the General Code, where there are enumerated 
the requirements of a rural elementary school of the first grade, it is provided 
as one of the requirements: "Agricultural apparatus to a value of at least fifteen 
dollars." In Section 7655-3 of the General Code, in setting forth what constitutes 
a consolidated elementary school of the second grade, one of the requirements 
given is "Agricultural apparatus to the value of at least twenty-five dollars". 
In Section 7655-4, General Code, where there are enumerated certain requirements 
before a school is a consolidated elementary school of the first grade, it is set 
forth as one of the requirements: "Agricultural and domestic science apparatus 
to the value of at least one hundred dollars." 

Similar provisions to those stated in Sections 7655-2, 7655-3 and 7655-4, as to 
elementary schools, are not made limiting the cost of ·apparatus that may be pro­
vided for high schools and trade schools. It has been, however, the practice for 
a number of years, and I believe has been recognized as lawful, to furnish ap­
paratus in high schools and trade schools for the teaching of the sciences, the 
arts and trades, limited only by the amount of money that may be available for 
that purpose. 

In a case decided by the Supreme Court of Iowa, Bel/meyer vs. Independent 
District of Marshaltowu, 44 Iowa, 564 (1876), where the question arose respecting 
the right of a board of education to purchase an organ for one of the schools of 
the district, it was held by the court, after citing the rule which limits the powers 
of a board of education to those expressly granted or those necessarily implied 
within the express powers, that the power to teach music carried with it the 
power to purchase any instrument for that purpose. 

A similar question was presented to the Supreme Court of the State of 
:Michigan in 1887, Knabe et al., vs. Board of Educatio11 of West Bay City, 34 
N. W. 568, wherein it was held that a board of education might lawfully purchase 
a piano for the purpose of teaching music. In the course of the opinion the court 
said: 

"Music has long since become a branch of refined education and is 
recognized as one of the ordinary accomplishments of educated minds. 
It is taught to a greater or less extent in our high schools and the practice 
should be encouraged as having an elevating influence on the minds of the 
young. When the law gives the board of trustees power to prescribe the 
course· of study, it gives them authority to provide means to carry the 
power into effect." 

I am of the opinion, therefore, that where a course of study in instrumental 
music is prescribed, a board of education has authority to provide the means of 
instruction in that course of study and may purchase necessary instruments for 
that purpose. 

Respectfully, 
GiLBERT BETTMAN, 

Attonzey General. 


