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OPINION NO. 75-068 

Syllabus: 

1. R.C. Chapte:>::· 3517 requires a candidate's campaign com­
mittee to report all contributions and expenditures, which are 
in excess of twenty-five dollars, regardle.ss of who made the 
contributions or expenditures. 

2, The changes to R.C. chapter 3517, effected by Am. Sub. 
H.B. 46, have 110 effect upon the identification requirements 
contained in R.C. 3599,09, which apply to published campaign 
materials whether they are designed to defeat or to promote a 
candidate or an issue. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 30, 1975 

I have before me your request for my opinion in which you 
ask: 

Whether the passage of Amendecl Subst.i tu·::e 

Senate Bill 46 (enacting various sections of 

R,C, Chapter 3517) limits the operation of 


http:regardle.ss
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R.C. 3599.09 so that the identification re­

quirements contained therein are applicable 

to published campaign materials designed to 

defeat a candidate, and are no longer appli ­

cable to published materials designed to 

promote a candidate. 


The baai,~ issue here is whether R.C. 3599.09, which deals 
witn identification of campaign materials, he.s any direct re· ­
lationship with various provisions of R.C. Chapter 3517, which 
deal with campaign expense reporting requirements. As developed 
in the following analysis I conclude that no direct relation­
ship exists, so that the amendments to provisions of R.C. 
Chapter 3517 (effected by Am. Sub. S.B. 46) rmst not be read to 
have limited the requirements contained in R.C. 3599.09. 

R.C. 3599.09 ("Political coi;1Ittunications must be jdentified; 
penalty,"), which requires identification of materials published 
for the purpose of influencing the oui.:come of an election, has 
been in effect as presently written for over ten years (since 
August 19, 1963). It provides in pertinent part: 

"(A) No person shall write, print, post, er 
distribute, or cause to be written, printed, posted, 
or distributed, a notice, placard, dodger, advertise­
ment, sample ballot, or any other form of publication 
which is designed to promote the nomination of elec­
tion or defeat of a candidate, or to promote the 
adoption or defeat of any issue, or to influence the 
voters in any election, unless there appears on such 
form of publication in a conspicuous place or is 
contained within said statement. the name and resi ­
dence address of the chairman or secretary of the 
organization issuing the same, or the person who 
issues, makes, or is responsible therefor, except 
that when such publication is issued by the regularly 
constituted central or executive committee of a 
political party, organized as provided in Chapter 
3517 of the Revised Code, it shall be sufficiently 
identified if it bears tne name of the committee 
and its chairman. No person, firm, or corporation 
shall knowingly print or reproduce any notice, 
placard, dodger, advertisement, sample ballot, or 
any other form of publication in violation of this 
section. 

"A candidate shall not be required to place his 

address on literature promoting his own candidacy." 


R.C. Chapter 3517, on the other hand, and as is relevant here, 
relates to the reporting of campaign contributions and expenditures. 
Prior to passage of Am. Sub. H.B. 46, R.C. 3517.08 controlled 
allowable campaign expenditures and R.C. 3517.10 required both 
the candidate and all contributing supporters to file a detailed 
and itemized statement of receipts and expenditures. The prior 
version of R.C. 3517.10 provided in pertinent part: 

"Every candidate and campaign committee and 

every person, committee, association, or group of 

persons, incorporated or unincorporated, profit or 

nonprofit, including corporations and unions, and 

every committee or group formed by or under the 

auspices of a corporation or union, who contributed, 
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promised to contribute, received, or expended, 

directly or indirectly, any money or things of value 

in connection with the nomination or election of a 

candidate at any election held in this state shall 

•.. file a full, true, and itemized statement, 

subscribed and sworn to before an officer authorized 

to administer oaths, set~ing forth in detail the 

moneys or things of value so contributed, promised, 

received, or expended." 


You stated in your request that Am. Sub. H.B. 46 was pa~1sed: 

"[A]t a time when the candidate and all 
committees supporting his candidacy were required 
to file separate expense reports. Any publication 
that was accounted for on the candidate's personal 
statement of receipts and expenditures was not required 
to bear the identification of the person responsible 
for its issuance, while any publication accounted for 
on the campaign expense report of any committee would 
be required to contain that identification. 

"Now, however, the law requires a candidate 

to have no more than one committee for receiving 

and spending funds and does not require the candi­

date to file a report separate from that of his 

campaign committee. It would therefore no longer 

be possible to determine from an examination of 

the report whether the publication was issued by 

the candidate, and is therefore not required to 

contain the identification, or was issued by his 

campaigr, comrni ttee and therefore subject to the 

iJentification requirement." 


This statement, however, is an inaccurate generalization of 
the statutory requirements regarding identification of campaign 
materials (i.e. of R.C. 3599.09). It also employs a mischaracteri ­
zation of the relationship between R.C. 3599.09 and the statutory 
requirements relating to campaign reports which are contained in 
R.C. Chapter 3517. 

Inasmuch as the question you have asked was raised due to 
changes in the reporting requirements previously contained in 
R.C. Chapter 3517, it is first necessary to state that the 
identification requirements of R.C. 3599.09 and thei~ enforcement 
were not and are not contingent upon anything contained in n.c. 
Chapter 3517. In past practice (prior to the passage of Am. Sub. 
H.B. 46) as indicated in your letter, the reporting requirements 
of R.C. Chapter 3517 were used as a double check on whether 
campaign material was properly identified. That is, if the expense 
of materials was accounted for on a candidate's report, you 
assumed that he was responsible for the issuance and, therefore, 
you concluded that the materials were properly identified only by 
the candidate's name. On the other hand, if the expense of 
materials was accounted for elsewhere you assumed that the 
candidate himself was not directly responsible for the issuance 
so that proper identification would have included the name and 
residence address of the individual responsible for the issuance. 

R.C. 3599.09 is properly read as setting forth requirements 

for the proper identification of published campaign materials so 

that the person responsible for th€' issuance may be readily 

identified. That section makes provision whereby the candidate 
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need not reveal his address. This, to some extent, preserves 
the privacy of his family, home and person. R.C. 3599.09, 
however, was not designed to be read as part of the expense 
reporting requirements previously or presently contained in R.C. 
Chapter 3517. 

While it is true that R.C. 3599.09 and R.C. Chapter 3517 
address aspects of the same general topic - political campaigns ­
those aspects are separated for regulation under the Revised Cod~. 
It may be that, to some extent, review of various expense reports 
(filed under R.C. Chapter 3517) was previously available as an 
initial verification that published campaign materials were properly 
identified under R.C. 3599.09, but that is not to say that this 
double check was accurate or was intentionally provided by the 
legislature. In fact it appears that the double check previously 
available was more accurate a test of expense reports than of 
proper identification of putlished campaign materials. 

In any event, the double check is no longer available. R.C. 
3517.10 now requires an itemized, detailed statement of contri­
butions and expenses to be filed by a candidate's campaign 
committee - but not also by the candidate. Even though "campaign 
committee" is defined in R.C. 3517.0l(B) (1) as the candidate or 
certain combinations of other persons, the fact remains that a.­
candidate must now have but a single campaign committee. R.C. 
3517.081. No expenditure may be made without the consent of either 
the campaign treasurer or the candidate, and both the actual ex­
penses of the campaign committee as well as those consented to are 
reported by the campaign committee. R.C. 3517.0S(B). 

A study of these changes to R.C. Chapter 3517 (effected by 
Am. Sub. H.B. 46) reveals that they are designed to reduce and 
centralize expense reports so that the contributions and expendi­
tures in excess of twenty-five dollars, which are made in direct 
support of a candidate, will be readily ascertainable in a single 
document - regardless of who made the contribution or expenditure. 
There is no hint anywhere in the provisions of R.C. Chapter 3517, 
enacted by Am. Sub. H.B. 46, that the legislature intended to amend 
R.C. 3599.09 in any respect. 

Without any indication that the legislature intended for en­
forcement of R.C. 3599.09 to be dependent upon the availability of 
reports filed under R.C. Chapter 3517, either before or after 
the passage of Am. Sub. H.B. 46, and without any indication 
that the legislature intended to repeal the provisions of R.C. 
3599.09 when it passed Am. Sub. H.B. 46, it is clear that the 
identification requirements of R.C. 3599.09 remain in full force 
and effect. To conclude otherwise would be to ignore express 
statutory language and to violate the most elemental principles 
of statutory construction. 

In specific answer to your request it is my opinion, and 
you are so advised that: 

1. R.C. Chapter 3517 requires a candidate's campaign com­
mittee to report all contributions and expenditures, which are 
in excess of twenty-five dollars, regardless of who made the 
contributions or expenditures. 

2. The changes to R.C. Chapter 3517, effected by Am. Sub. 
H.B. 46, have no effect upon the identification requirements 
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contained in R.C. 3599.09, which apply to published campaign 
materials whether they are designed to defeat or to promote a 
candidate or an issue. 




