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minor under twenty-one years of age may lawfully give her consent to the adoption 
of her child, under the provsions of Section 8025, of the General Code; and may 
also surrender such a child under Sections 1352-12 and 1352-13, of the General Code. 

1585. 

Respectfully, 
GILBERT BETT11A:--', 

Attorney General. 

SCHOOL TERRITORY-TRANSFER FROM EXEr\IPTED VJLLAGE OR 
CITY SCHOOL DISTRICT TO ADJOINING DISTRICT-RIGHT OF 
COUNTY BOARD OF EDUCATION TO ANNEX ADJOINING TERRI­
TORY-OPINION NO. 1377, 1930 MODIFIED. 

SYLLABUS: 
1. Territory may be transferred from an exempted village or city scho;l 

district to an adjoi11ing county school district, upon the passage of a resolution by 
a majority vote of the full membership of the board of education of the district 
from which the territory is to be transferred, offering to surrender the territory, 
and its due acceptance by the board of education of the adjoi11ing county school 
district to which the offer is made. 

2. A county board of educa.tion may accePt a transfer of territory from a11 
adjoining exempted village school district, city school district or another county 
school district and annex the same to a school district of the county school district. 

3. Opinion No. 1377, rendered under date of Januar:y 8, 1930, is reconsidered 
and modified. 

CoLU~IBUS, On1o, :\1arch 4, 1930. 

HoN. G. H. BIRRELL, Prosecutilzg Attonzey, Warren, Ohio. 
DEAR SIR :-Since the rendition of Opinion No. 1377, which was addressed to 

you under date of January 8, 1930, my attention has been directed to certain 
pertinent provisions of Section 4696, General Code, which were not noted and 
discussed in the said opinion. It has been suggested that by giving effect to the 
provisions of the statute to which my attention is now directed, the conclusion 
reached and stated in the said opinion is probably wrong. 

Upon again examining the matter, I am convinced that the suggestion is 
meritorious and warrants a reconsideration of the questions im·olved. 

The substantial legal question upon which the conclusions in said Opinion 
No. 1377 were based, is whether or not, school territory embraced within the 
boundaries of a city school district may be transferred lawfully to a contiguous 
county school district. It is held in the said opinion as stated in the syllabus 
thereof: 

"There is no authority of law whereby territory may be transferred 
from a city school district." 

As stated in the former opinion, the control over the boundaries of political 
subdivisions in a state is vested primarily in the state legislature. It is usually 
delegated by the Legislature to subordinate agencies such as boards of education 
and municipal legislative authorities. This general principle is stated in Abbott on 
Public Securities, Section 28, as follows: 
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"The boundaries of public corporations as agents of the sovereign 
come within the doctrine of absolute control by the Legislature. Originally 
possessing the right to create these agencies and sub-agencies, it can exercise 
the lesser power of changing or altering their boundaries. The right of 
the people within the district affected to consent to such change or alteration 
may be given as a matter of favor." 

See also Ruling Case Law, Vol. 24, page 566: 
In a case decided by the Supreme Court of Ohio in 1859, Canton Union School 

vs. Meyer, cl a/., 9 0. S. 581, at page 586, it is said: 

"It has always been the policy of our school laws to provide for 
changes in the boundaries of school districts, and thus, by giving flexibility 
to the system, to adapt it to the ever-varying wants of a growing country, 
in which the convenience of the present can but faintly indicate the neces­
sities of the future." 

The policy has been to i1west local school authorities with the power of trans­
fering territory from one school district to another, and to that end there has been 
from time to time, much and varied legislation. 

The power of local school authorities to transfer territory has never been con­
sidered as being contained within their general power to provide for the needs of 
the schools, but is possessed by said boards of education only when and as granted 
to them by statute. THis fact has nc,·er been questioned, and is evidenced by the 
many decided cases in our courts where questions relating to the transfer of 
school territory have been considered. 

The strict rule limiting public officers in the exercise of their powers is 
directly applicable to boards of education. This rule is stated and applied in a 
recent case decided by the Supreme Court of Ohio, being that of Schwing vs. 
11! cC/ure, 120 0. S. 333. In the many cases which have been before the courts 
wherein questions relating to the power of school authorities to transfer school 
territory have been involved, not only in this state, but in others as well, the 
authorities have been held strictly, in the transfers of school territory, to the 
powers granted them by statute, both as to the extent and the manner of making 
those transfers. 

From the time of the enactment of Sections 3894 et seq., Revised Statutes, 
(97 0. L. 336) until the adoption of the School Code, in 1914, a part or all of 
any school district might have been transferred to an adjacent school district by 
tile mutual consent of the boards of education having control of the districts 
concerned, or by the probate judge after the filing of a proper petition therefor. 

The law enacted in 1904 was considerably changed in 1914, upon the adoption 
of the school code at that time. There was then no provision made for the 
transfer of school territory except such territory as was a part of a county school 
district. It was provided that a part of a cmmty school district might be trans­
ferred to an adjacent county school district or a city or village school district by 
the mutual consent of the boards of education having control of such districts. 
( 104 0. L. 135, Sec. 4692, General Code). There was no provision made at that 
time whereby territory might be transferred from a city school district. 

Subsequent to the adoption of the School Code in 1914, and prior to the 
cffecti,·e date of amended Section 4696, General Code, as enacted in 1919, there 
was no provision for trdnsferring territory from a city school district. This fact 
was noted by the then :\ttorney General in his opinion reported in the Opinions 
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of the Attorney General for 1918, page 600. It was also noted in the Opinions 
of the Attorney General for 1919, at page 1468, wherein it is said: 

'·Prior to the enactment of House Bill ~o. 348, amending Section 
4696, General Code, there was no prm·ision under the laws of the state 
for the transfer of territory from an exempted village school district or 
a city school district to the county school district, and attempted transfers 
of school territory from an exempted vill<Jgc school district or a city 
school district to a school district of the county school district prior to 
September 22, 1919 were without authority of law." 

The opinions of 1918 and 1919, referred to above, were without a doubt correct. 
In 1919, the Legislature made provision for the transfers from city and ex­

empted ~illage school districts by amending Section 4696, General Code, (108 0. L. 
part r, page 704) to read in part, as follows: 

"The county board of education may transfer a part or all of a school 
district of the county school district to an adjoining exempted village 
school district or city school district or to another county school district upon 
the petition of a majority of the freeholders residing in the territory to be 
transferred, and make an equitable division of the funds and indebtedness be­
tween said districts; and a county board of education may accept a transfer of 
territory from an adjoining exempted village school district, city school district 
or another county school district and annex same to a school district of the 
county school district. \Vhen territory is to be transferred from an exempted 
village school district, cit,;' school district or another county school district, 
the board of education of the district from which such territory is to be 
transferred shall pass a resolution by a majority vote of the full member­
ship of such board asking for such transfer and file the same with the 
county board of education of the county school district to which such 
territory is to be transferred. * * * " 

It will be noted from the terms of the above statute, as enacted in 1919, that a 
county hoard of education is expressly authorized to make transfers of territory 
between the school districts of the county school district. .It is also expressly 
authorized to accept transfers of territory from "an adjoining exempted village 
school district, city school district or another county school district." The ~tatute 
does not expressly authorize the board of education of an exempted village school 
district or a city school district to transfer any of its territory to a contiguous 
county school district, but that authority may be said to be implied by reason of 
the fact that the statute fixes the procedure to be followed when territory is to 
be transferred from an exempted village school district or a city school district 
and expressly authorizes, in terms, a county board of education to accept such a 
transfer. This implication should be recognized in order to give that full flexi­
bility as to boundaries which is the evident design of the statutes taken as a whole. 

Section 4696, General Code, was again amended in 1921, (109 0. L. page 65). 
As then amended, the pertinent part of the statute conferring power to make 
transfers of territory read as follows: 

"A county board of education may upon petition of a majority of the 
electors residing in the territory to be transferred, transfer a part or all 
of a school district of the county school district, to an exempted village, 
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city or county school district the territory of which is contiguous thereto. 
Upon petition of seventy-five percent of the electors in the territory pro­
posed to be transferred, the county board of education shall make such 
transfers. A county board of education may accept a transfer of territory 
from any such school district and annex same to a contiguous school 
district of the county school district. 

In any case, before such a transfer shall be complete (I) a resolution 
shall b~ passed by a tTIIIjority vote of the full membership of the hoard of 
education of the city, exempted village or county school district making or 
accepting the transfer as the case may be. * * * " 

Said Section 4696, General Code, was again amended in 1929, (113 0. L. 296), 
but no change was made in the statute at that time, so far as the question here 
t>nder consideration is concerned. 

By comparison of the terms of Section 4696, General Code, as enacted in 1919, 
ami as amended in 1921, two significant changes will be noted by the amendment. 
First, the language authorizing a county board of education to accept transfers 
is clear and specific, in the statute of 1919, that transfers might be accepted from 
"an adjoining rural school district," city school district or another school district", 
whereas, as the statute was amended in 1921, the authority for county boards of 
education to accept transfers of territory was from "any such school district." 
Second, the specific provision in the statute of 1919, setting forth the manner by 
which territory might be transferred or offered from an exempted village school 
district or city school district, was changed in the amendment of 1921. 

It is difficult to say just what is meant by the words "any such school district" 
as contained in the statute as amended in 1921. Whether this expression is meant 
to refer to a city, exempted village, or other school district, or whether the reference 
is to a district of the county school district is not at all clear. Neither is it clear 
what the Legislature meant when, in the amendment of 1921, the language con­
tained in the former statute from which the inference was drawn, as stated in 
the 1919 opinion referred to, that city and exempted village districts were author­
ized to make transfers of territory to county school districts, was changed to read 
as follows: 

"In any case, before such a transfer shall be complete, (1) a resolution 
shall be p:IS5ed by a majority vote of the full membership of the board. of 
education of the city, exempted village or county school district making 
or accepting the transfer, as the case may be." (Italics the writer's). 

Neither the language of the amendment of 1919 nor of 1921 directly and ex­
pressly authorized a board of education of a city or exempted village to transfer 
or offer to transfer a portion of its territory to an adjoining county school district, 
or to ask the board of education of an adjoining county school district to accept 
a transfer from it. In either case, the right and power of the board of education 
of a city school district or exempted village district to offer to transfer to an 
adjoining county school district a portion of its territory must be based, to a great 
extent, on an inference to be drawn from the language used. The inference, how­
ever, has just as substantial a basis in the language used in the 1921 amendment 
as in the 1919 amendment and is probably sufficiently clear to warrant the holding 
that the language of the statute imports the power to make these transfers. 

While the question is not free from doubt, I believe that by construing the 
statute from its four corners, in the light of its history and the policy to provide 
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for transfers of territory to the end that the best interests of the schools may be 
conserved, it may be said that the statute contains authority for transferring 
territory from a city or exempted village school district to a contiguous county schoo-l 
district upon the passage of a resolution by the city or exempted village board 
of education by a majority vote of its full membership, offering to transfer said 
territory, which offer is thereafter accepted by the board of education of the 
county school district to which the offer is made. 

This seems to have been the view of the Attorney General in _1921. Note 
his opinion published in the reported Opinions 0f the Attorney General for that 
year at page 857. In this 1921 opinion other phases of the question were con-­
sidered and the power to make a transfer of territory from a city or exempted 
village district apparently was taken for granted; at least the possibility of the non­
existence of such power was not considered. See also Opinions of the Attorney 
General for 1924, page 721. 

It seems to have been the general policy of our school laws, as stated by the 
Supreme Court in the case of Canton U11i01~ School District vs. A! eyer, et al., supra, 
to provide for changes in the boundaries of school districts for the good of the 
school system generally, and the history of the school laws shows this policy to 
have been consistently followed for a great many years, with the exception of the 
few years intervening from 1914 to 1919, and while the language of Section 4696, 
General Code, as amended in 1919, does not definitely and expressly extend to 
boards of education of city and exempted village school districts the power to 
transfer territory from the district, the language of the statute is susceptible of 
that meaning, and I believe indicates a legislative intent to provide for those 
transfers which had apparently been overlooked upon the adoption of the School 
Code of 1914. Having thus remedied a situation theretofore existing, I do not 
believe that the change in the language upon the amendment of the statute in 1921 
indicated an intent to remove the power which had at least been inferentially 
extended in 1919. 

I am therefore of the opinion, upon a reconsideration of this matter, that the 
conclusions reached in Opinion No. 1377 should be modified to conform to the 
conclusions set forth herein. 

1586. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Ce11cral. 

CHAUFFEUR'S FEE-NOT SUBJECT TO QUARTERLY REDUCTIOX­
REGISTRATION NOT RENEWABLE EACH YEAR. 

SYLLABUS: 
The fee provided in Section 6302, Cc11eral Code, which shall accompany a11 

application for registration as a chatt/Jeur is not subject to reduction dependmg 
upon the time of year when such app!icatio11 is made, a11d such registration 11eed 
1;ot be re11e-uJed from year to year. 

CoLt;MBt.:S, OHIO, :\1arch 5, 1930. 

Ho;;. CLARENCE J. BROWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date reads as follows: 


