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1917. 

BOARD OF EDUCATION-NORMALLY OPERATED SCHOOLS 

NINE MONTHS-1939-1940 OPERATED EIGHT MONTHS OR 

LESS-A RESOLUTION PASSED PRIOR TO JULY 1, 1940, TO 

LENGTHEN TERM 1940-1941 WILL QUALIFY BOARD TO 

RE:CEIVE PUBLIC SCHOOL FUNDS ON BASIS OF LENGTH­

ENED SCHOOL YEAR. 

SYLLABUS: 

Where a board of education had prior to the school year 1939-1940, 

normally operated its schools for nine months in the year, but failed to 

operate them in the school year 1939-1940 for the full nine months and in­

stead operated them for eight months only, or less, it may pass a resolution 

prior to July l, 1940, lengthening the term for the school J>enr 1940-1941, and 

will thereby be qualified to receive its apportionment of the public school fund 

during the latter named school year on the basis of the school year as so 

lengthened, by force of said resolution. 

Columbus, Ohio, February 26, 1940. 

Hon. E. N. Dietrich, Director, Department of Education, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, which reads as follows: 

"A school district normally operates its schools for a nine 
months school term, but during the term, due to lack of funds, it is 
co·mpelled to suspend operations to the extent that only an eight 
months or less term is maintained. 



212 OPINIONS 

The board, complying with the provisions of Section 7595-1, 
passes a resolution that it will operate a nine months term the en­
suing school year. Can the Director of Education authorize pay­
ment out of the state public school fund money for a nine months 
period for the year shortened by action of the board, due to lack 
of funds? 

l\1ay I have your opinion on this question at an early date?" 

Section 7595-1, General Code, makes provision for the apportionment 

and payment of funds from the state public school fund to each school district 

in the state. Among other things, it provides that: 

"The apportionment shall be on the basis of the actual number 
of days the schools of the respective districts were in session during 
the school year next preceding such apportionment except as here­
inafter provided. Prior to July 31st in any year, the board of 
education of any school district by resolution may lengthen the 
forthcoming school year. Upon receipt of the certification of such 
action, the director of education shall apportion funds to such 
school district on the basis of the proposed school year, unless the 
board of education of such district for the preceding school year 
shall have failed to operate the schools of the district for a school 
year similarly declared and specified by the board of education prior 
to such school year." 

The above section is clear, to the effect that when a board of education 

by resolution adopted prior to July 31st of any year lengthens the term for 

the ensuing year from what it had been in the school year in which the 

resolution was passed, it is the duty of the Director of Education to apportion 

the funds in the ensuing school year on the basis of the proposed year as shown 

by such resolution "unless the board of education of such district for the 

preceding school year shall have failed to operate the schools of the district 

for a school year similarly declared and specified by the board of education 

prior to such school year." 

It will be observed that the portion of the statute quoted in the im­

mediately preceding paragraph is an exception to the provision that the 

Director of Education shall apportion the funds on the basis of the preceding 

year and of course such exception must be strictly construed. 

I do not understand that your question is predicated on a situation that 

comes within the exception. Your question, as I understand it, is whether or 

not when a district normally operates its schools for a full nine months term 

during each school year, but fails to do so in some particular year due to 
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unforseen financial difficulties, may it lengthen the term for the ensuing 

school year by resolution and thereby legally qualify to have its distribution 

made for the ensuing year based on the term as so lengthened. 

I am informed that your inquiry was prompted by a telegram which you 

received from the superintendent of schools in a certain city school district 

where the schools had for many years prior to the school year 1939-1940 been 

operated for a nine months term each year but during the year 1939-1940 

they had been compelled on account of a shortage of funds to shorten the term 

to eight months. The telegram is as follows: 

"If----schools operate less than nine months during pres­
ent school year but at least eight months will we be penalized on 
foundation payments received during 1941? Wire immediate reply. 

(signed)-----" 

The exception referred to applies where a board of education passes a 

resol~1tion in one year lengthening the term for the ensuing year and therJ does 

not operate its schools in accordance with this resolution and then attempts 

to lengthen the term for the next year in the same manner. For instance, 

if in the district to which you refer, where the schools had been previously 

and regularly operated for nine months until the school year 1939-1940, 

during which year they had been operated for eight months only because of 

a shortage of funds, and a resolution should be adopted prior to July 31, 1940, 

to lengthen the term for the school year 1940-1941, it would be entitled to 

have its distribution for that year based on the term as so lengthened, but, 

suppose it again should operate for only eight months, and its board of educa­

tion passed another resolution in 1941 lengthening the term for the school 
year 1941-1942, it would not be legal to distribute to that district in the 

school year 1941-1942 on the basis of the lengthened term because, as the 

statute expressly provides, it had "failed to operate the schools of the district 

for the school year similarl}' declared and specified by the board of education 

prior to such year." 

Where a board of education normally and continuously had operated 

its schools for nine months in each school year prior to the school year 1939-

1940, there of course was no occasion prior to that year to lengthen the term 

for that year, and if it failed to operate for nine months for that year it would 

not be a failure to operate for a school year "similarly declared and specified 

by the board of education prior to such year," which is the exception the 
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Legislature has made to the general proposition that a board of education 

may lengthen the term by resolution when it has failed to operate for a full 

term for any reason, and thereby qualify to receive its apportionment for the 

ensuing school year on the basis of the term so lengthened. 

I am therefore of the opinion that in a situation such as you describe, that 

1s, where a board of education had prior to the school year 1939-1940 

normally operated its schools for nine months in the year but failed to operate 

them in the school year 1939-1940 for the full nine months and instead 

operated them for eight months only, or less, it may pass a resolution prior 

to July 1, 1940, lengthening the term for the school year 1940-1941, and 

will thereby be qualified to receive its apportionment of the public school 

fund during the latter named school year on the basis of the school year as 

so lengthened by force of said resolution. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




