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COUNTY COMMISSIONERS - WITHOUT AUTHORITY TO 

MAKE GlFT OF ROAD MACHINERY TO TOWNSHIP - H◄ 

ROAD MACHINERY NO LONGER NEEDED, COMMISSIONERS 

MUST PROCEED WITH PUBLIC AUCTION. 

SYLLA'BIUS: 

County commissioners arc without authority to make a gift of road machinery 
to a township but must proceed with a public auction sale if the road machinery is 
no longer needed. 

Columbus, Ohio, October 6, 1949 

I-Ion. Harold Lutz, Prosecuting Attorney 

Richland County, Mansfield, Ohio 

Dear Sir: 

I have completed rev-iew of your request for opinion on the following 

question: 

"ls it permissible for the county to make a gift of road 
machinery to a township within the county or is it mandatory 
that such machinery be sold at public sale to .the highest bidder?" 

Under Section 7200 of the General Code, county commissioners are 

author,ized to purchase such machinery, tools or other equipment for the 

construction, improvement, maintenance or repair of the highways, br1dges 

and culverts under their jurisdiction as is deemed necessary. You will 

note that the purposes for which road machinery may be acquired are 

definitely defined. 

The right of disposal of road machinery by county commissioners 1s 

limited by Section 2447-2 of the General Code as follows: 
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"\\'hen the county commissioners of any county find hy reso­
lution that the county has personal property, including motor 
vehicles acquired for the use of county officers and departments, 
and road machinery, equipment and tools, which is not needed for 
public use, or is obsolete or unfit for the use for which it was 
acquired, the commissioners may sell said property at public auc­
tion for cash to the highest bidder, after giving at least ten days' 
notice of the time and place of sale by posting a typewritten or 
printed notice in the offices of the county auditor and county 
commissioners, and in case the fair market value of the property 
to be sold is, in the opinion of the commissioners, in excess of 
two hundred dollars, notice of the time and place of the sale shall 
also be published in a newspaper of general circulation in the 
county at least ten days prior thereto.'' 

A county commissioner is a public officer with limited powers. In 
32 0. Jur. page 933, it is stated that: 

"As a general rule, public officers have only such powers as 
are expressly delegated them by statute, and such as are neces­
sarily implied from those so delegated. These powers must be 
exercised in the mode prescribed by statute. It is equally well 
settled that where the statute prescribes the mode by which power 
conferred upon a public officer or board shall be exercised, the 
mode specified is also the measure of the power granted." 

With respect to county commissioners, we note the following from 1 I 

0. Jur. page 333: 

"Statutes which confer authority upon county commissioners 
are delegations of power by the state, which reserves to itself all 
power not thus delegated, and are, therefore, to he strictly con­
strued in favor of the state and against the hoard. :\foreover. in 
the exercise of their powers, county commissioners must follow 
the terms of the law and proceed in the manner prescribed there­
by. vVhen acting under a special pow,~r. they must act strictly 
on the conditions under which it is given. If no power is gi,·en 
by statute to act except in a certain manner, and that manner 1s 
not followed, the act of the board is illegal and void." 

1n the particular instance cited in your request for opinion, the county 

acquired road machinery under authority of Section 7200 of the General 

Code. If such machinery is no longer required for the purpose for which 

it was originally acqu.ired, by reason of being unfit or obsolete, or is not 

needed for public use, it may be sold at public auction to the highest bidder 

after ten days' previous notice of the time and place of sale. The phrase 
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"for public use" m Sect.ion 2447-2 of the General Code is limited in its 

meaning to the use for which the machinery was acquired under Section 

7200 of the General Code, namely, to projects under the jurisdiction of 
the county commissioners. 

Based on the foregoing, I am of the opinion that county commissioners 

are without authority to make a gift of road machinery to a township 

but must proceed with a public auction sale if the road machinery is no 

longer needed. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




