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17-1-7. 

LIBRARY, PUBLIC - \VHEN UNDIVIDED CLASSIFIED PROP­

ERTY TAX FUND IN COUNTY AT SECOND SEMI-ANNUAL 
SETTLEMENT, INSUFFICIENT TO PAY A SUM EQUAL TO 

REMAINL'\rG FIFTY PER CENT OF ALLOCATED FUNDS, NO 

STATUTORY AUTHORITY TO ALLEVIATE SUCH DEFi­

CIENCY-DISTRIBUTION OF CLASSIFIED PERSONAL PROP­
ERTY TAXES, FrRST HALF OF YEAR-WHERE PORTION RE­

CEIPTS RECEIVED AS PAYMENT OF SECOND SEMI-ANNUAL 
IN STALLMENT, EXCESS SHOULD BE DISTRIBUTED AS AD­

VANCE DISTRIBUTION OF OCTOBER SETTLEMENT AND 

CHARGED FOR SECOND HALF OF YEAR. 

SYLLABUS: 

l. When the undivided classified property tax fund in the county at 

the time of the second semiannual settlement of classified property taxes is 

insuffirient to pay to a public library a sum equal to the remaining fifty 

percent of the funds allocated to it from such source, there is no statutory 

authority by virtue of which such deficiency may be alleviated. 

2. fVhen, at the time of the distribution of the proceeds of classified 

personal property taxes for the first half year, it is determined that a por­

tion of such receipts were received as payment of the second semiannual 

installment of such taxes, such excess should be distributed as an advance 

distribution of the October settlement and should be charged against such 

settlement of the taxes for the second half of such year. 

Columbus, Ohio, January 20, 1940. 

Hon. LaMoine H·andley, Prosecuting Attorney, 

Carrollton, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for opinion reading: 

"Our County Auditor is desirous of your opinion on the fol­
lowing question: 

Where the Budget Commission allocates the required fifty 
percent of the classified tax collection to a county library pur-
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suant to G. C. 5639, at the first settlement, and the second set­
tlement falls far short, in so far as available funds are concerned, 
is there any way for said library to obtain the balance of the fifty 
percent previously allocated to it by the County Budget Com­
mission?" 

Section 5639 of the General Code, 111 so far as it 1s material to your 

111qu1ry, reads: 

"At each settlement of undivided classified property taxes, 
the county treasurer shall distri'bute the undivided classified prop­
erty tax fund in the county treasury as follows: 

* * * * * * 
To each board of public library trustees in the county, which 

shall have qualified or be qualified according to law for participation 
in such fund, fifty percentum of the amount set forth in the annual 
budget and allowed by the budget commission as a receipt from this 
source. The amount or amounts so distributed, together with 
the fees of the auditor and treasurer, shall be deducted pro rata 
from the shares of the undivided classified property taxes orig­
inating in the several municipal corporations in the county, and 
in the territory outside of the municipal corporations therein, 
respectively. 

* * * 
The residue of' the undivided classified property tax fund, 

together with the amount distributed to the county under sec­
tion 5414-22 of the General Code, shall constitute the county 
school tax fund, and be distributed among all the school districts 
in the county ( excepting the county school district) in the man­
ner provided by law." 

In the language contained 111 your request there is an ambiguity con­

cermng the distribution of funds to the library from the undivided classi­

fied property tax fund. There is no provision of law authorizing the 

county budget commission to allocate fifty percent or any other percentage 

of the funds to be received from such fund to a library. The power of 

the budget commission is set forth in Section 5625-20, General Code. Such 

section provides that "On or before the 15th day of July in each year, the 

taxing authority of each subdivision or other taxing unit shall adopt a tax 

budget for the next succeeding fiscal year." Section 5625-21, General Code, 

prescribes the form and contents of such budget. In the case of a public li­

brary, Section 5625-20, General Code, makes further provision as follows: 

"The board of trustees of any public library, desiring to 
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participate m the proceeds of classified property taxes collected 
in the county, shall adopt appropriate rules and regulations ex­
tending the benefits of the library service of such library to all 
the inhabitants of the county ( excepting to the inhabitants of sub­
divisions maintaining a public library participating in the pro­
ceeds of classified property taxes) on equal terms, unless such 
library service is by law available to all such inhabitants, and 
shall certify a copy of such rules and regulations to the taxing 
authority with its estimate of contemplated revenue and expendi­
tures. In all cases in which such rules and regulations have been 
so certified and in which the adoption of such rules and regula­
tions is not required, the taxing authority shall include in its 
budget of receipts such amounts as shall have been specified by 
such library trustees as contemplated revenue from classified 
property tax.es, and in its budget of expenditures the full amounts 
requested therefrom by such board of library trustees." 

Section 5625-24, General Code, authorizes the budget comm1ss1on to 

make certain adjustments on the budgets so filed in order to keep the tax 

to be levied thereon within constitutional limitations. From the language 

of Section 5625-20, General Code, it is evident that the legislature in­

tended that public libraries shall receive no support from tax funds other 

than those derived from levies on classified property. 'I'he funds neces­

sary for its support must have been allowed by the budget commission from 

the classified property taxes. 

From your inquiry, I understand that one-half of such sum so fixed 

by the budget commission was paid to the library by the county treasurer, 

at the time of the first semiannual settlement. You do state the amount of 

the second settlement was insufficient to pay the remaining fifty percent 

of such budget. Your inquiry then is as to whether such deficit may be 

extinguished by means of other tax proceeds currently in the possession of 

the county treasury. 

Under the Ohio Constitution ( Section I, Article II), the exclusive 

power to levy taxes is in the General Assembly. Adler v. Whitbeck, 4-J. 

0. S., 539; Hill v. Higdon, 5 0. S., 243; State, ex rel. Zielonka, v. Car­

rel, 99 0. S., 220. While this power is placed in the General Assembly, 

such body has the authority to delegate a portion of it to a subdivision or 

other governmental agency to enable it to perform a governmental func­

tion. State, ex rel. Attorney General, v. Toledo, 48 0. S., 112; Miami 

County v. Dayton, 92 0. S., 215. The legislature has the right either 

to delegate a portion of the power or it may withhold it in its entirety. 
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Even though the legislature has delegated a portion of the power to a 

subdivision, it may enact such limitations and restrictions as it may choose 

with respect to the use of the power so delegated. State, ex. rel. Toledo, v. 

Cooper, 97 0. S., 86. 

The Uniform Tax Levy Law (Sections 5625-1 to 5626-2, General 

Code) defines the terms "subdivision" and "taxing authority." In neither 

of such definitions is the board of public li·brary trustees included. It is 

therefore evident that such trnstees have levied no taxes, the proceeds of 

which may be in the custody of the county treasurer for distribution. 

It is also fundamental that when taxes are levied for a ·specific pur­

pose the proceeds of such levy must be used for the purpose for which the 

levy was made. ( See Section 5, Article XII of the Constitution.) 

No governmental subdivision or instrumentality of the state has any 

vested right in any taxes levied by the state, while in the process of collec­

tion. Cleveland v. Zangerle, Auditor, 127 0. S., 91, 92. The subdivision 

has no assurance that it will ever receive the amount of taxes which have 

been levied for its benefit. As stated in Ohio Fuel Supply Company, et al., 

v. Paxton, 22 O. L. R., 573, 581, 1 Fed. 2d., 662: 

"The Ohio statutes give no assurance to taxing authorities 
that they will receive the full amount of tax assessed in favor 
of the subdivisions which they respectively represent." 

The condition of public libraries is as stated by Judge Weygandt in 

State, ex rel. Rice, v. Lutz, 129 0. S., 198, 205, "that the Legislature has 

completely deprived the public libraries of all their former revenue from 

other sources, and they are now compelled to rely solely upon the proceeds 

of classified property taxes." It is by reason of this peculiar condition that 

public libraries are entitled to a preferred position in the distribution of 

the classified property taxes. State, ex rel. Davis, v. Cleveland Heights, 

131 0. S., 380, 386. It therefore would appear that if' the proceeds were 

sufficient to pay fifty percent of the budget allowance during the first half 

of the tax year but were not sufficient for such distribution during the 

second half year, there is no statutory authority by virtue of which the 

library may be made to receive the amount which the budget comm1ss1on 

found to be necessary for the needs of the public library. 

If, however, at the time of the distribution of the proceeds received 

during the first half year, it is found that more money is in the treasury 
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than necessary to pay such fifty percent of the budget allowance to the ex· 

tent that such excess has been caused by advance payment of the taxes for 

the second half year, then a different circumstance would arise. Such ques­

tion was answered by one of my predecessors in Volume II of the Opinions 

of the Attorney General for the year 1935, page 996, the syllabus of which 

reads: 

"'Vhen, prior to the l\1ay settlement of the county treas­
urer of the proceeds of classified personal property taxes, the 
county treasurer has received from such source an amount greater 
than one-half of the taxes levied on such property, the county 
treasurer is required; in view of the provisions of Sections 5625-
24 and 5639, General Code, to distribute such proceeds as repre­
sent one-half of such taxes in accordance with the provisions of 
Section 5639, General Code, and the amount in excess of such 
half of taxes levied should be then distributed as provided in 
Section 5639, General Code, as an advance distribution of the 
October settlement, charging such distribution against the dis­
tribution of such taxes for the second half of the year." 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. When the undivided classified property tax fund in the county at 

the time of the second semiannual settlement of classified property taxes 

is insufficient to pay to a public library a sum equal to the remaining fifty 

percent of the funds allocated to it from such source, there is no statutory 

authority by virtue of which such deficiency may be alleviated. 

2. When, at the time of the distribution of the proceeds of classified 

personal property taxes for the first half year, it is determined that a por­

tion of such receipts were received as payment of the second semiannual 

installment of such taxes, such excess should be distributed as an advance 

distribution of the October settlement and should be charged against such 

settlement of the taxes for the second half of such tax year. 

Respectfully, 

TH0:\1AS J. HERBERT, 

Attorney General. 


