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OPINION NO. 99-037 

Syllabus: 

A resolution adopted, other than as an emergency measure, under former RC. 
5739.021(B)(2) (1987-1988 Ohio Laws, Part 11,3158,3171 (Am. Sub. H.B. 274, 
efL July 20, 1987)) for the levy of a sales tax is not subject to a vote to repeal under 
R.C. 5739.022. 

To: James J. Mayer, Jr., Richland County Prosecuting Attorney, Mansfield, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, July 7, 1999 

You have submitted an opinion request in which you ask the following question: "Is 
a county permissive sales and use tax that was adopted as an emergency measure pursuant 
to ORC Section 5739.021 and subsequently approved by the electors of the county on a 
continuing basis subject to an election to repeal under ORC Section 5739.022?" According 
to your opinion request, on December 31, 1987, the board of county commissioners passed a 
resolution to levy a sales tax under RC. 5739.021 and the corresponding use tax under R.C. 
5741.021 for the months of February through December of 1988. This resolution was 
adopted as an emergency measure. On the same date, the county commissioners passed a 
second resolution asking the board of elections to submit to the electors of the county the 
question of continuing these taxes after December 1988. At the next general election, the 
voters approved the continuation of the sales and use taxes, which still remain in effect. You 
question whether the levying of these sales and use taxes may now be repealed through the 
process set forth in R.C. 5739.022. 

In order to answer your question, we must first examine the authority pursuant to 
which the taxes you describe were levied. At the time the sales and use taxes you describe 
were adopted, former R.C. 5739.021(A) authorized counties to levy a sales tax or to increase 
the rate of such tax to provide additional general revenues for the county. I See 1987-1988 
Ohio Laws, Part II, 3158, 3171 (Am. Sub. H.B. 274, efL July 20, 1987). Former R.C. 
5739.021 provided for the levy of such tax or tax increase, in part, as follows: 

(A) ... The tev: shall be levied and the rate increased pursuant to a 
resolution of the county commissiOfwrs and a certified copy of the resolution 
shall be delivered to the tax commissioner ... not later than the sixtieth day 
prior to the date on which the tax is to become effective. Prior to the adop­
tion of any resolution under this section, the board of county commissioners 
shall conduct two public hearings on the resolution .... If a petition for 

I The use tax you describe was adopted under former RC. 5741.021, which, as then 
in effect, required any county that levied a sales tax under former R.C. 5739.021 also to levy 
a use tax at the same rate and provided for continuation of the use tax until the repeal of the 
sales tax. See 1981-1982 Ohio Laws, Part 11,2571,2582 (Am. Sub. H.B. 373, efL Jan. 29, 
1982). Because the adoption of the use tax was automatic upon adoption of the sales tax 
under former RC. 5739.021, we need not address your question separately with respect to 
each tax. See 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-045 at 2-157 ("[t]here is no provision for the county 
sales tax under RC. 5739.021 to exist in the absence of the use tax under RC. 5741.021, or 
conversely, for the use tax to exist in the absence of the sales tax"). 
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referendum is filed with the county auditor pursuant to [RC. 305.31-.41],2 
the auditor shall. within five days, notify the board of county commissioners 
and the tax commissioner of the filing of the petition by certified mail. If the 
auditor declares the petition invalid, he shall, within five days, notify the 
board and the tax commissioner of his findings by certified mail. Where the 
auditor has declared the petition to be invalid the effective date of the tax or 
increased rate of tax levied by this section shall be the first day of the month 
following the expiration of thirty days from the date the petition was 
declared invalid. 

(B)(1) A resolution levying or increasing the rate of a sales tax 
pursuant to this section shall become effective on the first day of the month 
specified in the resolution but not earlier than the first day of the month 
following the expiration of sixty days [rom the date of its adoption, subject to 
a referendum as provided in [RC. 305.31-.41], unless the resolution is 
adopted as an emergency measure ... , in which case it shall go into effect on 
the first day of the month following the expiration of thirty days from the 
date of notice by the board of county commissioners to the tax commissioner 
of its adoption. The emergency shall receive an affirmative vote of all of the 

2 RC. 305.31 states in pertinent part: 

The procedure for submitting to a referendum any resolution adopted by a board of 
county commissioners pursuant to [RC. 307.697(D)(1), RC. 322.02, R.C. 322.06, R.C. 
324.02, RC. 4301.421(B)(1), R.C. 4504.02, R.c. 5739.021, RC. 5739.026, RC. 5741.021, 
RC. 5741.023, or RC. 5743.024(C)(O] or rule adopted pursuant to [RC. 307.79] shall be as 
prescribed by this section. 

Except as otherwise provided in this paragraph, when a petition, signed by ten per 
cent of the number of electors who voted for governor at the most recent general election for 
the office of governor in the county, is filed with the county auditor within thirty days after 
the date sllch resolution is passed or rule is adopted by the board of county commissioners, or 
is filed within (arty-five days after the resolutiOll is passed, in the case of a resolution adopted 
pursuant to [R.C. 5739.021] that is passed within aile year after a resolutiol/ adopted pursuant 
to that section has bem rejected or repealed by the electors, requesting that such resolution be 
submitted to the electors of such county for their approval or rejection, such county auditor 
shall, after ten days following the filing of the petition, and not later than four p.m. of the 
seventy-fifth day before the day of election, transmit a certified copy of the text of the 
resolution or rule to the board of elections .... The board shall submit the resolution or rule 
to the electors of the county, for their approval or rejection, at the succeeding general 
election held in the county in any year, or on the day of the succeeding primary election held 
in the county in even-numbered years, occurring subsequent to seventy-five days after the 
auditor certifies the sufficiency and validity of the petition to the board of elections. 

No resolution shall go into effect until approved by the majority of those voting upon 
it. (Emphasis added.) 

Although you have not asked whether a referendum may now be held on either of 
the resolutions you mention, we note that the time for a referendum under RC. 305.31-.41 
on those resolutions has long since expired. See also 1987-1988 Ohio Laws, Part II, 3158, 
3160 (Am. Sub. H.B. 274, efL July 20, 1987) (former RC. 305.30. 
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members of the board of commissioners, and shall state the reason for such 
necessity. 

(2) A resolution may direct the board of elections to submit the 
question of levying the tax or increasing the rate of tax to the electors of the 
county at the next primary or general election in the county occurring not 
less than seventy-five days after such resolution is certified to the board, and 
110 resolution adopted under divisiol1 (B)(2) of this sectiol1 shall go into effect 
unless approved by a majority ofthose voting UpOl1 it and not until the first day 
of the month following the expiration of thirty days from the date of notice to 
the tax commissioner by the board of elections of the affirmative vote. 
(Emphasis and footnote added.) 

ld. 

Thus, former RC. 5739.021(B) established several methods by which a resolution 
concerning the levy or increase of the sales tax could become effective. A resolution adopted 
other than as an emergency measure became effective "on the first day of the month 
specified in the resolution but not earlier than the first day of the month following the 
expiration of sixty days from the date of its adoption, subject to a referendum as provided in 
[RC.305.31-.41]."3 RC. 5739.021(B)(1) (as amended in Am. Sub. H.B. 274). In the event 
that a resolution not passed as an emergency measure provided for the submission of the 
question to the voters under former R.C. 5739.021 (B)(2), the resolution did not go into effect 
unless approved by a majority of the voters. Finally, if the resolution were adopted as an 
emergency measure, it became effective "on the first day of the month following the expira­
tion of thirty days from the date of notice by the board of county commissioners to the tax 
commissioner of its adoption," former RC. 5739.021(B)(1), and was subject to repeal in 
accordance with former RC. 5739.022.4 See 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-023 (syllabus) ("[a] 

3 Pursuant to former R.C. 305.31, as in effect at the time the resolutions were 
passed, see Am. Sub. H.B. 274, a resolution adopted under fonner R.C. 5739.021 that was 
submitted to a refet'endum could not go into effect until approved by a majority of those 
voting on it. 

4 At the time the resolutions you describe were adopted, R.C. 5739.022, as amended 
in Am. Sub. H.B. 274, stated in pertinent part: 

(A) The question of repeal of either a county permissive tax or an 
increase in the rate of a county permissive tax that was adopted as an emer­
gency measure pursuant to [R.C. 5739.021 or RC. 5739.026] may be initiated 
by filing with the board of elections of the county not less than seventy-five 
days before the general election in any year a petition requesting that an 
election be held on the question .... 

(B) H a majority of the qualified electors voting on the question of 
repeal of either a county permissive tax or an increase in the rate of a county 
permissive tax approve the repeal, the result of the election shall be certified 
immediately after the canvass by the board of elections to the county com­
missioners, who shall upon certification, after the current year, in the case of 
a repeal of a county permissive tax, cease to levy the tax, or, in the case of a 
repeal of an increase in the rate of a county permissive tax, levy the tax at the 
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resolution adopted pursuant to RC. 5739.021 as an emergency measure may be submitted to 
a vote of the electors only pursuant to an initiative petition as provided for in R.C. 
5739.022"). 

Although the taxes about which you ask were authorized by former RC. 5739.021, 
they still remain in effect. You, therefore, ask whether such sales and use taxes are subject to 
repeal through an election under R.C. 5739.022. See generally 1985 Op. Att'y Gen. No. 
85-023 at 2-90 ("without specific statutory authorization, neither referendum nor initiative 
petitions are available to the electors of a county to challenge the actions of the county 
commissioners' '). 

The authority to conduct an election to repeal is established by R.C. 5739.022, which 
states in pertinent part: 

(A) The question of repeal of either a county permissive tax or an 
increase in the rate of a county permissive tax that was adopted as an emer­
gency measure pursua/U to [R.C. 5739.021 or R.C. 5739.026] may be initiated 
by filing with the board of elections of the county not less than seventy-five 
days before the general election in any year a petition requesting that an 
election be held on the question. The question of repealing an increase in the 
rate of the county permissive tax shall be submitted to the electors as a 
separate question from the repeal of the tax in effect prior to the increase in 
the rate. Any petition filed under this section shall be signed by qualified 
electors residing in the county equal in number to ten per cent of those 
voting for governor at the most recent gubernatorial election. 

After determination by it that the petition is valid, the board of 
elections shall submit the question to the electors of the county at the next 
general election .... 

(B) If a majority of the qualified electors voting on the question of 
repeal of either a county permissive tax or an increase in the rate of a county 
permissive tax approve the repeal, the board of elections shall notify the 
board of county commissioners and the tax commissioner of the result of the 
election immediately after the result has been declared. The county commis­
sioners shall, on the first day of the month following the expiration of thirty 
days after the date it receives the notice, in the case of a repeal of a county 
permissive tax, cease to levy the tax, or, in the case of a repeal of an increase 
in the rate of a county permissive tax, levy the tax at the rate at which it was 
imposed immediately prior to the increase in rate and cease to levy the 
increased rate. (Emphasis added.) 

The procedure established by R.C. 5739.022 for the repeal of a permissive sales tax 01- sales 
tax increase applies, by its terms, only to a tax or tax increase that was "adopted as an 
emergency measure pursuant to [R.C. 5739.021 or R.C. 5739.026]''' See State ex ref. Bureel! 
v. Beillwllt Cowlty Bd. of Electiol/s, 19 Ohio St. 3d 154, 155, 484 N.E.2d 153, 154 (1985) 
("R.C. 5739.022 authorizes an election, upon referendum petition, to repeal an emergency 
permissive sales tax levied by a county in accordance with RC. 5739.021 "). 

rate at which it was imposed immediately prior to the increase in rate and 
cease to levy the increased rate. 
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In the situation about which you ask, the sales tax and the corresponding use tax 
were originally adopted for a certain number of months pursuant to a resolution that was 
adopted as an emergency measure. At the same time it adopted the first resolution, the 
county commissioners passed a second resolution in accordance with former R.C. 
5739.021 (B)(2), not as an emergency measure, asking for a vote on the question whether to 
levy the sales and use taxes for a continuing period of time following the expiration of the tax 
levy period specified in the original resolution. A vote on the resolution was held, and, in 
accordance with former R.C. 5739.021 (B)(2), the second resolution went into effect only 
after approval by a majority of those voting upon it. It was the voters' approval of the second 
resolution, therefore, that authorized the continued levy of the sales and use taxes that are 
still being collected. Because the second resolution, pursuant to which the sales and use 
taxes are currently being collected, was not adopted as an emergency measure, it is not now 
subject to referendum under R.c. 5739.022. See 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-023. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that a 
resolution adopted, other than as an emergency measure, under former R.C. 5739.021 (B)(2) 
(1987-1988 Ohio Laws, Part II, 3158, 3171 (Am. Sub. H.B. 274, efL July 20, 1987)) for the 
levy of a sales tax is not subject to a vote to repeal under R.C. 5739.022. 
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