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BOARD OF ED"CCATIOX-TRAX8PORT.ATIOX OF Pl'PILf~Dl'RATIOX 

IX DIECRETIOX OF BOARD OF EDlTATIOX-ATTACHIXG OF 
CERTIFICATE OF FISCAL OFFICER SHOWIXG EXISTEXCE OF 
APPROPRIATE F"CXD XECESSARY. 

SYLLABUS: 

1. Boards of education may in their discr:!lion contract for the transportation of 
pupils for an entire school year or for a longer poiod if they deem it advisable, prouided 
the general protioions of law u·ith nflrcnce to the ma/.,ing of contracts by boards of edu­
cation are carnr;licd uith. 

2. A contract j'o1· the transr;ortation of pq;ils, may be made by a board of education 
a part of u·hich contract is to biJ performed in an ens11ing fiscal year to that in u:hich the 
contract is made. Said contract should have attached thereto a cerl'ificate of the fiscal 
officer of the district, that the amount of momy req1lired to meet that portion of the contract 
tl'hich is to b.~ 71erformed during the fiscal year in u·hich the contract is made, has been lau·­
fully appropriated for such purpose, and :is in the treasury, or in process of collection, to 
the credit of an appror;riate fund, free from any precious encumbrances. 

CoLUMBUs, OHio, July 16, 1928. 

HoN. JoHN '\V. LoREE, Prosecuting Attonny, Celina, Ohio. 

DEAR Sm:-1 am in receipt of your request for my opinion which reads as follows: 

"The Board of Education of Center Township Rural Schools have pre­
sented to me a question as to whether or not it can lawfully contract with a 
bus driver to haul their school youth to school for the period of five years. 
They desire an opinion from your Department thereon. 

The Board of Education is without bus equipment of its own, and de­
sires to let a contract for the hauling of their youth to school at Neptune,Ohio, 
in said district for a period longer than one year. The Board informs me 
that it cannot get an advantageous contract for one year only, because no 
one will purcha<e and equip a bus in which to haul the youth, with only one 
year's certain service, for fear he may not have his contract renewed and then 
have to dispose of his equipment for much less than its cost. 

The Board thinks the term Contract as used in Section 5625-33, G. C., 
shall not be applicable 'to current payrolls of regular employees 'and officers.' 
That when the bus drivers are employed they will be put on the pay-rolls 
and that the following language in the section authorizes such contract for 
a period longer than one year. 

'The Term Contract as u~ed in this Section shall not be construed as ex­
clusive of current pay-rolls for regular employees and officerR.'" 

'\Vithout quoting the mveral provi~ions of law empowering boards of education 
to furnish transportation for pupils who attend the public schools, for our present 
purpose it is sufficient to say that boards of education are authorized by statute to 
furnish such transportation and, under certain circumstances, are required to do so. 

There are no specific directions to, or limitations upon, boards of education as to 
how this transportation shall be furnished. The means of furnishing transportation 
is left to the discretion of the board, and in the absence of abuse of this discretion, the 
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board may furnish the transportation in any way it sees fit, providing the general 
provisions of law with reference to making contracts and expending public funds are 
complied with. 

In Opinion Xo. 22il rendered under date of June 25, 1928, and addressed to the 
Prosecuting Attorney of Allen County, it was held: 

"A board of education may use its discretion as to whether or not it 
will provide necessary transportation for pupils in the district by letting con­
tracts therefor or by purchasing vehicles and hiring drivers." 

In making contracts involving the expenditure of public funds, boards of edu­
cation must comply with the terms of Section 5625--33, General Code, as enacted by 
the 87th General Assembly (112 0. L. 406), which reads in part as follows: 

"N"o subdivision or taxing unit shall: 
* * * * * * * * 

(d) Make any contract or give any order involving the expenditure of 
money unless there is attached thereto a certificate of the fiscal officer of the 
subdivision that the amount required to meet the same (or in the case of a 
continuing contract to be performwl in whole, or in part, in an ensuing fiscal 
year, the amount required to meet the same in the fiscal year in which the 
contract is made), has been lawfully appropriated for such purpose and is in 
the treasury or in process of collection to the credit of an appropriate fund 
free from any previous encumbrances. * * *" 

The term 'contract' as used in this section, shall be construed as exclu­
sive of current pay-rolls of regular employes and officers." * * *. 

If a board determines to purchase vehicles and hire drivers, such drivers would 
clearly become "regular employes" as the term is used in Section 5625--33, supra, and 
payments to these drivers for their services would be a part of the current pay-roll 
and thus within the exception to the requirement of an auditor's certificate to the 
effect that the money had been lawfully appropriated for such purpose and is in the 
treasury, or in process of collection, to the credit of an appropriate fund, free from 
any previous encumbrances. If, however, the board does not furnish the equipment 
and employ drivers but contracts with someone to furnish the equipment and drive 
the same, such person does not, in my opinion, become a "regular employe" but is 
a contractor, and the agreement with him becomes a contract different than that with 
regular employes, and payments under this contract could not be classed as current 
pay-rolls, although payments thereunder might be made at regular intervals corre­
sponding to the times when current pay-rolls are made up. Therefore, such contracts 
would not come within the exception described as current pay-rolls and would require 
the auditor's certificate in order to make them valid. 

It will be noted, however, that the statute provides that in case of a continuing 
contract, to be performed in whole or in part in an ensuing fiscal year, the certificate 
of the auditor need only show that the amount required to meet the same in the fiscal 
year in which the contract is made, has been lawfully appropriated for such purpose 
and is in the treasury, or in process of collection, to the credit of an appropriate ft:nd, 
free from any previous encumbrances. Therefore, if a contract were made for trans­
portation for a longer period than during the current fiscal year in which the contract 
was made, it would be valid so far as the auditor's certificate is concerned, if there were 
attached thereto a certificate of the auditor or fiscal officer that sufficient moneys were 
in the treasury, or in process of collection to the credit of an appropriate fund, free 
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from any previous encumbrances, to meet that part of the contract which was to be 
performed in the fiscal year in which the contract was made. 

Provision is made by Section 5625-36, General Code, to the effect that when con­
tracts are made which run beyond the termination of the fiscal year in which they are 
made, the amount of the obligation remainin11: unfulfilled at the end of a fiscal year, 
and which will become payable during the next fiscal year, shall be included in the 
annual appropriation measure for such next year as a fixed charge. Said Section 5625-
36, General Code, reads in part as follows: 

"In the case of contracts or leases running beyond the termination of 
the fiscal year in which they are made, the fiscal officer shall make a certifica­
tion for the amount required to meet the obligation of such contract or lease 
maturing in such year. In all such contracts or leases the amount of the 
obligation remaining unfulfilled at the end of a fiscal year, and which will 
become payable during the next fiscal year, shall be included in the annual 
appropriation measure for such next year as a fixed charge. * * *" 

A very similar question to yours was considered in opinion Xo. 835, rendered 
under date of August 6, 1927, and addressed to the Ron. J. L. Clifton, Director of 
Education. In that opinion the several statutory provisions with reference to the 
making of contracts for the transportation of pupils was discussed, and the absence 
of any statutory limitations as to the length of time which these contracts might be 
made to run, whereas certain other public contracts were limited in this respect, was 
pointed out: It was held in said opinion that: 

"Boards of education may in their discretion contract for the transporta­
tion of pupils for an entire school year or for a longer period if they deem it 
advisable, provided the general provisions of law with reference to the mak­
ing of contracts by boards of education are complied with." 

In the course of the opinion, after discussing the provision of Section 5625-33, 
General Code, and pointing out their pertinence to contracts entered into by boards of 
education, it was said: 

"It is apparent that unless there be some other limitation on the power of 
boards of education to contract for the transportation of pupils for a longer 
period than the remaining portion of the fiscal year in which the contract 
is made, such contracts may be made so far as the budget law is concerned. 

An examination of several of the various statutes relating to the making 
of certain contracts to be performed in whole or in part in the fiscal years 
following the year in which the contract is made, such for instance as the 
section authorizing councils of municipal corporations to provide light, water 
and certain public necessaries, (Section 3809, General Code), and the various 
sections authorizing boards of education to employ superintendents and 
teachers, Sections 4739, 4744, 7702 and 7705, General Code, discloses that 
in each one of these cases the term for which the contract is made is limited. 
That is, Section 3809, supra, provides that the contracts therein provided for 
may be entered into 'for a period not exceeding ten years', while in the other 
sections enumerated such language is used as 'for a term of not to exceed 
three years' or 'not longer than five school years', etc. 

There is no express limitation as to time or the authority of boards of 
education to contract for the transportation of pupils." 
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:Manifestly, however, the absence of any "express limitation" on the time a board 
may contract for" the supplying of service does not serve to give to such board unlimited 
power in this respect, irrespective of public welfare, reasonableness or good faith. 

It has bePn held that contracts made by public boards for a period of time extend­
ing beyond the term of the officials making it, unless made in good faith, in the interests 
of the public and for a time reasonable under the circumstances, are against public 
policy and void. County Commissioners of Franklin County vs. Ranck, 9 0. C. C. 301. 

Professor Page in his work on the Law of Contracts, Section 1901, says with refer­
ence to this question: 

"Unless specifically restrained by statute a public corporation may make a 
contract which by its terms is to last for a long period of time. Contracts for 
water and lighting are the common examples of contracts of this sort. The 
time must, however, be reasonable. 

* * * * * * * * 
The power of the officers of a public corporation to enter into a con­

tract which is to be performed after the expiration of the term of office of the 
officers by whom the contract was made, depends in part upon the nature of the 
contract. Public officers can not make a contract which relates to the exercise 
of administrative, governmental or legislative functions which will bind their 
successors unless the power so to do is granted expressly. On the other hand, 
contracts which are in exercise of the public powers of a public corporation 
are governed by the same rules as those which govern the contracts of natural 
persons; and such contracts bind the successors in office of the officers by 
whom they were made. A public officer or a board can not ordinarily. appoint 
subordinates for terms beyond the terms of the board which appointed them. 
However, a county board may ·appoint a morgue-keeper for a period of a 
year, although such appointment is made just before the term of office of 
such board expires." 

* * * * * * * 
Contracts which are entered into for the purpose of supplying the public 

with water, for furnishing lighting, and the like, are regarded as an exercise 
of the business power of the public corporation, and accordingly such contracts 
bind successive officers, but they must go into full effect during the term of 
the officers who enter into them. l:nder statutory authority to enter into a 
contract for public printing for a term of two years, a board may make such 
contract just before the expiration of its term of office, although s:.~ch contract 
wtlllast during almost the entire term of the successors of such board. 

Unless in good faith, for a reasonable time, and for the public interest, a 
contract extending beyond the term of the officials making it, is void." 

In support of the text the author cites the cases of the City of Middleford vs. Yeats, 
72 At!. 235; Manley vs. Scott, 108 Minn. 142, 29 L. R. A. X. S. 652; Pulaski County 
vs. Shields, 130 Ind. 6. 

In view of the foregoing, it is my opinion that a board of education may lawfully 
contract for the transportation of pupils for an entire school year, or for a longer period, 
if it deems it advisable. Such contracts, if to be performed in whole or in part in an 
ensuing fiscal year to that in which they are made, should have attached thereto a 
certificate of the fiscal officer of the distrjct that the amount of money required to meet 
that portion of the contract which is to be performed in the fiscal year in which the 
contract is made, has been appropriated and is in the treasury, or in process of collection, 
to the credit of an appropriate fund, free from any previous encumbrances. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attorney General. 


