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OPINION 65-26 

Syllabus: 

Members of a township district police force created pursuant 
to Section 505.48, et seq., Revised Code, have no power to make 
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arrests for violations enumerated in Section 4513.39, Revised 
Code, on state highways within the township. 

To: Edwin T. Hofstetter, Geauga County Pros. Atty., Chardon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 11, 1965 

I have your request for my opinion as to whether township 
police constables acting within a township have authority equal 
to that of a deputy sheriff upon the state highways passing through 
the particular township. 

Section 505.48, et seq., Revised Code, effective September 24, 
1963, provides for the establishment of a township police force. 
The enactment of Section 505.48, et seq., Revised Code, appears to 
have been for the purpose of giving townships additional protection
through the vehicle of an improved township police system. These 
sections do not, however, give members of the district police force 
enforcement powers in addition to those given all township constables 
under Section 509.01, Revised Code. 

This conclusion is substantiated by Section 505.49, Revised 
Code, as well as previous rulings of the Attorney General concerning 
the authority of constables in Ohio. 

Section 505.49, Revised Code, provides in pertinent part as 
follows: 

"* * * * * ~' 
"* ~' * The township trustees may include in the 

township police district and under the direction and 
control of the chief of police, any constable appointed 
pursuant to section 509.01 of the Revised Code, or 
designate the chief of police or any patrolman appointed
by him as a constable, as provided for in section 
509.01 of the Revised Code, for the township police 
district." 

In Opinion No. 6025, Opinions of the Attorney General for 
1955, branch 1 of the syllabus reads: 

111. A police constable designated under Section 
509.16, Revised Code, does not have authority under 
Section 4513.39, Revised Code, to make arrests on state 
highways even though such officer is deputized by the 
sheriff of the county." 

The then· Attorney General reasoned at page 651: 

"In this connection it is important to note that 
it has been consistently ruled by my predecessors in 
Opinion No. 4489, Opinions of the Attorney General for 
1941, page 925, and Opinion No. 2573, Opinions of the 
Attorney General for 1948, page 7, that a constable 
ts a •peace officer', as that term is used in the above 
quoted statute, and he is therefore precluded from 
making arrests on the state highways outside munici­
palities, for violations of the sections enumerated 
in Section 4513.39, Revised Code. 



2-70 Opin. 65-30 ATTORNEY GENERAL 

"Not only does the foregoing statute bestow 
authority upon certain officers, namely the state high­
way patrol, sheriffs or their deputies, to make arrests 
on state highways, but the statute expressly and un­
equivocally excludes all other peace officers. Thus, to 
permit a constable to exercise authority on state high­
ways by virtue of a purely technical appointment as a 
special deputy sheriff would result in the circumvention 
of Section 4513.39, Revised Code, thereby defeating the 
very purpose of the exclusionary clause contained there­
in. Any construction of a statute should be avoided 
which affords an opportunity to evade the act or to 
defeat compliance with its terms or any attempt to ac­
complish by indirection what the statute forbids. 
See.50 American Jurisprudence, 365, Section 361. 11 

Section 505;48, et seq., Revised Code, contains no exception
by implication to the restriction contained in Section 4513.39, 
Revised Code. 

Any other conclusion would mean that a township police con­
stables' authority as provided for in Sections 509.05 and 509.10, 
Revised Code, would be more extensive by virtue of being appointed 
to the township police district. As no such authority exists in 
Section 505.48, et seq., Revised Code, I therefore conclude that 
township constables whether they be appointed to the township police
department or not, have only the authority granted by Sections 
505.09 and 505.10, Revised Code. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
members of a township·district police force created pursuant to 
Section 505.48, et seq., Revised Code, have no power to make 
arrests for violations enumerated in Section 4513.39, Revised 
Code, on state highways within the township. 




