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OPINION NO. 95-019 

Syllabus: 

When the state or a political subdivision owns and operates a facility, as defined 
in R.C. 3750.01(D), the governmental entity is not subject to the requirements 
set forth in R.C. 3750.07, R.C. 3750.08, or R.C. 3750.13. 
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To: Jane Harf, Chail', Ohio State Emergency Response Commission, Columbus, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, August 29, 1995 

You have submitted an opinion request in which you ask, "whether a publicly owned and 
operated facility is subject to [RC. Chapter 3750] as a result of the enactment of H.B. 308 and 
subsequent rulemaking. " 

Emergency Response Commission and Local Emergency Response 
Committees 

RC. 3750.02 creates the Emergency Response Commission, which has various rule­
making duties, as set forth in RC. 3750.02(B), and is responsible for the development and 
distribution of "a state emergency response plan that defines the emergency response roles and 
responsibilities of the state agencies that are represented on the commission and that provides 
appropriate coordination with the national contingency plan and the regional contingency plan 
required by section 105 of the 'Comprehensive Environmental Response, Compensation, and 
Liability Act of 1980,' 94 Stat. 2767,42 U.S.C.A. 9601, as amended." RC. 3750.02(B)(13). 
R.C. 3750.03(A) requires the Commission to designate, by resolution, "emergency planning 
districts to prepare and implement district chemical emergency response and preparedness plans 
under this chapter." The Commission is also required to appoint, by resolution, the members 
of the local emergency planning committee of each district. RC. 3750.03(B). Among the 
duties imposed upon local emergency planning coniinittees is the duty to "[e]stablish and carry 
out a program to monitor regulated facilities within the district and to conduct compliance and 
enforcement activities to ensure that the facilities have submitted the information required by 
[RC. 3750.05, RC. 3750.07, and R.C. 3750.08]." RC. 3750.03(D)(6). 

Entities Subject to Reporting and Fee Requirements of Ohio Revised Code 
Chapter 3750 

It is my understanding that your specific concern is whether Revised Code sections 
3750.07, 3750.08, and 3750.13 apply to a facility that is owned and operated by the state or a 
political subdivision of the state. Each of the statutes about which you ask defines the entities 
that are subject to its terms. 

RC. 3750.07 states in pertinent part: 

(A) Except as otherwise authorized in division (E) of this section, any 
person who owns or operates a facility and is required to prepare or have 
available a material safety data sheet for a hazardous chemical under the 
"Occupational Safety and Health Act of 1970," 84 Stat. 1590,29 U.S.C. 651, as 
amended, and regulations adopted under it shall, ... submit to the local 
emergency planning committee of the emergency planning district in which the 
facility is located, the emergency response commission, and the fire department 
having jurisdiction over the facility, a list of any hazardous chemicals that are 
produced, used, or stored at the facility in an amount that equals or exceeds the 
threshold quantity applicable to the hazardous chemical established by rules 
adopted under [RC. 3750.02(B)(1)(b)] .... 
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(B) The owner or operator of a facility may meet the requirements of 
division (A) of this section for a hazardous chemical that consists of a mixture of 
hazardous chemicals by doing ... [either of two alternatives]. 

(C) Upon the request of the committee of the district in which a facility 
is located or the commission, the owner or operator of a facility subject to this 
section sball, ... submit to the committee or commission the material safety data 
sheet for any hazardous chemical on the list submitted by the owner or operator 
under division (A), (0), or (E) of this section .... 

(D) Except as otherwise authorized in division (E) of this section, within 
three months after the discovery of new information about a hazardous chemical 
identified in the list required by division (A) of this section ... the owner or 
operator of a facility shall prepare and submit to the commission and to the 
committee and the fire department having jurisdiction over the facility a revised 
list that meets the requirements of that division and contains the new 
information.... 

(E) The owner or operator of any facility at which no more than ten 
hazardous chemicals are produced, used, or stored ... may submit to the 
commission and the committee and fire department having jurisdiction over the 
facility the material safety data sheets applicable to those chemicals instead of the 
list required under division (A) of this section. (Emphasis added.) 

See generally R.C. 3750.01(0) (defining "facility"). 

In order to be subject to R.C. 3750.07, the owner or operator of a facility must be a 
"person," as defined in R.C. 3750.01(K), and must be "required to prepare or have available 
a material safety data sheet for a hazardous chemical under the 'Occupational Safety and Health 
Act of 1970,' 84 Stat. 1590,29 U.S.C. 651, as amended, and regulations adopted under it." 
For purposes of R.C. Chapter 3750, the word "person" means "the state, any political 
subdivision, any other state or local body, the United States and any agency or instrumentality 
thereof, and any person as defined in [R.C. 1.59]. "I R.C. 3750.01(K). The state or a political 
subdivision of the state, therefore, qualifies as a "person." In order to be subject to R.C. 
3750.07, however, the state or a political subdivision must also be "required to prepare or have 
available a material safety data sheet for a hazardous chemical under the 'Occupational Safety 
and Health Act of 1970,' 84 Stat. 1590,29 U.S.C. 651, as amended, and regulations adopted 
under it." 

Similarly, R.C. 3750.08 imposes various reporting requirements upon "[e]ach owner or 
operator of a facility who is required to prepare or have available a material safety data sheet 
for a hazardous chemical under the 'Occupational Safety and Health Act of 1970,' 84 Stat. 1590, 
29 U.S.C. 651, as amended, and regulations adopted under it, or who is required to submit a 
list under division (A), (0), or (E), or is authorized to submit material safety data sheets instead 
of that list under division (E), of section 3750.07 of the Revised Code and who had present at 
the facility during the preceding calendar year an amount of a hazardous chemical exceeding the 
applicable threshold quantity established by rules adopted under [R.C. 3750.02(B)(1)(b) or 
(C)(5)]." As with R.C. 3750.07, the state or a political subdivision that owns and operates a 
facility is subject to the tenns of R.C. 3750.08 only if it is "required to prepare or have 

R.C. 1.59(C) defines "person" as including "an individual, corporation, business trust, 
estate, trust, partnership, and association. " 
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available a material safety data sheet for a hazardous chemical under the 'Occupational Safety 
and Health Act of 1970,' 84 Stat. 1590,29 U.S.C. 651, as amended, and regulations adopted 
under it." 

You also ask about RC. 3750.13(A), which imposes various fees upon an "owner or 
operator of a facility required to annually file an emergency and hazardous chemical inventory 
form under [R.C. 3750.08]." Because RC. 3750.13 applies only to facilities that are subject 
to R.C. 3750.08, the state or a political subdivision that owns and operates a facility must pay 
the fees established by R.C. 3750.13 only if it is "required to prepare or have available a 
material safety data sheet for a hazardous chemical under the 'Occupational Safety and Health 
Act of 1970,' 84 Stat. 1590,29 U.S.C. 651, as amended, and regulations adopted under it." 

Whether a publicly owned and operated facility is subject to any of the three sections 
about which you ask, R.C. 3750.07, RC. 3750.08, or R.C. 3750.13, depends, therefore, upon 
whether the state or a political subdivision, as the owner and operator of a facility, is required 
to prepare or have available a material safety data sheet for a hazardous chemical under the 
Occupation Safety and Health Act of 1970. 

Scope of Occupational Safety and Health Act 

As explained in Brock v. L.E. Myers Co., 818 F.2d 1270, 1275 (6th Cir. 1987), celt. 
denied, 484 U.S. 989 (1987): 

The Occupational Safety and Health Act's stated purpose is to provide "so 
far as possible every working man and woman in the Nation safe and healthful 
working conditions .... " Its purpose is neither punitive nor compensatory, but 
rather forward-looking; i.e., to prevent the first accident. To implement the 
statutory purpose, Congress imposed dual obligations on employers to comply 
both with a "general duty clause" requiring that the employer free the workplace 
of all recognized hazards, 29 U.S.C. § 654(a)(1), and a "special duty clause" 
which requires compliance with mandatory occupational safety and health 
standards issued by the Secretary, 29 U .S.C. § 654(a)(2). (Various citations 
omitted.) 

Occupational Safety and Health Standards 

In accordance with 29 U.S.C. § 655(b), the United States Secretary of Labor is 
authorized to adopt occupational safety and health standards. The duty to prepare or maintain 
material safety data sheets for hazardous chemicals is addressed in the occupational safety and 
health standard set forth in 29 C.F.R § 1910.1200, which states in pertinent part: "Chemical 
manufacturers and importers shall obtain or develop a material safety data sheet for each 
hazardous chemical they produce or import. Employers shall have a material safety data sheet 
in the workplace for each hazardous chemical which they use." 29 C.F.R. § 1910.12oo(g)(1) 
(emphasis added). See generally 29 C.F.R. §191O.1200(c) (defining "chemical manufacturer," 
"importer," and "employer"). 

The duty to comply with occupational safety and health standards is imposed upon 
"employers" by 29 U.S.C. § 654(a)(2). As used in 29 U.S.C. § 654(a)(2), however, the term 
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"employer" means "a person engaged in a business affecting commerce who has employees, but 
does not include the United States or any State or political subdivision of a State." 29 U.S.C. 
§ 652(5) (emphasis added). Thus, neither a state nor its political subdivisions constitute an 
"employer" required by 29 U.S.C. § 654(a)(2) to comply with occupational safety and health 
standards promulgated under the Occupational Safety and Health Act. See 29 C.F.R § 1975.5 
(discussing exclpsion of states and political subdivisions from coverage under the Act). 
Accordingly, neither the State of Ohio nor its political subdivisions are "required to prepare or 
have available a material safety data sheet for a hazardous chemical under the 'Occupational 
Safety and Health Act of 1970,' 84 Stat. 1590,29 U.S.C. 651, as amended, and regulations 
adopted under it," for purposes of R.C. 3750.07, R.C. 3750.08, or R.C. 3750.13. 

Creation of Public Employment Risk Reduction Program in Sub. H.B. 308 

Your question asks, even assuming that the Occupational Safety and Health Act does not 
itself regulate the actions of the state and the political subdivisions of the state, whether, as a 
result of Sub. H.B. 308, the state and the political subdivisions of the state are now "required 
to prepare or have available a material safety data sheet for a hazardous chemical under the 
'Occupational Safety and Health Act of 1970,' 84 Stat. 1590,29 U.S.C. 651, as amended, and 
regulations adopted under it," for purposes of RC. 3750.07, RC. 3750.08, or R.C. 3750.13. 
In order to address this concern, it is necessary to examine the provisions of Sub. H.B. 308. 

A. General Provisions 

Sub. H.B. 308, 119th Gen. A. (1992), eff. April 20, 1993, created the Ohio public 
employment risk reduction program. The objective of the program is to minimize hazards in 
employment for public employees. RC. Chapter 4167 imposes certain obligations upon both 
public employers and public employees to achieve this objective. For example, R.C. 
4167.04(A)(2) requires each "public employer" to "[c]omply with Ohio employment risk 
reduction standards, rules, and orders adopted or issued pursuant to this chapter." As used in 
RC. Chapter 4167, the term "public employer" includes, among others, the state and its 
instrumentalities and political subdivisions and their instrumentalities. R.C. 4167.01(A). Thus, 
as a result of the enactment of SUb. H.B. 308, the state and its political subdivisions, as "public 
employers," are required by RC. 4167.04(A)(2) to comply with Ohio risk reduction standards 
and rules adopted under RC. Chapter 4167. 

B. Ohio Risk Reduction Standards 

RC. 4167.07, which requires the Public Employment Risk Reduction Advisory 
Commission to adopt rules that establish employment risk reduction standards, states in part: 

(A) The public employment risk reduction advisory commission shall 
adopt rules that establish employment risk reduction standards. Except as 
provided in [R.C. 4167.07(B)]. in adopting these rules, the commission shall do 
both of the following: 

(1) By no later than July 1, 1994, adopt as a rule and an Ohio employment 
risk reduction standard every federal occupational safety and health standard then 
adopted by the United States secretary of labor pursuant to the "Occupational 
Safety and Health Act of 1970," 84 Stat. 1590, 29 U.S.C.A. 651, as amended; 
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(2) By no later than one hundred twenty days after the United Stated 
secretary of labor adopts, modifies, or revokes any federal occupational safety 
and health standard, by rule do one of the following: 

(a) Adopt the federal occupational safety and health standard as a rule and 
an Ohio employment risk reduction standard; 

(b) Amend the existing rule and Ohio employment risk reduction standard 
to conform to the modification of the federal occupational safety and health 
standard; 

(c) Rescind the existing rule and Ohio employment risk reduction standard 
that corresponds to the federal occupational safety and health standard the United 
States secretary of labor revoked. 

(B) The commission may decline to adopt any federal occupational safety 
and health standard as a rule and an Ohio employment risk reduction standard or 
to modify or rescind any existing rule and Ohio employment risk reduction 
standard to conform to any federal occupational safety and health standard 
modified or revoked by the United States secretary of labor or may adopt as a 
rule and an Ohio employment risk reduction standard any occupational safety and 
health standard that is not covered under the federal law or that differs from one 
adopted of modified by the United States secretary of labor, if the commission 
determines that existing rules and Ohio employment risk reduction standards 
provide protection at least as effective as that which would be provided by the 
existing, new, or modified federal occupational safety and health standard or if 
it determines that local conditions warrant a different standard from that of the 
existing federal occupational safety and health standard or from standards the 
United States secretary of labor adopts, modifies, or revokes. (Emphasis added.) 

Pursuant to the mandate of R. C. 4167.07 (A)(1), the Public Employment Risk Reduction 
Advisory Commission has adopted 9 Ohio Admin. Code 4101:17-3-01, which states: 

(A) In accordance with [R.C. 4167 .07(A)(1)], the public employment risk 
reduction advisory commission has adopted occupational safety and health 
standards [sic] by the United States secretary of labor pursuant to the 
"Occupational Safety and Health Act of 1970," 84 Stat. 1590,29 U.S.C.A. 651 
as amended. 

(B) The public employment risk reduction advisory commission has hereby 
adopted from the Code of Federal Regulations, Title 29, Subtitle b, Chapter 
XVII, Part 1910 occupational safety and health standards Subpart C to and 
including Subpart T and Subpart Z.2 In addition, the standards of Part 1926, 
Subpart C to and including Subpart X are incorporated in the Revised Code as 
Ohio public risk reduction standards with the exclusion of standards 29 CFR 
1910.96, 1910.97, 1926.53, and 1926.54. (Footnote added.) 

Through the adoption of rule 4101:17-3-01, the Public Employment Risk Reduction Advisory 
Commission has established as Ohio employment risk reduction standards the substance of the 

The occupational safety and health standard set forth in 29 C. F . R. § 1910 .1200 is 
contained in Subpart Z of 29 C.F.R. § 1910. 
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federal occupational safety and health standards described therein, including the standard set 
forth in 29 C.F.R. § 1910.1200 (material safety data sheet requirements). 

Your concern appears to be that because the Public Employment Risk Reduction Advisory 
Commission has established the material safety data sheet requirements described in 29 C.F.R. 
§ 1910.1200 as itn Ohio employment risk reduction standard with which the state and political 
subdivisions must comply, the state and its political subdivisions are now "required to prepare 
or have available a material safety data sheet for a hazardous chemical under the 'Occupational 
Safety and Health Act of 1970,'" as that phrase is used in R.C. 3750.07 and R.C. 3750.08. For 
the reasons that follow, however, this assumption is not correct. 

The Public Employment Risk Reduction Advisory Commission's adoption as Ohio 
employment risk reduction standards those standards adopted by the Secretary of Labor as 
occupational safety and health standards does not expand the application of the Occupational 
Safety and Health Act of 1970 to include regulation of the State of Ohio and its political 
subdivisions. While the state and its political subdivisions, as "public employer[s)" for purposes 
ofR.C. 4167.04(A)(2), must comply with Ohio employment risk reduction standards, including 
the same material safety data sheet requirements as are contained in 29 C.F.R. § 1910.1200, the 
state and political subdivisions of the state are not "required to prepare or have available a 
material safety data sheet for a hazardous chemical under the 'Occupational Safety and Health 
Act of 1970. '" (Emphasis added.) 

Any obligation the state or a political subdivision may have to prepare or maintain 
material safety data sheets arises from R.C. 4167.04(A)(2), not from the Occupational Safety 
and Health Act of 1970. Thus, even after the adoption of rule 4101:17-3-01, the state and its 
political subdivisions are not "required to prepare or have available a material safety data sheet 
for a hazardous chemical under the 'Occupational Safety and Health Act of 1970,' 84 Stat. 1590, 
29 U.S.C. 651, as amended, and regulations adopted under it," as that phrase is used in R.C. 
3750.07 and R.C. 3750.08. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion and you are hereby advised that, when the state 
or a political subdivision owns and operates a facility, as defined in R.C. 3750.01(D), the 
governmental entity is not subject to the requirements set forth in R.C. 3750.07, R.C. 3750.08, 
or R.C. 3750.13. 




