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RECEIPTS EMANATING FROM STATE TREASURY-DEPOSIT 

OF SUCH FUNDS IN STATE DEPOSITORY TRUST FUND NOT 

AUTHORIZED BY LA\V-CHAPT. 131. RC-RETENTION AND 

DEPOSIT OF ALL RECEIPTS RECEIVED BY THE STATE 

OFFICERS, DEPARTMENTS, BOARDS AND COMMISSIONS 

MUST CONFORM TO §§ 131.01 to 131.05 RC. 

SYLLABUS: 

1. There is no authority in law for the withdrawal of funds from the state 
treasury, encumbered for the payment of a particular obligation, and the segregation 
thereof in the state depository trust fund, established under the provisions of Chapter 
131., Revised Code. 

2. The retention and deposit of all receipts received by state officers, depart­
ments, boards and commissions are subject to the provisions of Sections 131.01 and 
131.05, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 30, 1957 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion presents the followi11g questions: 

1. May the Department of Highways deposit in a Depository 
Trust Account unpaid claims clue a contractor whether the same 
result from the filing of liens or for any reason assigned by such 
department? 

2. May any department of state establish Depository Trust 
Funds except as provided by Section 131.01, Revised Code? 

Your first question seems to be confined to whether or not a depart­

ment head may deposit funds in a depository trust fund when such funds 

emanate from the state treasury. To place this issue in the proper per­

spective, it is necessary to consider Sections 131.01, 131.04, and 131.05, 

Revised Code. Section 131.05, Revised Code, provides: 

"Every state officl':'r, state institution, department, board, 
commission, or college or university, receiving fees or advances 
of money, or which, under section 131.01 of the Revised Code, 
collects ~r receives fees, advances, or money, shall deposit all 
such receipts to the credit of the state depository trust fund, when 
such Teceipts may be su!Jject to refund or rC'turn to the sender, 
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or when such receipts have not yet accrued to the state. Such 
deposits shall be made within forty-eight hours of their receipt, in 
case of an office, institution, department, board, or commission 
located at Columbus, and within six days, in case such office, insti­
tution, department, board, or commission is not located at Co­
lumbus." 

You will notice that this section deals entirely with fees, advances, or 

money subject to refund or return ,to the sender or with receipts which 

have not yet accrued to the state. This section embodies within it Section 

131.01, Revised Code, which reads as follows: 

"On or ;before Monday of each week, every state officer, state 
institution, department, boa-rd, commission, and every college or 
university receiving state aid shall pay to the treasurer of state 
all moneys, checks, and drafts received for the state, or for the 
use of any such state officer, state institution, depar,tment, board, 
commission, or coilege o-r university receiving state aid, during 
the preceding week, from taxes, assessments, licenses, premiums, 
fees, penalties, fines, costs, sales, rentals, or otherwise, and file 
with the auditor of state a detailed, verified statement of such 
receipts. If tuitions and fees are paid to the officel's of any college 
or university receiving state aid, said officers shall retain a suffi­
cient amount of such tuitions and fees .to enable them to make 
refunds of tuitions and fees incident to the administration of the 
tuition fund and fees. At the encl of each term of any college or 
university receiving state aid the officers in charge of the tuition 
fund and fees shall make and file with the auditor of state an 
itemized statement of all tuitions and fees received and the 
disposition of them." 

Thus we are led to the unmistakable conclusion that the moneys 

dealt with in these two sections are such as may become clue to the state 

from one source or another. The purpose for which the state depository 

trust fund was established is set forth in Section 131.04, Revised Code, 

reading as follows: 

"For the purpose of providing a method to properly collect, 
deposit, and audit contingent receipts received by various state 
departments, there is hereby created the 'state depository trust 
fund' of \vhich ,the treasurer of state shall be the custodian." 

lt was the intention of the legislature to prnvide for an orderly method 

of handling moneys which the various state departments might receive and 

which ]1aye not yet accrued to the state. \Vonls such as "taxes", "assess­

ments", ''license", "fees", etc., refer to various types of collection or receipt 

which a state department might normally receive in the course of its deal-
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ings with ,the public. It is important to note that the words normally em­

brace a situation in which moneys may accrue to the state. 

The situation presented in your question is completely different. 

None of the money sought to ibe deposited by the department can be 

properly designated as contingent in the sense that word is used in Sec­

tion 131.04, supra. There is not the slightest possibility that these funds 

are to accrue to the state, but rather they will be definitely paid in satis­

faction of an obligation of the state, nor is there basis for an assumption 

that these funds will rbe returned to the "sender", for the "sender" in this 

case could be only the state treasurer. I quote again the pertinent part 

of Section 131.05, Revised Code: 

"Every state officer * * * shall deposit all such receipts to 
the credit of the state depository trust fund, when such receipts 
may be subject to refund or return to the sender, or ·when such 
receipts have not yet accrued to the state * * *" 

( Emphasis added.) 

Obviously, the specific funds here sought to be deposited do not meet 

the requirements of Section 131.05, supra, in any respect. A deposit of 

such funds is, therefore, not authorized by statute. 

The answer to your second question is to be obtained from the answer 

to your first. Section 131.01, su.pra, is a general statute prescribing the 

procedure for depositing funds paid to the state. From the provision of 

that section only colleges and universities supported by state funds are 

exempted, this exemption ,being applicable to receipts from tuitions and 

fees. No other exemption is present. Section 131.05, supra, provides for 

the procedure for handling receipts which may be subject to refund or 

return to the sender or when such receipts have not yet accrued to the 

state. Funds collected or received described by Section 131.05, supra, 

are deposited in the state depository trust fund, being credited to the 

account in that fund as provided in Section 131.06, Revised Code, reading 

in pertinent par,t: 

"The financial officer OT chief of each state office, institution, 
department, board or commission receiving contingent money 
shall open a separate or individual account with the state deposi­
tory trust fund in the state ,treasury in the name of his division. 
* * *" (Emphasis added.) 

I find no provision in law which would authorize state officers, de­

partments, ,boaTds or commissions to retain receipts contrary ,to the pro­

visions of Sections 131.01 and 131.05, Revised Code. 
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Therefore, in specific answer to your questions, it is my opinion and 

you are accordingly advised that: 

1. The deposit of receipts emanating from the state .treasury in the 

state depository trust fund as provided in Chapter 131., Revised Code, is 

not authorized by law. 

2. The retention and deposit of all receipts received by state officers, 

departments, boards and commissions are subject to the provisions of 

Section 131.01 and 131.05, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




