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RETIRANT-ELECTED TO PUBLIC OFFICE-LOSS OF PEN­

SION PORTION OF RETIREMENT ALLOWANCE UPON CON­

DITIONS OF §145.381 R.C., EFFECTIVE SEPTENTBER 15, 1957 

-6357 OAG 1956, p. 211, Distinguished. 

SYLLABUS: 

Under the prov1s10n of Section 145.381, Revised Code, as amended, effective 
September 15, 1957, when a former member of the public employees retirement sys­
tem who is receiving a retiremeut allowance is elected to a public office of the state 
or any political subdivision thereof, the pension portion of his retirement allowance is 
discontinued on the ninetieth day of his coutiuuance in such elective office, or upon 
his having earned in excess of $600.00 in such office, whichever is attained first, in 
such elective position. Opinion No. 6357, Opinions of the Attorney General for 
1956, page 211, distinguished. 

Columbus, Ohio, August 12, 1958 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows: 

"A duly elected county com1111ss1oner now serving, who is 
retired from receiving benefits under the public employees retire­
ment system from prior county employment, has now been denied 
those benefits by action of the executive secretary of the public 
employees retirement system. 

"In spite of Attorney General's Opinion No. 6357, this county 
commissioner has the ruling of the executive secretary of the re­
tirement system that Revised Code Section 145.381 ( Amended 
September 16th, 1957) changed this situation and the second para­
graph of that section suspended allowances of elective officials. 

"May I have a ruling concerning whether or not this elected 
county commissioner is entitled to his retirement allowance during 
the period he is serving as county commissioner from September 
16th, 1957 to the present time." 

At the time the opinion to which you refer was issued, and at the pres­

ent time, an elected official is not within the purview of the public employees 

retirement system unless he elects to become such. At the time of the rendi-
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tion of that opinion, to-wit, March 12, 1956, Section 145.381, Revised Code, 

read in material part as follows : 

"A former member receiving a retirement allowance, other 
than a disability allowance, from the system, and hereafter referred 
to as a superannuate, may be employed * * * provided: 

"(A) Such superannuate shall have received a retirement 
allowance from this system for at least eighteen months; and 

'' ( B) The employer shall request the public employees re­
tirement board to authorize such employment and shall certify that 
such superannuate has submitted a report by a medical examiner 
designated by such employer, that such superannuate is physically 
and mentally competent to perform the duties to be assiged. Any 
employer failing to comply with this provision shall pay to this 
system an amount equal to the pension payments made to such 
superannuate subsequent to the eighty-ninth work day of such em­
ployment; its equivalent; or earnings in excess of $600, whichever 
is attained first, and during non-compliance thereafter. 

Construing said Section 145.381, the then Attorney General in the 

opinion to which you refer, being No. 6357, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1956, page 213, held: 

"2. Where a former member of the public employees retire­
ment system, who is receiving a retirement allowance, is elected 
to a public office of the state or any political subdivision thereof, 
the public employees retirement board and the retirement system 
derive no authority from Section 145.381 or any other section, to 
terminate the pension portion of the former member's retirement 
allowance, upon the former member's ninetieth day in office as an 
elective official or upon his earning in excess of $600, so long as 
the former member thus elected to public office does not choose to 
become a new member of the retirement system." 

With that opinion, and the reasoning upon which it was based, I am 

111 full accord. However, by an act of the general assembly, which was 

passed on May 29, 1957, and became effective September 16, 1957, said 

Section 145.381 was amended so that the fourth paragraph of the portion 

above quoted was made to read as follows : 

"If such employment by either an appointive employee or 
elective official continues beyond the eighty-ninth work day; its 
equivalent; or earnings in excess of $600, which is attained first, 
the pension portions of the retirement allowance shall be termi­
nated on the ninetieth work day; its equivalent; or earnings in 
excess of $600, whichever is attained first, of such employment, 
and thereafter shall be forfeited until the first day of the month 
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after such superannuate ceases to be employed, at which time the 
retirement allowance shall be resumed. In addition thereto, the 
board shall pay in one sum the total of all suspended annuity pay­
ments. Any option selected as provided by section 145.46 of the 
Revised Code, shall not be affected by such employment." (Em­
phasis added) 

It becomes very apparent that the rules upon which the 1956 opinion 

was based has been radically changed by the insertion in the paragraph last 

quoted of the words "either an appointive employee or elective official." The 

obvious effect of this amendment was to put the elective official in the same 

situation as was an appointive employee. Since an appointive employee, 

under the old law and the new as well, who has received a retirement 

allowance upon superannuation, loses that portion of his retirement allow­

ance which is designated as the "pension portion", it follows that one whose 

employment is by virtue of election suffers the same loss. 

Apparently the retirement board in now holding, as indicated by your 

letter, that a duly elected county commissioner who had retired and was 

receiving benefits under the public employees retirement system by reason 

of prior county employment, should now be denied those benefits to the 

extent provided in the statute, is merely carrying out the plain provisions 

of the statute, as it now exists. 

It will be observed that the employee, whether appointed or elected, 

suffers only the loss of the "pension portion" of the retirement allowance 

which he had theretofore been receiving. 

Section 145.33, Revised Code, which has been in effect since June 29, 

1955, provides that upon reaching the status of superannuation, a member 

shall receive: 

" (A) An annuity having a reserve equal to the amount of 
the member's accumulated contributions at that time; * * *" 

The paragraphs which follow provide for a "pension" made up of sev­

eral elements which arise from funds supplied by the State. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

under the provision of Section 145.381, Revised Code, as amended, effec­

tive September 15, 1957, when a former member of the public employees 

retirement system who is receiving a retirement allowance, is elected to a 

public office of the state of any political subdivision thereof, the pension 
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portion of his retirement allowance is discontinued on the ninetieth day of 

!tis continuance in such elective office, or upon his having earned in excess 

of $600.00 in such office, whichever is attained first, in such elective posi­

tion. Opinion No. 6357, Opinions of the Attorney General for 1956, page 

211, disinguished. 

Respectfully, 

\VrLLlAM SAXBE 

Attorney General 




