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which covered only a part of the term. It is evident that "those entering into 
the bond are bound to have knowledge as to the authority of the legislature 
to extend the term in pursuance to law. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

A ttomey-Ge11 era!. 

2158. 

TAXES A~D TAXATIO~-DEPUTY ASSESSORS UNDER SECTIO~ 5548 
G. C. CAN BE PAID OUT OF COUNTY TREASURY-OFFICES COM­
PATIBLE-MAYOR OF MUNICIPALITY OR TOWNSHIP TRUSTEE 
AND DEPUTY ASSESSOR. 

Deputy assessors wzder Ge11eral Code section 5548 can be paid out of the county 
treasury. 

The office of mayor or a municipality or township trustee and deputy assessor 
are compatible. 

CoLUMBus, OHIO, June 9, 1921. 

Bureau of Inspection a11d Supervision of Public 0 ffices, Columbus, Olzio. 
GENTLEMEN :-Your letter of recent date received in which you request 

the opinion of this department, as follows: 

"Under our present system of appraising property for taxation, 
where the county auditor permits the citizens of a municipality or 
township to select the board of appraisers to assist him in arriving 
at values, and the people select the. mayor of a municipality or the 
trustee of a township on said board: 

Question 1. Can such officers be paid from the county treasury 
for such service 

Question 2. Are such positions compatible?" 

General Code section 5548 provides in part as follows: 

"The county auditor. is empowered to appoint and employ such 
experts, deputies, and clerks, or other employes, as he may deem 
necessary to the performance of such duties as such assessor; the 
amount to be expended in the payment of their compensation to be 
fixed and determined by the county commissioners. If, in the opinion 
of the county auditor the county commissioners shall fail to provide 
a sufficient amount for their compensation, he may make applica­
tion to the tax commission of Ohio for an additional allowance, and 
the additional amount of compensation allowed by such commission, 
if any, shall be duly certified to the board of county commissioners, 
and the same shall be final; provided, however, that if the assess­
ment is ordered by the tax commission of Ohio such commission shall 
in such order prescribe the number of experts, deputies, clerks or 
employes to be appointed by the county auditor for the purpose of 
making such assessment, and fix their compensation. The salaries 
and compensation of such experts, deputies, clerks and employes 
shall be paid, upon the warrant of the auditor, out of the general 
fund of the county; and in case the same are, in whole or in part, 
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fixed by the tax commission, they shall constitute a charge against 
the county, regardless of the amount of money in the county treasury 
levied or appropriated for such purposes. * * *." 

505 

It is apparent that the above citation settles question No. 1 of your let­
ter. That portion of the statute provides definitely that such assistant ap­
praiser shall be paid out of the county treasury. Therefore your first ques­
tion is answered in the affirmative. 

In answer to your second question it is assumed that when you say 
"board of appraisers" you have in mind a deputy real estate assessor. A 
deputy assessor under General Code section 5548 does not fix the value of 
land for taxation but only gathers information as requested by the auditor 
relating to description and character that the auditor may himself fix the 
value. This m~ans in other words that the deputy is an employe and not an 
officer. In the case of State ex rei. vs. Gebert, 12 0. C. C. (N. S.) 279, the rule 
of Ohio in determining whether or not positions are compatible is as follows: 

"Offices arc considered incompatible when one is subordinate to 
or in any way a check upon the other and when it is physically im­
possible for one person to discharge the duties of both." 

An examination of the laws governing the duties of a mayor of a munic­
ipality and a trustee of a township shows that in neither case would one of 
the positions be subordinate to or in any way be a check upon the other 
and that it is not physically impossible for the mayor or township trustee 
to perform the duties of both. 

Your attention is directed to Attorney-General's Opinions for 1920, Vol. 
II, p. 1165, which concludes that the offices of deputy assessor and township 
trustee are compatible. 

From the above considerations it is concluded that your second inquiry 
be answered in the affirmative. 

2159. 

Respectfully, 
}OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

APPROVAL, FINAL RESOLUTION COVERING ROAD IMPROVEMENT, 
FULTON COUNTY, OHIO. 

CoLUMBUS, OHIO, June 9, 1921. 

HoN. LEON C. HERRICK, State Highway Commissioner, Columbus, Ohio. 


