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OHIO STATE BOARD OF PHARMACY, THE- REGISTERED 
PHARMACIST-APPLICANT SEEKING RECIPROCAL 
REGISTRATION MUST COMPLY WITH EACH REQUIRE­
MENT OF SECTION 1302, G. C.-STATUS WHERE PERSON 
MAY REGISTER WITHOUT EXAMINATION-SECTION 
1305, G. C. 

SYLLABUS: 
The Ohio State Board of Pharmacy may not register a person as 

a pharmacist without exammation and issue him a certificate of such regis­
tration under the provisions of Section 1305, General Code, unless the 
applicant seeking reciprocal registration complies with each requirement 
contained in Section 1302, General Code. 

CoLUMBUS, OHio, June 1, 1939. 

HoN. M. N. FoRD, Secretary, State Board of Pharmacy, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows : 

"This is a request to your office, as to whether or not this 
department may grant a pharmacist certificate to an applicant 
from another state under the provisions of Sections 1305 and 
1306 of the General Code of Ohio, under the following con­
ditions: 

The applicant has submitted proof of being a graduate of a 
first grade high school, as . well as being a graduate of a two 
year pharmacy course in a college of pharmacy recognized by 
the Ohio Board and was of the required age of twenty-one 
years at the time of his examination in the state from which 
he applies. 

In addition to the above requirements, the State Board of 
Pharmacy in the state in which the applicant was registered, 
certified to this department, that the applicant had eighteen 
months of apprenticeship training at the time of his examination, 
which he successfully passed. They also certify that while he 
was admitted to the examination with the above requirements, 
he was not issued a pharmacist certificate until six months later 
when he submitted further evidence of having completed six 
months more of apprenticeship. 

Under Section 1302 of the General Code, our Board has 
ruled that no applicant may be admitted to our examinations, 
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unless at the time of the examination, the applicant had the 
necessary college training which includes graduation and at least 
two years of practical drug store experience in case of a two 
year course in pharmacy. 

The question is, therefore, has this department the right to 
grant a reciprocal certificate to an applicant that did not have 
the Ohio requirements at the time of his. examination in the 
state from which he applies." 

The conditions under which your Board may register a person as a 
pharmacist without examination, and issue him a certificate of such regis­
tration, in the event such person is duly registered as a pharmacist under 
the laws of another state, are contained in Sections 1305 and 1306, Gen­
eral Code, as follows : 

Section 1305. 

"The state board of pharmacy may register a person as a 
pharmacist without examination and issue him a certificate of 
such registration if he is legally registered as a pharmacist and 
holds a certificate of such registration under the laws of another 
state, upon the following conditions: Each applicant for such 
registration must have been registered by examination and at 
the time of examination in the state in which he is registered 
must have filed with the board at least the credentials that were 
then required by this board for admission to the examination 
for a pharmacist certificate." 

Section 1306. 

"The standard of qualification and requirement as to com­
petency in another state shall at least be as thorough as that 
established by the board of pharmacy of this state, provided 
however, that in case the qualifications established by any state 
are not as thorough as those established by the board of 
pharmacy of this state, such fact shall not prevent reciprocal 
registration to those applicants who at the time of examination 
and registration in another state had the requirements as de­
manded by the board of pharmacy of this state. The board 
shall not recognize certificates of registration granted by another 
state unless recognition is given to residents of this state hold­
ing certificates from its board of pharmacy." 

Under the provisions of Section 1305, supra, a pharmacist duly regis­
t~red in another state may be granted reciprocal registration without ex-
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amination in this state, if such person can comply with the conditions 
and requirements therein contained. In the words of that statute, the 
conditions are that "each applicant for such registration must have been 
registered by examination and at the time of examination in the state in 
which he is registered must have filed with the board at least the credentials 
that were then required by this board for admission to the examination 
for a pharmacist certificate." 

The requirements and qualifications which an applicant for certifica­
tion as a pharmacist in this state must meet, in order to be eligible for 
registration, are set forth in Section 1302, General Code, which reads 
as follows: 

"An applicant for certificate as pharmacist shall be a citizen 
of the United States, shall be not less than twenty-one years of 
age, shall be a graduate from a school of pharmacy in good 
standing as defined in section 1303-2. of the General Code, shall 
have completed at least a two years' course in such school as 
defined in section 1303-2 of the General Code and shall have 
had at least two years of practical experience in a drug store 
in charge of a registered pharmacist where physicians' prescrip­
tions are compounded; provided, however, that if the applicant 
has taken a longer course in a school of pharmacy in good stand­
ing, each additional year successfully passed shall be counted 
as one year of practical experience." 

At this point I might say that, although the statute above quoted 
does not specifically state that the qualifications therein set forth are re­
quired as a preliminary condition for admission to the examination re­
ferred to in Section 1301, I feel that it may fairly be said to be the intent 
of the Legislature that they operate as preliminary requisites. A con­
trary view would give rise to the untenable position that after admission 
to and passage of the examination an applicant would then be required 
to comply with the provisions of Section 1302, supra. The better view, 
it seems, is that the legislative intent expressed in Section 1302, in which 
is set forth the qualifications of pharmacists, is to require an applicant to 
meet them prior to admission to the examination in view of the fact that 
such time appears to be the most logical for presentation. 

In view of the foregoing, it follows that under the provisions of 
Section 1302, supra, in order to gain admission to the examination given 
by your Board, an applicant, among other things, must present evidence 
to show he has completed a two year course in a recognized school of 
pharmacy and also that he has had in addition thereto two years of prac­
tical experience in a drug store in charge of a registered pharmacist where 

·physicians' prescriptions are compounded or in lieu of the two years' 
practical experience, he must show completion of an additional two year 
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course at a recognized school of pharmacy. In like manner, by virtue 
of the mandatory provisions of Section 1305, supra, a person seeking 
reciprocal registration without examination must show compliance with 
that requirement at the time of the examination in the state in which he 
is registered in order to obtain a certificate in this state. 

Your communicati-on points out that at the time the applicant men­
tioned therein ·took the examination in the sister state he was a citizen 
of the United States, twenty-one years of age, a graduate of a two year 
course in a school of pharmacy recognized by your Board, and the pos­
sessor of eighteen months of practical experience in a drug store in 
charge of a registered pharmacist where physicians' prescriptions are 
compounded. Comparing his qualifications with those contained in Sec­
tion 1302, supra, it will readily be seen that the applicant in question fails 
by six months to meet the two year practical experience qualification re­
quired under the provisions of said section. The several qualifications 
in Section 1302, supra, are not in the alternative, and it is therefore 
essential that all be met by an applicant in order to qualify for admission 
to the examination. The failure to satisfy any one of such qualifications 
would clearly disqualify an applicant. 

In view of the fact that the applicant for reciprocal registration, 
referred to in your communication, had only eighteen months' practical 
experience at the time he took the examination in the state in which he 
is registered, it is my opinion that he fails to qualify for such registra­
tion and your Board may not register him without examination as a 
pharmacist and issue him a certificate of such registration as provided in 
Section 1305, supra. 

683. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attomey General. 

COSMETOLOGIST-WHERE LICENSE OF MANAGING COS­
METOLOGIST LAPSED-RETIREMENT FROM PRACTICE 
-MAY BE RESTORED-COMPLIANCE WITH SECTION 
1082-13, G. C. 

SYLLABUS: 
When the license of a managiny cosmetologist has lapsed because of 

retirement from practice, said party is entitled to have the manager's" 
liJcense restored upon compliance with the requirements of Section 1082-13, 
General Code. 

CoLUMBUS, Omo, June 1, 1939. 

State Bo(PJ'"d of Cosmetology, 810 Wyandotte Building, Columbus~ Ohio. 

MESDAMES: You have requested my opinion on the following ques­
tion : If the license of a managing operator lapses by reason of non-


