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SALES - FOOD - TELEPHONE COMPANY'S EMPLOYEE'S 
CAFETERIA-SUBJECT TO OHIO SALES TAX-NO EXEMP­
TION UNDER SECTION 5739.02 (B) (9) R. C. 

SYLLABUS: 

Sales of food to employes in a cafeteria operated by a telephone company are 
subject to the application of the Ohio sales tax and are not exempted by the pro­
visions of Section 5739.02 (B) (9), Revised Code. 
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Columbus, Ohio, December 1, 1956 

Hon. Stanley J. Bowers, Tax Commissioner of Ohio 

Department of Taxation, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I respectfully direct your attention to Section 5739.02, 
Revised Code, which provides in part as follows : 

"' (B) The tax does not apply to the following: 

" '(9) * * * and all sales by any other public utility 
as defined in section 5727.01 of the Revised Code.' 

"The pertinent portion of Section 5727.01, Revised Code, 
referred to above, reads as follows : 

" ' (A) "Public utility" includes each corporation, firm, 
individual, and association, its lessees, trustees, or receivers 
elected or appointed by any authority, and referred to as an 
express company, telephone company, * * *.' 

"'(E) Any person, firm, partnership, voluntary asso­
ciation, joint-stock association, company, or cor,poration, 
wherever organized or incorporated : 

"'(2) Is a telephone company when engaged in the 
business of transmitting telephonic messages to, from, 
through, or in this state ;' 

"My question concerns the application of .the sales tax to 
sales of food to employees in a cafeteria operated by a telephone 
company. The administrative policy of the Department of Taxa­
tion during the past years has been to consider such sales exempt 
under Paragraph (B) (9) of Section 5739.02 of the Revised 
Code. I question the legality of such policy especially since it is 
doubtful if a telephone company is deemed to be a public utility 
while engaged in such activity. The opinion of the Supreme 
Court, in Haefner v. Youngstown, 147 0. S. 58, tends to create 
further doubt relative to this matter. 

"Kindly give me your advice and opinion with regard to the 
status of the subject transactions." 

Section 5739.02, Revised Code, levies a tax on retail sales of tangible 

personal property and also exempts certain transactions from the applica­

tion of the tax. The pertinent exemption reads as follows: 
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"(B) The tax does not apply to the following: 

"(9) Sales of artificial gas by a gas company as defined 
in section 5727.01 of the Revised Code, of natural gas by a nat­
ural gas company as defined in said section, of electricity by an 
electric ,light company, as defined in said section, of water by a 
water works company, as defined in said section, if in each case 
the thing sold is delivered to consumers through wires, pipes, or 
conduits; and all sales by any other public utility as defined in 
section 5727.01 of the Revised Code; * * * " 

(Emphasis added.) 

An excise tax is levied on certain public utilities by Section 5727.38, 

Revised Code, which reads as follows : 

"(A) 'Public utility' includes each corporation, firm, indi­
vidual, and association, its ,lessees, trustees, or receivers elected 
or appointed by any authority, and referred to as an express 
company, telephone company, * * * 

"(E) 

"(2) Is a telephone company when engaged in the busi­
ness of transmitting telephonic messages to, from, through, or 
in this state; * * *." 

It appears that the sales referred to in Section 5739.02 (B) (9) are 

those sales made in connection with the business within the scope of the 

utility operation as defined in Section 5727.01, Revised Code. This is 

borne out by the fact that the specific examples of exemption set out in 

Section 5739.02 (B) (9) prior to the general words involved herein are 

sales within the scope of the utility operation described in Section 5727.01, 

Revised Code. This being a sales tax exemption the general words should 

have no broader application than the specific examples, as exemptions from 

sales tax are strictly construed due to the presumption contained in Sec­

tion 5739.02, Revised Code. Goodrich v. Peck, 161 Ohio St., 202, 208; 

National Tube Company v. Glander, 157 Ohio St., 407. 

In the case of Haefner v. Youngstown, 147 Ohio St., 58, the Supreme 

Court was concerned with the pre-emption doctrine of taxation. After 

an examination of Section 5546-2 (6), General Code, Section 5739.02 

( B) (9), Revised Code, and Section 5483, General Code, Section 
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5728.38, Revised Code, Judge Williams made the following observation at 

page 64 of his opinion : 

"* * * The receipts from local telephone service and from 
equipment furnished for that service are not in a strict sense 
receipts from sales but are receipts within the meaning of the 
term 'gross receipts' as used in Section 5483. Merchandise and 
electrical appliances sold by a utility company of any kind are 
subject to the sales tax and not the gross receipts tax. Accord­
ingly receipts from telephone subscribers commonly known as 
telephone rentals are taxed as part of the gross receipts of the 
telephone companies whereas sales of merchandise and electrical 
appliances by such a telephone company, if any take place, are 
sales within the meaning of the sales tax law. 

"Inferentially the whole legislative course shows an intent to 
avoid double taxation of receipts whether they come from sales 
proper or are the 'gross receipts' of utilities that are subject to 
the excise tax under Section 5483. * * *." 

Judge Williams evidently considered the whole field covered by taxes 

for he did not discuss, other than mention, the problem of whether a 

declaration of exemption by the state is a limitation on the municipal tax­

ing .power. Part of the tax involved in the Haefner case was a tax on 

local service and equipment furnished to telephone subscribers. 

When the exemption in Section 5739.02, Revised Code, 1s read in 

connection with Section 5727.38, Revised Code, the reasoning of Judge 

Williams is clear in that the two sections mutually exclude items subject 

to a tax in the other section. 

Therefore, it is my opinion and you are so advised that sales of 

food to employees in a cafeteria operated by a telephone company are sub­

ject to the sales tax and are not exempted by the ,provisions of Section 

5739.02 (B) (9), Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




