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COMPATIBILITY - PROBATE AND JUVENILE JUDGE 

COUNTY COURT JUDGE-INCOMPATIBLE. 

SYLLABUS: 

The office of Probate and Juvenile Judge is incompatible with the office of 
County Court Judge. 

Columbus, Ohio, August 1, 1957 

Hon. Tom Richards, Prosecuting Attorney 

Carroll County, Carrollton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your -request for my opinion which reads as follows: 

"Is ,the office of Probate and Juvenile Judge compatible with 
that of County Court Judge created by Sections 1907.011, et seq. 
of the Revised Code? In the event said offices are con1patihle, 
does the limitation on the salary of the Probate and Juvenil~ 
Judge defined in Section 2151.11 of the Revised Code, or any 
other limitation prevent such Judge from receiving compensation 
provided for a County Court Judge?" 

The test of incompatibility of public offices most commonly applied in 

Ohio is that stated in State i'X rel, Attorney General vs. Gebert, 12 C. C. 

(N. S.) 274, as follows: 
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"Offices are considered incompa,tible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon, the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

Section 1907.301 of the Revised Code reads as follows: 

"County court judges shall receive from constables all 
moneys collected ,by such constables, except moneys ;paid to the 
party entitled thereto before the return of execution. :Moneys so 
received by judges, or otherwise collected, with or without 
process, in such judges' official capacity, for the use of any per­
son, must be ,paid iby such judges to such person or his agent, 
on demand. If a judge fails to ,pay over moneys received by him 
to the person entitled thereto, or to such person's agent, as pro­
vided ·in this section, when such moneys are demanded of such 
judge at his office or residence, on motion in the probate court, 
and five days' notice thereof in writing, such judge shall be 
amerced in the amount of such moneys with ten per cent thereon, 
to and for the use of the party entitled thereto. Such amercement 
shall be entered on the record of the court, and have the same 
effect as a judgment, from which there can be no appeal." 

The pTOvisions of the a1bove cited statute place the Probate Judge in 

position to render a finding with regard to the fees collected by the County 

Court. Such posit,ion clearly makes the Probate Cour,t a check upon the 

County Court. 

Section 3.11 of the Revised Code reads as follows : 

"No person shall hold at the same time by appointment or 
election more than one of the following offices : sheriff, county 
auditor, county treasurer, clerk of the court of common pleas, 
county recorder, prosecuting attorney, probate judge, and justice 
of the peace." 

It is noteworthy that the General Assembly did not choo,se ,to amend 

the above cited Section. Conceivably, it could be urged that the County 

Court, as the replacement for the Justice of the Peace Court, is encompassed 

within the purview of Section 3.11, Revised Code. In view of ,the position 

of the Probate Court as a check upon the County Court, however, this 

question need not be answered. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

t:he office of Probate and Juvenile Judge is incompatible with the office of 

County Court Judge. This incompatability negates the inquiry regarding 
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the salary limitation of the Probate and Juvenile Judge defined in Section 

2151.11 of the Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




