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92 OPINIONS 

EDUCATION: STATE BOARD-FOUNDATION FUND, §3317.01 

et seq. R.C.-ALLOCATION FROM SUCH FUND MAY BE RE­

CALCULATED BY REASON OF TRANSFERS OF TERRITORY. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 3317.01, et seq., Revised Code, providing for the 
distribution of the foundation fund, the state board of education, having allotted to a 
school district for a given year a certain amount from such foundation fund, may re­
calculate such allotment and reduce the same by reason of transfers of a portion of 
the territory of such district. 

Columbus, Ohio, March 9, 1959 

Hon. G. \i\Tilliam Brokaw, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows : 

"I would appreciate your formal opinion on the following 
question: 

"In 1958 a transfer of territory was made from the Beaver 
Local School District to the Lisbon Exempted Village School 
District, both districts being within Columbiana County. The 
transfer was made under the provisions of Sections 3311.23 of 
the Revised Code and the territory transferred amounted to ap­
proximately 6.5% of the tax valuation of the Beaver Local School 
District. As provided in said section, the Columbiana County 
Board of Education made an equitable division of the funds 
and indebtedness between the districts involved." 

"Following the above transfer, the State Department of 
Education made an arbitrary reduction of approximately 6.5% 
in the school foundation payments to the Beaver Local School 
District for the last two quarters of 1958. The apportionment 
of state funds under the Foundation Program (3317.01-3317.16) 
had been made long before the transfer of territory on the basis 
of 'teacher units.' The foundation money was, of course, encum­
bered and appropriated by the Beaver Local School District for 
payment of teacher's salaries, etc. Although 102 pupils in all 
grades were transferred to the Lisbon Exempted Village School 
District, it was not possible for Beaver Local School District to 
hire any fewer teachers, nor was it necessary for the Lisbon Ex-
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empted Village School District to hire any additional teachers. 
The net result is that the Beaver Local School District does not 
have sufficient funds to pay its teachers, with whom it con­
tracted in good faith. 

"Therefore, my specific question is: Does the State Depart­
ment of Education or any of its employees or agents have any 
authority whatever to make a re-calculation of Foundation Pro­
gram money, once it is made, so as to reduce and deprive a 
school district of money which has already been appropriated 
for the payment of teacher's salaries and other expenses, when a 
transfer of territory has been made from that school district ( as 
described above) ?" 

The gist of your question appears to be this: where a certain amount 

has been apportioned to a school district from the foundation fund estab­

lished under Section 3317.01 et seq., Revised Code, may the state board 

of education reduce that apportionment during the course of the year 

because transfers of territory from the district have reduced the number 

of pupils in attendance therein. 

Vve may begin with the provisions of Section 3317.01, Revised Code, 

which places the entire administration of the foundation fund in the hands 

of the state board of education, with the approval of the controlling board. 

The foundation fund, in accordance with the requirement of saicl 

Section 3317.01, Revised Code, is supplied by an appropriation in the 

biennial appropriation act. Section 3317.02, Revised Code, sets out the 

elements which are to enter into the payment to each district. One of 

the requirements is that the district have a tax levy for school operation 

for the current calendar year of at least ten mills. Among the it:ms 

entering into the total allowance is the following : 

" ( B) plus fourteen hundred and twenty-five dollars multi­
plied by the total number of approved teacher units credited to 
such district under Section 3317.05 of the Revised Code, for 
other current expenses ; 

" ( C) plus the total approved transportation costs allocated 
to such district under section 3317.051 of the Revised Code;" 

It is notable that this measurement is not based on the number of 

teachers employed but upon the "teacher units." Section 3317.05, Revised 

Code, provides the method for calculation of "approved teach units" 

for each school district. There is a sliding scale dependent upon the 

grade and the· average daily membership. For example, it is provided: 
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" ( B) The average daily membership in grades one through 
eight, as certified under section 3317.03 of the Revised Code, if 
more than one hundred seventy-four, shall be divided by thirty;" 

The scale for elementary schools goes on up to the following pro­

visions: 

"(F) The average daily memberships in grades one through 
eight, as certified under section 3317.03 of the Revised Code, if 
more than thirty-nine and less than fifty-five, shall be divided 
by twenty-six;" 

Similar variations are provided for high schools. 

It is evident, therefore, that when the school mentioned in your letter 

lost 102 pupils by the transfer of territory, it lost at least three teacher 

units upon which its apportionment is in part based. 

I direct your attention to a further provision of Section 3317.02, supra: 

"\i\Thenever school districts are consolidated as a result of 
the creation of a new school district or the transfer of territory 
from one or more school districts to another district or districts, 
pursuant to Chapter 3311., of the Revised Code, the total appor­
tionment of funds to the affected districts under sections 3317.02 
and 3317.05 of the Revised Code for the year in which such con­
solidation takes place shall not be reduced on account of such 
consolidation." 

At first glance it might be concluded that this provision would pro­

hibit a reduction in the apportionment to the district referred to in your 

letter, but I call attention to the use of the words "total apportionment of 

funds to the affected districts." That total is the amount which may not 

be reduced. 

It must be obvious that if a district such as the one mentioned in 

your letter should have a large portion, say half of its entire territory 

and school population transferred to another district, it would be wholly 

unreasonable for that district to receive the full amount that had originally 

been apportioned to it, or for the transferee district to have that added 

burden thrust upon it without an increase in its original apportionment. 

I find nothing in the law requiring the state board of education to 

make its apportionment at any stated time. In your letter you state that 

it had been made prior to the transfer of territory. Nor do I find anything 

in the law that would forbid the state board of education making a change 
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m the apportionment during the year, if the circumstances would seem 

to warrant it. 

Section 3317.11, Revised Code, contains this prov1s1on: 

"The amounts due the districts, as provided in section 
3317.02 of the Revised Code, shall be distributed to such districts 
in quarterly payments. On or before the last day of February, 
May, August, and November in each year, the state board of edu­
cation shall calculate the amounts to be paid to the respective dis­
tricts as such quarterly payments, and shall certify to the auditor 
of state the amounts of such quarterly payments, whereupon the 
auditor of state shall issue his warrants on the treasurer of state 
in favor of the respective districts for the amounts so certified 
and the treasurer of state shall forthwith pay the same to the 
designated districts." 

Here you will observe the definite provision that on or before the 

last day of each February, etc., the state board of education is to calculate 

the amounts to be paid to the respective districts and certify the same 

to the auditor of state. This provision as to quarterly calculation and 

certification strengthens my opinion that the state board of education was 

acting within its authority in making the change referred to in your k tter, 

by reason of the territorial changes in the district in question. 

I am informed by the state board that it has been the uniform practice 

of the department of education for some years to make such adjustments as 

stated in your letter and while administrative practice may not be invoked 

to contradict the plain provisions of a statute, it is entitled to great weight 

in dissolving ambiguity. 37 Ohio Jurisprudence, 689. 

It is accordingly my opinion and you are advised that under the 

provisions of Section 3317.01, et seq., Revised Code, providing for the 

distribution of the foundation fund, the state board of education, having 

allotted to a school district for a given year a certain amount from such 

foundation fund, may re-calculate such allotment and reduce the same Ly 

reason of transfers of a portion of the territory of such district. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


