
2-154 OAG 76-046 ATTORNEY GENERAL 

OPINION NO. 76-046 

Syllabus: 

P1;.i:-su,1n-i: to R.C. 32S. J.7, tho county eng).lJeej~ :i.s tho 11p­
po:i.r1.c::i.n\J in>. i.:Jwr.i.ty fo:r i:0rn;:-,.loycc:, .i.n J1.i.r of f:,.c0, and p;.1:c:mo.nt 
to R.C .. 12 11.391, !J.r:? r:1ny p:!.."OI:!u.J.9?d:c poJ.:i.cil?S CJO\"e~:nin~J p~·tyrn0:.1t 
for ura1sed si.ck leav;_, upon tho :cct:L:i:m:ient of nuc..:l, cn1,i?J.uyce:;, 

To: Thomas A. Unverferth, Putnam County Pros. Atty., Ottawa, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 11, 1976 
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I have before me your request for my opinion on the 
following question: 

"Under Revised Code Section 124.391, 

does the County Engineer have the right to 

determine the policy for payment of sick 

leave upon retirement of a county employee 

appointed by him when he has complied with 

that Statute and his policy disagrees with 

that set by the County Corrunissioners." 


R.C. 124.38 specifies sick leave provisions for employees 
whose salary or wage is paid in whole or in part by tho state, 
for employees in the various offices of the county, munlciJJal 
and civil service township service, and for employees of boards 
of education for whom sick leave is not provided ~y R.C. 3319.141. 
R.C. 124.39 provides for cash payment for sick leove credit for 
state employees paid directly by warrant of the state auditcr. 

R.C. 124.391 specifies conversion of sick leave credit for 
employees covered by R.C. 124.38, but not eligible for benefits 
under R.C. 124.39 in the following terms: 

"All employees covered by section 124.38 

of the Revised Code but not eligible for bene­

fits under section 124. 39 of the Revised Code,, 

and those covered by section 3319.141 [3319.14.1) 

of the Revised Col1e, shall at tlle time of their 

retirement receive pay for all or part of their 

unused sick leave to the extent consistent with 

tho policy of the appointing authority in effect. 

The appointinq authority shull prrnnulqatc tl10 

adoption or illl'.' rnocli.Li c~1tion of anv suci1 PCJlicy 

by written notice to ecJch employc0. 'l'h0 promulgu­

tion of a written notice that the appointing au­

thority has determined that employees will re­

ceive any purt of their unused sick leave con­

stitutes il policy for purposes of this section. 

An appointing authority may include in its policy 

a requirement that an employee have a minimum 

number of.years service with the unit in order 

to be eligible for a payment for unused sick 

leave. If no such policy is in effect at such 

time, each employee with ten or more years of 

service with state or any of its politic~] sub­

divisions shall receive payment based on the em­

ployee's rate of puy ut retirc·rncnt for one-fourth 

of the employee's uccrued but unu,wd sic); leave 

at retirement up to a maximum accrual of one 

hundred twenty duys. If an employee eligible 

for cl payment pursuant to this section docs not 

apply to the uuthority within o~c hundred twenty 

days after receipt of written notice of eligibility 

for payment or transfer of accumulated sick lcuvc 

from the appointing authority, the i:aymc•nt shall 

be rnude to the employee." (Emplwsis ,rldcd.) 


tn determining the application of H.C. 12~.391 in the 
situation you describe, tlw prim:iry consid0ration must be 
whether it is the county engi~car or tho board of county 
conu11issioners who :i.~ the uppointi ng author:i. ty. 

Tho board of county com1nissioncrs' h.-is only those powers to 
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appoint .:incl 11.i.rc 1·1li:i.cl1 ,1rc' :,t,d:ut·.or.ily 1~1,c,c:il:ir·rl. Sec JLC. 
305.U, , 30'.i,]5 ,md :l05.H, ,11H: 1957 OJ>. l\tt.'),--cc:n. 
No. 112~. H.C. 32~i . .1.7 prov:i.cJc:; for the co111pc:11:.:,1tion ot county 
cmploycL':: ar; f

305.J.IJ

ollows: 

"'J'l1c: officcn: mcntionc'd in r;c,cU on 32'.i. 27 

of the l·:cv.i.::r,ci · Cudr, m,,y ilPDoin_l_ an(l_r_,rnu:1 o·,1___ tl1n 

ncco:~!~i:d:y dcqn1 t .i t~:-J, il!"',f.~:i !:L;~n l.;i, c.Lc,ri::·;, booJ:­
l:c,c:pcr:;, ·· or 0Ll1<·r c·111;,,Ju.:r:•::: for ti1c,i ,: r<:::11<·<:Li.vc 
office;!;, f.i:-: 1:]J<.• (.ic,:11iH;n:; ...1tl.01.1 of :-;ncJi C'l:lp.lCi\'c..~c!:-: 
and di::cl1,11·q,, ti,u,,,· ,rncl :·:11,tl.l. file ccrtificatc:t; 

of i,ucl1 action 1·:ill1 tlw county auclitm:. Such 

compc,n :;._1 tion t:h<1 l J. not cxcc:c•d, in the aggrc:,:ra tc, 

for ouch office, the amount fixed by the board 

of county comrni i;s ioner s for such off ice, , 


(Emph,1 sis ac1cl cd. ) 

R.C. 325.27 lists various county officers, including the county 
engineer. 

I recently had occasion to consider wherain the authority 
lies to establish n standard work week for county employees. 
Sec 1975 Oµ. Att'y Gen. No. 75-078. I noted in that opinion 
that the county ,;omm.i.;;sionc,rs arc given ,·.uthority to limit 
the il(f(jl:cga te ar:,oun t which rnuy be e:-:pcnc:(.,d to co!npensil te the 
various pcr;;or·.ncl in the county offices. I concluded, h0wcver, 
that pursuant to R.C. 325.17, tlw author.lt.y to appoint, .. .1rc, 
fix compensation and establish a standard work week is vested 
in the county officers enumerated in R.C. 325.27. 

Inasmuch as R.C. 325.27 docs specifically list the county 
engineer, it is my opinion and you are so advised that, pursuant 
to R.C. 325.J.7, the county engineer is the appointing authority 
for employees in his office, and pursuant to R.C. 124.391, he 
may promulgate policies governing pa~ncnt for unused sick leave 
upon the retirement of such emp.loyoes. 
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