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OPINION NO. 71-078 

Syllabus: 

The health commissioner of a city health district cannot 
cumulate and receive compensation for earned but unused vacation 
time, in the absence of a specific municipal civil service 
regulation to that effect. 

To: John J. Malik, Jr., Belmont County Pros. Atty., St. Clairsville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 18, 1971 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Mr. E. L. Scheehle is commissioner of the 
Martins Ferry City Health District, having been 
so employed on June 30, 1938. From June 30, 1959, 
to June 30, 1965, Mr. Scheehle informs me that he 
did not use 16 weeks of vacation to which he was 
entitled. He is now seeking to be paid for the 
unused vacation. 

"Employees of the Martins Ferry City Health 
District receive their normal salary during their 
vacation period. Mr. Scheehle received his regu­
lar annual salary during the periods that he did 
not use vacation time due him. 

"The rules and regulations of the City 
Health District are silent as to whether or not 
Mr. Scheehle is entitled to be paid for the un­
used vacation time. codified Ordinance 149.01 
of the City of Martins Ferry says, 'All full-time 
employees of the City shall receive vacations, 
with pay, in accordance with the following tables. 
Thereafter vacations are awarded depending upon 
the length of service in the City. City ordin­
ances do not shed any light on the question. 

"My questions are as follows: 

"l. Is Mr. Scheehle entitled to be paid for 
the unused vacation timei 

"2. If the answer to question No. 1 is yes, 
is he entitled to be paid according to the salary 
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schedule in effect at the time he did not use 
vacation time, or is he entitled to be paid under 
his present salary schedule:" 

In order to answer your request, it must first be determined 
which legislative or administrative agency controls the employ­
ees of the Martins Perry City Health District. In State, ex rel. 
Mowrer v. Underwood, 137 Ohio St. 1 (1940), it was held that the 
city health districts, established by Section 3709.01, Revised 
code, are separate political subdivisions, independent of the 
cities in which they are located. It was stated in that case, 
at pages 4 and 5, as follows: 

"In dividing the state into health dis­
tricts, the General Assembly, in the same act, 
also repealed the then existing statutes which 
authorized municipalities to establish and 
appoint boards of health as part of their local 
governments. [Hughes Act, 108 Ohio Laws, 236 
et~- (1919), as amended by the Griswold Act, 
108 Ohio Laws, 1085 et .filtg. (1919).) This, in 
our opinion, evidences a legislative intent to 
withdraw from municipalities the powers of 
local health administration previously granted 
to them, and to create in each city a health 
district which is to be a separate political 
subdivision of the state, independent of th~ 
city with which it is coterminus [sic], and to 
delegate to it all the health powers thus with­
drawn from municipalities. * * *" 

This type of legislative action withdrawing power previously 
granted to cities, did not contravene constitutional provisions 
for city home-rule. Board of Health v. State, 40 Ohio App. (1931). 
In accordance with the Underwood decision, supra, David Davies v. 
Sensenbrenner, 79 Ohio L. Abs. 33 (1957), appeal dismissed, 168 
Ohio St. 356, held city health districts to be agencies of the 
state government and governed by s.tate laws. 26 o. Jur. 2d 
Section 12, indicates further that a board of health of a city 
health district is not subject to the jurisdiction of the 
municipality. It states: 

"The board of health of a city health dis­
trict constitutes a governmental agency separate 
and distinct from such municipality and is not 
in any way subject to the jurisdiction of the 
municipality with which the district is co­
extensive, except that appointments of members 
of the board are made by the municipal authorities." 

However, although the city health district derives its juris­
diction and powers -entirely from the state, the General Assembly 
has preserved certain ties between the district and the municipal­
ity with which it coexists. Thus, the controlling body of the 
district, the board of health, is appointed by the mayor and con­
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firmed by the city council. Section 3709.05, Revised Code. The 
duties and salaries of the employees of the district are determined 
by the board of health. Section 3709.16, Revised Code. And, of 
critical importance for present purposes, the civil service rights 
of the employees of the city health district are determined by the 
municipal civil service commission. Section 143.30, Revised Code, 
provides, in pertinent part, as follows: 

"The mayor or other chief appointing au­
thority of each city in the state shall appoint 
three persons*** who shall constitute the 
municipal civil service commission of such city 
and of the city school district and citv health 
district in which such city is located. * * * 
Such municipal civil service commission shall 
prescribe*** rules*** for the classifica­
tion of*** all the positions in the city 
health district: ***Said municipal civil 
service commission shall exercise all other 
powers and perform all other duties with respect 
to the*** city health district, * * * 

"All persons who are employed by a city 
school district, city health district, or city 
health department when a municipal civil serv­
ice commission having jurisdiction over them 
is appointed, ***shall continue to hold 
their positions until removed in accordance 
with the civil service laws. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added.) 

See Scofield v. Strain, 142 Ohio St. 290 (1943), holding that the 
commissioner of a city health district can only be removed in ac­
cordance with the civil service laws of the city. 

It follows from the foregoing that the right of a city health 
commissioner to be paid for unused vacation time depends upon the 
civil service regulations of the municipality. His rights are to 
be distinguished from those state employees who come under the 
}u~isd~c~ion of the state civil service commission, and who are 
specifically given the right to be paid for unused vacation time 
up to two years at time of separation. Section 121.161, Revised 
Code. One of my predecessors has held that this Section does not 
apply to a city health commissioner. Opinion No. 1302, Opinions 
of the Attorney General for 1960. 

You state that the regulations of the city health district and 
the municipal ordinances are silent on the question of compenaa­
tion for unused vacation time. Where no provision exists for such 
compensation, the consensus seems to be that there is no right to 
be paid for unused vacation time. 56 C.J.S. Section 97 provides 
as follows: 
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"Generally, and in the absence of a special 
agreement as to additional compensation, or of 
evidence showing an intent to pay it, or of a 
uniform and notorious custom sufficient to war­
rant the presumption that the contract was made 
with reference thereto, an employee cannot re­
cover extra compensation for extra work per­
formed within the scope of his employment even 
if the extra work is done at the request of the 
employer. The rule applies to overtime, 
work on Sundays or holidays, and to work 
during the vacation period. The presump­
tion is either that the employee volunteers 
such services or that the salary or other 
compensation provided for in the contract 
is intended by the parties to compensate 
him also for the extra work." 

Likewise, 53 Arn. Jur. 2d Section 76 states as follows: 

"Since the right to pay in lieu of 
vacation time not taken is basically a 
right to be paid for overtime, one is not, 
absent an express or implied agreement, en­
titled to double compensation for working 
during a vacation to which he was entitled 
under full pay. On the other hand, an 
express agreement to pay salary in lieu of 
vacation time not taken is clearly 
enforceable." 

Apparently there have been no exceptions in applying this 
policy to public employees. E. 1"1cQuillin, 11<Junicipal Corporations 
(3rd ed. 1970), 12.135, states that" [t]he time allowed for vaca­
tions may not be cumulated unless the law expressly so provides, 
* * *.11 

In specific answer to your question, therefore, it is my 
opinion, and you are so advised, that the health commissioner of 
a city health district cannot cumulate and receive compensation 
for earned but unused vacation time, in the absence of a specific 
municipal civil service regulation to that effect. 




