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320 OPINIONS 

COURTS, COUNTY-JUDGES-§1907.051 RC-ELECTED BY 
ELECTORS OF COUNTY COURT DISTRICT-ADDITIONAL 
COMPENSATION, §1907.082 RC MUST BE UNIFORM 
THROUGHOUT COUNTY COURT DISTRICT-JUDGE MUST 
BE ELECTOR OF COUNTY COURT DISTRICT. 

SYLLABUS: 

11. Under the provision of Sections 1907.051 and 1907.052, Revised Code, county 
court judge~, are required to be elected by the electors of the entire county court 
district in which the office of such judge is created and not by the electors of the 
"area of jurisdiction" designated as provided in Section '1907.071, Revised Code, for 
particular judges in counties having more than one such judge. 

2. There is no requirement in Chapter 1907., Revised ·Code, that a county court 
judge be a resident elector of tl,e "area of jurisdiction" which he may ,be designated 
to serve as ,provided in Section ·1907.07-1, Revised Code, but suc'h judge is required 
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under the provisions of Section 1907.05-1, Revised Code, to be a qualified elector and 
resident of the county court district in which he is elected or appointed. 

3. Section 1907.082, Revised Code, authorizing certain additional compensation 
by allowance !by the county commissioners to "each" county court judge requires such 
allowance to be uniform within the county court district concerned. 

Columbus, Ohio, July 17, 1957 

Hon. John H. Barber, Prosecuting Attorney 

Fulton County, Wauseon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I have been requested to seek your formal opunon on sev­
eral matters pertaining to Amended House Bill No. 914 or 
County Court Bill and now known as 1907.011 et seq. My ques­
tions are specifically as follows : 

"l. Section 1907.052 provides "County court judges shall 
be elected by the electors of the county court district at a ~pecial 
election to be held on November 5, 1957 ..." 

"In counties where there are more than one county court 
judge and pursuant to Section 1907.071 the Court of Common 
Pleas shall thereupon divide the County Court district into 
areas of separate jurisdiction, are the county court judges elected 
by ,the electorate county wide or is one judge to be elected by 
the electorail:e in each area ,of separate jurisdiction? 

"2. Section 1907.082 provides for additional compensation 
for county court judges within the discretion of the Board of 
County Commissioners. In counties where there are more than 
one counity court judge, is it required that the additional com­
pensation be uni.form among the several judges or may it vary 
from one district to the other?" 

Section 1907.051, Revised Code, as enacted in Amended House Bill 

No. 914, 102nd General Assembly, reads in part: 

"* * * Except as provided in section 1907.052 of the Revised 
Code, judges shall be elected by the elertvrs of the comlfJ court 
district at the general election in the even numbered years, begin­
ning with the year 1958, for a term of four years commencing 
with the first day of January next following the election for such 
court * * * '' (Emphasis added.) 
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Section 1907.052, Revised Code, also enacted in Amended House Bill 

No. 914, supra, provides in part: 

"County court judges shall be elected by the electors of the 
county court district at a special election to be held on November 
5, 1957 for a term of one year commencing on January 1, 1958 
* * *." (Emphasis added.) 

The term "county court district" is defined in effect, in Section 

1907.011, Revised Code, also enacted in Amended House Bill No. 914, 

supra, as .follows : 

"There is hereby created in each county of the state, in 
which the territorial jurisdiction of a municipal court or munici-• . 
pal courts is not co-extensive with the boundaries of the county, 
a court to be known as the county court with jurisdiction 
throughout a county court district consisting of all territory within 
the county not subject to the territorial jurisdiction of any 
municipal court. 

Section 1907.071, Revised Code, to which you refer, similarly enacted 

in Amended House B,iJl No. 914, supra, reads as follows: 

"In counties having more than one county court judge, the 
court of common pleas of such county shall divide the county 
court district irnto areas of separate jurisdiction and shall desig­
nate the area in which each judge shall have jurisdiction to the 
exclusion of any other judge of such district, except as provided 
in section 1907.061 and the location where each judge shall hold 
court. Each such area shall be made up of one or more town­
ships. In assigning areas, the court of common pleas shall make 
each area as equal in population to others in the district as is 
possible under existing conditions. 

"In counties having only one county court judge, the area 
of jurisdiction shall consist of the entire county court district." 

All of these sections were enacted under an emergency provision m 

the bill and became effective on June 17, 1957. 

I see nothing -in Section 1907.071, Revised Code, which in any way 

suggests an intent that where an area of jurisdiction is assigned to a 

particular judge he is to be elected by the electors of that area. Indeed, 

even if such "suggestion" were to :be found in this section, the provisions 

of Sections 1907.051 and 1907.052, Revised Code, are so wholly free of 

ambiguity as ,to leave no basis for interpreta,tion othenvise than according 

to their plain meaning. Absent any such suggestion, effect must be given 
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to such plain meaning, and I thus conclude that all county court judges 

are to be elected by the electors of the whole county court district whether 

or not such district will be divided into two or more areas of jurisdiction. 

It is possible, of course, that you queSl1:ion the propriety of this con­

clusion by reason of ,the provisions of Section 10, Article IV, Ohio Con­

stitution. This section reads: 

"All judges, other than those provided for in this constitu­
tion, shall be elected by the electors of the judicial district for 
which they may be created, but not for a longer term of office 
than five years." 

I am unable to see that this prov1s10n constitutes any legal impedi­

ment to the plan here adopted by the legislature. Referring to Section 

1907.041, Revised Code, we note that it provides in part: 

"Each county court district shall have county court judges 
as follows: 

(A) Districts not exceeding thirty thousand population, 
one judge; 

(B) Districts exceeding thirty thousand but not exceeding 
sixty thousand population, two judges; * * *" 

The provision here that "each county court district shall hm•e county 

court judges" is a clear indication th-1,t it is the county court district for 

which these offices have been "created" within the meaning of the con­

stitution. 

In any event it is beyond the scope of my office to rule on the con­

stitutional validity of statutes and J should refrain from doing so in this 

instance even if I should hold the view, which I do not, -that a serious 

question of this sort were here pre~ent. 

As to your second question, <ilthough you refer to a variance from 

one "district" to another, I assume you actually mean to refer to a 

variance among "areas of jurisdiction." Referring to Section 1907.082, 

Revised Code, we may note that this enactment, effective on January 1, 

1958, provides: 

"In addition to the compensation provided in section 1907.081 
of the Revised Code, the board of county commissioners may pro­
vide for payment of a fixed annua·I amount, not to exceed one 
thousand dollars, to each county court judge." 
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Section 1907.081, Revised Code, thus referred to, also effeotive on 

January 1, 1958, provides: 

"Judges of the county court shall receive as compensation 
one thousand five hundred dollars pe•r annum plus an additional 
amount e<:1ual to three cents per capita of the population of the 
county count district as determined by the last federal decennial 
census. Such additional amount shall not exceed the ·sum of two 
thousand five hundred dollars per annum. 

"The compensation of judges of the county cour-t shall be 
paid in semi-monthly installments ,payable from the treasury of 
the ·county in which ,the court is situated. 

"A judge of a county court shall be disqualified from the 
practice of law only as to matters pending or originating in said 
county court during his term of office." 

This provision for a uniform formula, based on population, by which 

the compensation of these officers is fixed was quite evidently adopted 

largely as a result of the de6sion against the constitutional validity of 

Section 1907.47, Revised Code, in Neff v. Commissioners, 166 Ohio St., 

360. In the per curiam decision in that case the court said, page 362 : 

"* * * However, justices of the peace are county elective 
officers, and an act of the General Assembly relating to the fixing 
of their salaries is a law of a general nature and must operate 
uniformly throughout the state. State, ex rel. Guilbert, Aud., v. 
Yates, Aud., 66 Ohio St., 546, 64 N.E., 570. 

"The law applicable to this case is expressed, as follows, in 
paragraphs four and five of the syllabus in the case of State, ex 
rel. Godfrey, a Taxpayer, v. O'Brien, Treas., 95 Ohio St., 166, 
115 N.E., 25: 

"'4. The General Assembly of Ohio cannot delegate the 
authority conferred upon it by Section 20 of Article II of the 
Constitution, to fix the compensation of officers. 

"'5. The provisions of an act of the General Assembly pur­
porting to confer authority upon the * * * Board of County Com­
missione,rs, to fix the salary of county or township officers within 
certain limits, without providing a uniform rule for determining 
such compensation in the several counties of the state, are in 
conflict with Section 26 of Article II of the Constitution of Ohio, 
and void.' 

"Under the statute in its present form, the Board of County 
Commissioners in each of the 88 counties could adopt a different 
formula for fixing salaries, which would not be in conformity 
with Section 26, Article II of the Cons,titution. This court is of 
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the opm1on that there is a definite lack of direction in Section 
1907.47, Revised Code, as to the manner or method of fixing 
annual salaries for justices of the peace, which renders the 
section unconstitutional." 

The last paragraph just quoted may well be thought equally applicable 

to Section 1907.082, supra, and it must, therefore, be conceded that in 

this instance a serious con:stitutional question is encountered. Here 

again, however, I must confine myself to noting the presence of the ques­

tion and for reasons stated above refrain from any attempt to rule on it. 

I may say in passing, however, that where the commissioners undertake 

to vary the amount of this added compensation among the several county 

court judges of the same district, serving in different areas, the serious­

ness of the constitutional question would seemingly be heightened for 

such a variance within the county was present in the Neff case, the annual 

salaries there ranging from $25.00 to $3600.00 within the county. 

Moreover it is quite doubtful whether !the statutory language used 

could be thought to permit such variation. Section 1907.082, Revised 

Code, it will be seen, authorizes added compensation to be provided by 

the commissioners to each county court judge. The use of the expression 

"to any judge" would clearly suggest an attempted authorization of the 

variation in compensation which you suggest, but the use of the expression 

",to each judge," in my view, quite clearly suggests the intent to establish 

uniformity in this regard within the district. 

I have for consideration also a query from the Hon. Bernard W. 

Freeman, Prosecuting Artorney of Huron County, in which he questions 

whether a county court judge must be a resident elector of the area of 

jurisdiction which has been assigned to him; and it seems appropriate to 

treat that ques1ion herein rather than separately. 

In Section 1907.051, Revised Code, it is expressly provided that a 

county court judge shall be an elector and resident of the ·•county court 

district," and there is no language in this or other sections of the statute 

which in any way suggest a requirement that such officer be also an elec~or 

and resident of the area in which he may be designated to serve. I con­

clude, therefore, that the statute makes no such requirement. 

In specific answer to these queries, therefore, it is my opinion that : 

l. Under the provisions of Sections 1907.051 and 1907.052, Revised 

Code, county court judges are required to be elected by the electors of the 
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entire county court district in which the office of such judge is created 

and not by the electors of the "area of jurisdiction" designated as provided 

in Section 1907.071, Revised Code, tor particular judges in counties having 

more than one such judge. 

2. There is no requirement in Chapter 1907., Revised Code, that a 

county court judge be a resident elector of the "area of jurisdiction" 

which he may be designated to serve as provided in Section 1907.071, 

Revised Code, but such judge is required under the provisions of Section 

1907.051, Revised Code, to be a qualified eledor and resident of the county 

court district in which he is elected or appointed. 

3. Section 1907.082, Revised Code, authorizing certain additional 

compensation by allowance by the county oommissioners to "each" county 

court judge requires such allowance to be uniform within the county court 

district concerned. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




