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1975 Op. Att’y Gen. No. 75-053 was modified by
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OPINION NO. 75-053

Syllabus:

1. Any practitioner of a limited branch of medicine whose
license under R.C. 4731.15 through R.C. 4731.21 is broad cnough
to perrit the use of physical therapy as defined in R.C. 4731.62
through R.C. 4731.74 may use the words physical therapy or
offer physical therapy as a treatment service.

2. Only persons who are licensed physical therapists
pursuant to R.C. 4731.62 through R.C. 4731.74 may advertise
themselves as physical therapists.

To: Williom J. Lee, Administrator, State Medical Board, Columbus, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, August 5, 1975

I have hefore me your request for my opinion as to the
proper construction of R,C. 4731.73. Your questions read
as follows:

"[Ylhether a licensed mechanothecrapist, chiro-
practcr or other limited practitioner may offer
or advertise physical therapy as a treatment ser-
vice. Further, whether such practitioners may list
or advertise themselves as physical therapists.”

The Supreme Court has frecuently pointed out that the
limitation of the general practice of medicine to duly quali-
fied physicians and surgeons, under R.f. Chapter 4731, is a
proper erercise of the nolice power of the state. In State,
ex rel. Copeland v. Medical Board, 107 Ohio St. 20, 27-283
(1223), the Court said:

"[Tlhe state medical board has a most
important function imposed upon it, that of
safeqguarding the public against the rinis-
trations of those who are not cualified hy
proper training, education and experience
to minister to the wants of thosc who are
afflicted hy functional or organic diseases
or are unfortunate victims of accident. Actinag
under a very proper exercise of nolice power
the general assembly has nlace” upon the
state medical board the cduty of thus safequardinc
the public interest. . . . If the state board is
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permitted to satisfy itself as to the actual
experience of the applicant, the license not only
becomes a recommencdation to the licensee, bhut also
serves as a protection to the public, who have no
means of making intellicent inquiry.”

See also Krause v. Cleveland, 163 Ohio St. 552 (1955); "illiams
v. Scudder, 102 Ohio St. 305 (1921); State v. Ilarhle, 7? Ohio
St. 21 (1905); France v. State, 57 Ohio St. 1 (1897): 1972 Op.
Att’'y Gen. Mo. 72-116.

Furthermore, R.C. 4731.15 through 2731.21 provide for the
exarmination and registration of practitioners of certain linmited
branches of medicine or surgery. n.C. 4731,15 reads, in part;
as follows:

The state nedical hoard shall also examine
and register persons desiring to practice any
limited hranch of medicine or surgeryv, and shall
establish rules and regqulations governing such
limited practice. &Such limitec rranches of
medicine or surgery shall include chiropractic,
naprapathy, spondvlotherapy, mechanotherapy,
neuropathy, electrotherapy, hydrotherapv, sug-
gestive therapy, psychotherapy, magnetic healing,
Swedish movements, massage, cosmetic therapy. . . -

The Supreme Court has ruled that there is a clear distinction
between the license of a phvsician or surgeon and the license
of a limited practitioner. State v. Nellido, 37 Ohjo ft. 2¢& 125,
127--128 (1974). See also 1972 Op. Att'y Gen. 'o. 72-101.

The specific nractice of phvsical therapy, governed hy N.C,
4731.62 through 4731.74, is, however, not includec arong the
limited branches of medicine enuvmerates in P.C., Chapter 4731. On
the contrary, one who is licensed as a rhysical therapist can en-
gage in such practice only nnder the direction of a physician or
a surgeon. 2 physical therapist is Aefined in P.C. 4731.62 as:

"[al"person who practices phvsical therapy
as defined in this section upon the prescrintion
and under the Airection of'a person licenser anc
registerecd in this state to practice medicine and
surgery, or podiatry, ané whose license is in good
stancing. " (Fmphasis added.)

And under R.C. 4731.70(n) one of the orounds for revocation of a
physical therapist's license is:

"Applying or offering to apply physical therapy
independent of the prescription and direction of a
person licensed in this state to practice redicine
and surgery; . . o o

The General Asserhly has understood that the licenses
of some limited practitioners would he kroad enouch to include
the practice of phvsical therapy as define? in R.C. A731.62
through n.C. 4731.74, and the Asserhly clearly Aid not intenA
that those sections should restrict the authority cranted to
limited practitioners under 2.C. 4731.15 to 4731.21. Ffuhsections
(™) and (R) of R.C. 4731.73 read as follous:
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“(NM) Mothing in sections A731,62 to 4731.74,
inclusive, of the nNevised Cocfe, shall nrohihit anv
person duly licensed or registered in the state
under any section of the Pevisec Code from encagina
in the practice for which he is Aulv reqgisterer” or
licensed,

"(B) Mothing in sections 4731.62 to 4731.74,
inclusive, of the Nevised Code, shall repeal, hv
implication or otherwise, existing sections 4731.15
to 4731.21, inclusive, of the Revisecd Code, re-
lating to limited hranches of medicine or surgery
nor limit the practice, nor the future licensinco
of the practice of the limited hranches of mecdicine
or surgery therein mentionec in accordance with the
rules and requlations of the state medical hoard,
nor limit the use of the words 'physical therapy'’
by .any Iimited practitioner whose license nermits
the use of physical therany as Fefined in sections
4731.62 to 4731.74, inclusive, of the "evises Cocfe.

Thus, it is clear that any practitioner of a lirite.” kranch
of medicine whose: license uvnder ™.C. 4731.15 throuch ».C, 4731.21
is broad enough to permit the use of phvsical theranv, as define?
in R.C. 4731.62 throuch n.C, A4731,74, mav use the worrs nhvsical
therapy or offer phyvsical theranv as a treatrent service.

You next inquire whether such limited practitioner mav list

or advertise himself as a physical therapist. It should he
noted that R.C. 4731.73(F), supra, provides that limitecd prac-
titioners whose licenses permit the use of physical therapy may use
the words physicdl therapy.’ Yowever, this section is silent as to
whether such limited practitioner may advertise himself as a

physical therapist. It is clear that the legislature has
recognized the cistinction between the words "physical therapv

and physical therapist. This is evicdenced in ".C. 4731.73(F),
which reads as follows:

“(B) o person shall use the words or letters
physical therapist, physical therapy, phvsiotherapist,
physical therapy technician, P.T., Ph. 7., P.T.7T., oOr
R.P.T., or any other letters, words, abbreviations,
or insignia, indicating or implying that he is a
physical therapist without a valid existing certificate
of licensure as a physical therapist issued to hirm
pursuant to the provisions of sections 4731.62 to
4731.72, inclusive, of the Revised Coce.”

Thus, the terms are not synonymous, and it can not re implied that
merely hecause a limited nractitioner mav provide 'vhysical therapy.
he may also advertise himself as a nhvsical therapist.

R.C. 4731.63, ".C. 4731.64, and N.C. 4731.65 set forth the
requirements that an applicant must meet and the examination
suhjects which he must pass before he is licensed as a physical
therapist’ . Thus, no person ray advertise hirself as a physical
therapist’ unless he has complied with the provisions of ™.C.
4731.63, R.C. 4731.64, and n.C. *731.65, and been issued a license
pursuant tec R.C. 4731.G6.

Current Rules and Reculations of the Ftate Tedical Noard
have qulte_different educational requirements for application to
become a limitec practitioner when compared with the educational
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requirements to hecome a licensed physical therapist., The current
rules provide that each applicant for a license to practice
physical therapy have a prelininary education of one year in an
approved College of Arts and Sciences, or its educational equiva-
lent, or three years nurses' training. Further, each applicant
must present a degree from a school of physical therapy approved
by the state medical hoard. See R.C. 4731.63(C). ‘owever, the
educational requirements for application to become a limited
practitioner vary from completion of the eighth aqrade (with some
subsequent course requirements) to graduation from a first grade
high school (with some suhseguent course requirerents). For a more
detailed explanation of the requirements for applicants to limited
practice, see Pule 'D-1-04 of the current Nules and Regulations

of the State Medical Board.

Thus, it is clear that a limitecd practitioner and the
licensed physical therapist are two entirely separate types of
medical practitioners, with varving requirements for licernsing.
mTherefore, I conclude that limiterd practitioners may not list or
advertise themselves as a physical therapist regardless of wvhether
they may perform "nhysical therapy.  Only nersons holding a license
as issued pursuant to R.C. 4731.62 to R.C. 4731.74, inclusive, may
list or advertise therselves as a ‘'physical therapist.®

In specific answer to vour request it is my opinion, and
you are so advised that:

1. »2pv practitioner of a limited rranch of medicine whose
license under .00, A731.15 through R.C., 4731,21 is hbroad enough
to permit the use of physical therapv as definec in P.C. 4731.62
throuch P.C. A731.74 may use the words 'physical therapy or
offer physical therapy as a treatment service.

2, Only persons who are licensed physical therapists
pursuant to ".C. 4731.62 through R.C. 4731.74 may advertise them-
selves as physical therapists.



	21455908_1.PDF
	75-053



