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1. SEWER DISTRICT-COUNTY COMMISSIONERS HAVING 
ESTABLISHED--UNINCORPORATED AREA ADJOINING 
CITY-SEWAGE TREATMENT PLANT AND INTERCEP­
TOR SEWERS WITHIN CITY LIMITS -CONTRACT -
COUNTY PAY PART OF COST - RIGHT OF COUNTY TO 
DISCHARGE SEWAGE INTO CITY SEWERS AND DIS­
POSAL WORKS-SECTIONS 6117.41, 6117.42, 6117.43, R. C. 

2. COUNTY - COST UNDER SUCH CONTRACT - LEVY OF 
TAXES-ISSUANCE OF GENERAL OBLIGATION BONDS 
-BONDS RETIRED-PROCEEDS OF SPECIAL ASSESS­
MENTS-PROPERTY IN SEWER DISTRICT SERVED BY 
SANITARY SEWERS-SECTIONS 6117.42, 6117.43, R. C. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Sections 6117.41, 6117.42 and 6117.43 of the Revised 
Code, a ,board of county commissioners having established a sewer district in an 
unincol'porated area adjoining a city, may enter into a contract with the city 
whereby the county shall pay to the city a '[}art of the cost of a sewage treatment 
plant and interceptor sewers to be constructed by such city entirely within the city 
limits, which contract gives the county the right to discharge its sewage into the 
city sewer and disposal works. 

2. The county is authorized by Sections 6117.42 and 6117.43 Revised Code, to 
finance its cost in payment of its obligation to such city under such contract, by levy 
of taxes or by the issuance of general obligation bonds of the county, such 'bonds to 
be retired from the proceeds of special assessments levied on the property in the 
sewer district which will be served ,by the sanitary sewers, constructed or proposed 
to be constructed by said county in said sewer district. 

Columbus, Ohio, August 6, 1956 

Hon. William E. Didelius, Prosecuting Attorney 
Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"The Board of County Commissioners of Erie County, Ohio, 
acting pursuant to the provisions of Section 6602-1 of the former 
General Code of Ohio, now Section 6117.01 of the Revised Code, 
several years ago established a sewer district known as the 
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'Perkins-Margaretta Sewer and Water District', the territory of 
which comprises parts of Perkins, Margaretta and Huron Town­
ships adjoining the City of Sandusky, Ohio. 

"The Board of County Commissioners is contemplating the 
construction of a system of sanitary sewers in an area of the 
Perkins-Margaretta Sewer and Water District adjoining the City 
of Sandusky; and it is the desire of the Board of County Com­
missioners to make arrangements for the effluent from such sani­
tary sewers to be discharged into the sanitary sewer system of 
the City of Sandusky. 

"The sanitary sewers of the City of Sandusky presently 
empty into Sandusky Bay and one or more of its tributary 
streams; however, the City of Sandusky is taking steps at the 
present time for the construction of a sewage treatment plant and 
the necessary interceptor sewers. Complete plans, specifications 
and cost estimates for this improvement have been prepared and 
a bond issue to cover all or part of the cost will be submitted to 
the electors of the City of Sandusky at the forthcoming Novem­
ber election. The total cost of the improvement has been esti­
mated at $4,619,000. 

"The City's proposed sewage treatment plant and intercep­
tor sewers will be located entirely within the corporate limits 
of the City of Sandusky; however, these facilities have been de­
signed so as to have the capacity to handle the discharge from the 
sanitary sewer system proposed to be constructed by the Board 
of County Commissioners in the Perkins-Margaretta Sewer and 
Water District. The consulting engineers employed by both the 
City of Sandusky and the Board of County Commissioners have 
established that the Perkins-Margaretta Sewer and Water Dis­
trict ultimately will enjoy approximately one-third of the benefit 
of the construction and operation of the City's sewage treatment 
plant and interceptor sewers. 

"The Board of County Commissioners is desirous of ascer­
taining whether the Board has the power and authority, under 
the provisions of Sections 6117.41 to 6117.45, inclusive, of the 
Revised Code, to enter into a contract with the City of Sandusky 
providing for the construction, financing, maintenance and opera­
tion of the City's proposed sewage treatment plant and intercep­
tor sewers on the following basis : 

" (a) The City of Sandusky to construct its proposed sew­
age treatment plant and interceptor sewers; and the City to 
own, control, maintain and operate such facilities upon com­
pletion. 
"(b) The Board of County Commissioners to pay approxi­
mately one-third of the cost of the construction of such facili­
ties; and to finance such share of the construction cost by 
the issuance and sale of general obligation bonds of the 
County, such bonds to be retired from the proceeds of special 
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assessments to be levied on all of the property in the Perkins­
Margaretta Sewer and Water District proposed to be 
served by the sanitary sewers proposed to be constructed 
in the sewer district at some time in the future. 
" ( c) The Board of County Commissioners to have the right 
to discharge sewage from the sanitary sewers of the Perkins­
Margaretta Sewer and ·water District into the sanitary 
sewers of the City of Sandusky upon the payment of such 
sewer rental charges as may be mutually agreed upon. 

"The legal questions sugges.ted above can be stated in more 
general form as follows : 

" (a) May a Board of County Commissioners, having estab­
lished a sewer district in an unincorporated area adjoining 
a city, pay part of the cost of a sewage treatment plant and 
interceptor sewers to be constructed by such city entirely 
within the city limits, and thereafter to be owned and oper­
ated by the city, under an arrangement whereby the county 
will have the right to discharge into such city facilities the 
effluent from a system of sanitary sewers to be constructed 
by the county in the sewer district, upon payment of 
mutually agreeable sewer rental charges? 
"(b) If the answer to the foregoing is in the affirmative, 
may the county finance its share of the cost of construction 
of such city sewerage facilities by the issuance of general 
obligation bonds of the county, to be retired from the pro­
ceeds of special assessments to be levied against the prop­
erty in the sewer district which will be served by the sani­
tary sewers proposed to be constructed in the sewer district?" 

Provisions for county sewers are found in Chapter 6117 of the 

Revised Code. Generally speaking, they authorize the commissioners of 

the county to establish one or more sewer districts and to build and 

maintain therein sewers and sewage disposal plants. They are further 

authorized to assess the cost of such sewers and sewage disposal works 

on the property in such district which will be served thereby. Under the 

provisions of Section 6117.08 of the Revised Code, the commissioners are 

authorized to issue and sell bonds or certificates of indebtedness to pay 

the cost of such facilities, and read in connection with Section 6117.43 

of the Revised Code to which I will later refer, such bonds are to be paid 

from the proceeds of special assessments on the lands to be served. 

Sections 6117.41, 6117.42 and 6117.43 of the Revised Code are directly 

applicable to a plan such as suggested in your letter, and I believe we will 

find therein the answers to all your questions. These sections read as 

follows: 
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SECTION 6117.41. 
"The board of county commissioners of any county or the 

legislative authority of any municipal corporation may enter into 
a contract, upon such terms and for such period of time as are 
mutually agreed upon, with any other county or municipal corpo­
ration to prepare all necessary plans and estimates of cost, to 
connect any sewers of such county or municipal corporation with 
any sewers constructed or to be constructed, by any other county 
or municipal corporation, and to provide for the joint use by such 
contracting parties of such sewers and of any sewage treatment 
or disposal works of such county or municipal corporation." 

(Emphasis added.) 
SECTION 6117.42. 

"All contracts under section 6117.41 of the Revised Code 
shall provide for payment to the county or municipal corporation 
owning, constructing, or about to construct a sewer or sewage 
treatment or disposal works, to be jointly used, of the amount 
agreed upon by the county or municipal corporation so contract­
ing for the joint use thereof. Any such county or municipal corpo­
ration owning, constructing or agreeing to construct any such 
sewer improvement or sewage treatment works, as provided in sec­
tions 6117.41 to 6117.44, inclusive, of the Revised Code, and per­
mitting the use thereof by such other county or municipal corpora­
tion, shall retain full control and management of the construction, 
maintenance, repair, and operation of such sewer improvement and 
sewage treatment or disposal works, except when conveyed to a 
municipal corporation as provided in this section. Any such con­
tract before going into effect .shall be approved by the department 
of health. Any completed sewer improvement or sewage treatment 
works constructed under sections 6117.01 to 6117.45, inclusive, of 
the Revised Code, for the use of any sewer district and located 
within any munfripal corporation or within any area which may be 
annexed to or incorporated as a 11iunicipal corporation, may by 
mutual agreement between the board of county commissioners and 
such municipal corporation be conveyed to such municipal corpo­
ration, which shall thereafter maintain and operate such sewer 
improvement or sewage treatment works. The board may retain 
the right to joint use of such sewers or treatment works for 
the benefit of the district. The validity of any assessments 
levied to provide means for the payment of the cost of construc­
tion or maintenance of such sewer improvement or sewage treat­
ment works or any part thereof shall not be affected by such 
conveyance." (Emphasis added.) 

SECTION 6117.43. 
"The county or municipal corporation contracting under sec­

tion 6117.41 of the Revised Code for the joint use of any sewer or 
sewage treatment or disposal works constructed or to be con­
structed by another county or municipal corporation may provide 
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for payment of the agreed compensation by the levy of taxes, 
special assessments, or sewer rentals, as provided in the laws 
governing such county or municipal corporation in the construc­
tion, maintenance, repair, or operation of a sewer improvement or 
sewage treatment or disposal works and may issue bonds as pro­
vided by such laws in anticipation of such taxes or assessments." 

( Emphasis added.) 

It is very apparent from these provisions that the legislature recognized 

fully the close relation between a municipality and the territory surrounding 

it, and particularly the necessity of making liberal provisions for taking 

care of such improvements as sewerage and sewage disposal, growing out 

of this close relation and the probwbility that such territory will become a 

part of the municipality by annexation. 

It will be observed that the county commissioners are authorized to 

enter into a contract with a municipality for the use of municipal sewers 

and disposal plants, not only those already constructed but those which are 

to be constructed. It will be noted further that this contract may be upon 

such terms and for such period as is mutually agreed upon. 

Section 6117.42 of the Revised Code authorizes the county to provide 

in such contract for payment of the amount agreed upon to the municipal 

corporation owning or about to construct a sewer or disposal works to be 

used jointly ·by the municipality and the county. This section further refers 

to the use of such facilities by territory located in such sewer district and 

within any municipal corporation or ''within any area which may be an­

nexed to or incorporated as a municipal corporation." The same section 

provides that any sewerage improvement or sewage treatment works in­

stalled by the county may be conveyed to the municipal corporation which 

shall thereafter maintain and operate the same, and it is to be noted that 

such conveyance is not required to be by way of a sale, or based upon any 

consideration other than the obvious advantage which the county may 

receive from having the city assume the entire responsibility for taking care 

of the sewerage. 

I call particular attention to the final sentence of this section which 

provides that : "The validity of any assessments levied to provide means 

for the payment of the cost of construction or maintenance of such sewer 

improvement or sewage treatment works or any part thereof shall not be 

affected by such conveyance." 

Section 6117.43, supra, authorizes the county to provide for the pay­

ment of the agreed compensation to the city "by the levy of taxes, special 
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assessments or sewer rentals," and provides that the county may issue bonds 

as provided by law in anticipation of such taxes or assessments. 

It appears to me that the plan of procedure which you set out in your 

letter falls completely within the provisions of the statutes above referred to. 

It is contemplated, and I assume that it will be embodied in the agreement 

that the City of Sandusky is to construct its proposed sewerage plant and 

interceptor sewers and is to own, control and operate the same upon com­

pletion; that the board of county commissioners is to have the right to dis­

charge sewage from the sanitary sewers which it is to construct in its sewer 

district, into the sanitary sewers of the city upon the payment of such sewer 

rental charges as may be mutually agreed upon, and that the county, in 

consideration of the facilities so furnished them by the city, is to pay ap­

proximately one-third of the cost of construction, and will finance such 

share of such construction costs by the issue and sale .of general obligation 

bonds of the county, such bonds to be retired from the proceeds of special 

assessments to be levied on the property to be served in the sewer district. 

The issue of bonds in anticipation of the collection of special assess­

ments is authorized for all subdivisions by Section 133.31, Revised Code. 

But such bonds are the general obligation of the county, as shown by the 

last sentence of that section, which reads as follows: 

"Bonds or notes issued in anticipation of the levy of special 
assessments, or the collection thereof, shall be full general obliga­
tions of the issuing subdivision, and the full faith, credit, and 
revenues of such subdivision shall be pledged for the payment of 
the ,principal and interest of such bonds or notes." 

In the course of my consideration of this matter my attention has been 

called to four opinions of former Attorneys General, holding that the county 

commissioners are without power to enter into a joint ownership arrange­

ment with a municipality. These opinions are: No. 2343, Opinions of the 

Attorney General for 1928, page 2562; No. 700, Opinions of the Attorney 

General for 1929, page 1072; No. 600, Opinions of the Attorney General 

for 1939, page 756 and No. 2391, Opinions of the Attorney General for 

1940, page 553. 

These opinions each rest upon the ground that no authority had been 

granted by the legislature to county commissioners to enter into such agree­

ments of joint ownership and that in the absence of such grant of power 

the county is without authority to enter into such agreement. With these 
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rulings I do not in any way disagree. Their irrelevancy to the question here 

before me becomes clear when we consider : ( 1) that the proposal here 

resented does not in any wise contemplate joint ownership but merely joint 

use, and (2) that the statutes above referred to do give e%press authority 

for contracts for such joint use and for the pay11wnt by the county of an 

agreed sum for the same. 

Neither your request nor the terms of the proposed agreement as set 

out in your letter contain any hint of joint ownership, nor do the statutes to 

which I have referred deal with anything other than joint use. As to such 

joint use and the right of the county to acquire it by contract, and to pay an 

agreed sum therefor and to finance the payment of the agreed compensation 

by the issuance of bonds, it appears to me that there is not the slightest 

ambiguity in the statutes. 

All of the provisions of the proposed contract appear to me to be 

entirely consistent with the statutes quoted and may be embodied in the 

agreement. 

In specific answer to your questions it is my opinion: 

1. Under the provisions of Sections 6117.41, 6117.42 and 6117.43 of 

the Revised Code, a board of county commissioners having established a 

sewer district in an unincorporated area adjoining a city, may enter into a 

contract with the city whereby the county shall pay to the city a part of 

the cost of a sewage treatment plant and interceptor sewers to be constructed 

by such city entirely within the city limits, which contract gives the county 

the right to discharge its sewage into the city sewer and disposal works. 

2. The county is authorized by Sections 6117.42 and 6117.43 Revised 

Code, to finance its cost in payment of its obligation to such city under such 

contract, by levy of taxes or by the issuance of general obligation bonds of 

the county, such bonds to be retired from the proceeds of special assessments 

levied on the property in the sewer district which will be served by the 

sanitary sewers constructed or proposed to be constructed by said county 

in said sewer district. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


