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OPINION NO. 75-025 

Syllabus: 

1, Under R.c. 121.161 and R,C, 9.44, prior service as an 
elected county official shall be credited to a state employee 
in computing the amount of his vacation leave. 1974 Op. Att'y 
Gen. No. 74-085 approved and followed. 

2. Under R.C. 121,161 and R.C. 9,44, prior service as an 
elected state officer in any branch of state service shall be 
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credited to a state employee in computing the amount of his 
vacation leave. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, State of Ohio, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, March 31, 1975 

I have your request for an opinion posing two ques­
tions as follows: 

"1. Under Section 121.161, R.C., in 
light of Opinion No. 74-085, Opinions of 
the Attorney General for 1974, is prior ser­
vice as an elected county official to be 
credited toward the eligibility of a state 
employee for ,racation benefits? 

"2. under Section 121.161, R.C., and 
in view of the aforementioned Attorney 
General's Opinion No. 74-085, is prior ser­
vice as an elected state officer, either 
legislative or executive, to be credited to­
ward the eligibility of a state employee for 
vacation benefits?" 

In 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-085 the question was whether, 
under R.C. 325.19 which prescribes the vacation rights of em­
ployees in the county service, a county welfare employee, who 
had formerly served as county treasurer, should be credited 
with his years of service as a county officer in computing 
the amount of vacation leave to which he is now entitled aa 
a county employee. The opinion noted that a public officer, 
unlike a public employee, never accrues vacation leave. On 
the other hand both the officer and the employee are in the 
"public service". Consequently, while an officer accrues 
no vacation leave while in office, his years of service as an 
officer can be used in computing the amount of vacation leave 
which he is later entitled to accrue aa an employee. The 
opinion said: 

"***Your second question requires an inter­
pretation of the term, 'county service', as it is 
used in R.C. 325.19, If service as a county of­
ficer, specifically county treasurer, qualifies 
as 'county service' under R.C. 329.19, one who 
has sixteen years of such service would have been 
entitled to three weeks of vacation leave pursuant 
to that Section. 

"* * * * * * * * * 
"The question, then, is whether 'county ser­

vice', as used in R.C. 325.19 which governs the 
vacation rights of employees, includes service as 
an officer of the county. 

"Although it is true that there is no specific 
statutory definition of 'county service' 1nd that 
R.C. 325.19 has specific application only to county
employees, Chapter 124 of the Revised Code which 
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deals with the civil service system of the State 
defines 'civil service' as including 'all offices 
and positions of trust and employment in the ser­
vice of the state and the counties,***·' R.C. 
124.0l(A). I think it clear, therefore, that 
both the officers of a count; and the emrio;ees
thereof are Included In the county serv ce. 
* * *" (Emphasis added.) 

The opinion further pointed out that state employees and 
county employees now receive e~actly the same vacation rights, 
the former under R.C. 121,161, and the latter under R.c. 
325,19, supra. Therefore, the reasoning of the opinion applies 
with the same effect to state employees, who were formerly 
state legislative or executive officers, as it does to 
county employees who were formerly county officers. It 
applies with equal force to a state employee who was formerly 
an elected county officer. Under R.C. 9.44 an employee of 
the state is entitled to credit for prior service with any
political subdivision of the state in the computation of the 
vacation leave to which he is entitled as an employee. 
That Section reads in pertinent part as follows: 

"A person employed, other than as an 

elective officer~~ the state or any poli ­

tical subdivision o the state earning vaca­

tion credits currently, is entitled to have 

his prior service with an6of these employers

counted as service with testate or any poli ­

tical subdivision of the state for the purpose

of computing the amount of his vacation leave. 

* * *" (Emphasis added.) 


See also 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-088. 

In specific answer to your questions it is my opinion, and 
you are so advised, that: 

1. Under R.C. 121.161 and R.C. 9.44, prior servi~--e as an 
elected county official shall be credited to a state employee 
in computing the amount of his vacation leave. 1974 Op. Att'y
Gen. No. 74-085 approved and followed. 

2. Under R.C. 121.161 and R.C. 9.44, prior service as an 
elected state officer in any branch of state service shall be 
credited to a state employee in computing the amount of his 
vacation leave. 




