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the board of education may become a non-resident of the district in which he has 
been elected without removing therefrom. 

It is provided in Section 4692, General Code, relating to the transfer of part or 
all of one school district to another, that 

"if an entire district be transferred the board of education of such school 
district is thereby abolished or if a member of the board of education lives 
in a part of the school district transferred the member becomes a non­
resident of the school district from which he was transferred and ceases to 
be a member of such board of education." 

It will thus be seen that situations which may be created when transfers of part 
of a school district are made show the justification of the use of both the expressions 
"nOII-1'esidencc" and "removal from the district"' as used in the statute and removes 
all suggestion of tautology. 

Specifically answering your question it is my opinion, from the facts as you 
have outlined them, that no vacancy has been created in either the Deercreek or 
Perry township Boards of Edu~ation by reason of the temporary moving of Mr. A 
and l\Ir. B to Circleville. It should be understood however, that there may be other 
circumstances connected with the matter which you do not mention, and of which 
you are perhaps not informed. This opinion is based entirely on the facts set out in 
your inquiry. 

I might say in conclusion, that in any event so long as the persons to whom you 
refer continue to exercise the function of the office of members of the boards of 
education of their respective townships, their acts as such members are valid, no matter 
where they reside, and the title to their office, which is dependent entirely on the 
determination of questions of fact, can only be definitely and finally determined in 
an action in quo warranto. 

622. 

Respectfully, 
EDWARD c. Tt:R:-<ER, 

Attorney General. 

CURREXT EXPE~SES-INSTALLATION OF BOILERS AND STOKERS 
IN STATE HOUSE IS KOT AN APPROPRIATION FOR CURRENT 
EXPEXSES-PRO~EEDIKGS LEADING UP TO LETTING OF CON­
TRACT MAY NOT BE STARTED UNTIL APPROPRIATION ITEM 
UNDER WHICH SUCH EXPENDITURE IS TO BE MADE BECOlVIES 
EFFECTIVE. 

SYLLABUS: 

1. An appropriation item mtitled "Additions and Betterments-Capital Equip­
ment", for tlze purchase and installation of boilers and stokers in the State House, 
is n;Ot a11 appropriation for "current e.rpenst;s" of the state or its institatio11s, and 
hence the moneys so appropriated arc not available for expc11diture until the expiration• 
of ninety days after tlze appropriation act of which such appropriation item is a pa.rt, 
u;as filed with f(Jw Secretary of Stat~ by the Governe~r of Ohio, vi::., 01~ aad aftc,. 
August 9, 1927. 

2. It is tmlawful under Section 2288-2, for an officer, board or commission 
of the state to enter into any obligation i11volvi11g the exPenditure of money, unless 
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the Director of Fi11a11ce first certifies tlzat t/zere is a balance in tlze appropriatiot~, 
from which such obligation is to be paid. 

3. Proceedings may not be started wzaer Sections 2314, et seq., Ge11eral Code, 
leadi11g up to the letting of a contract 111ztil such time as the appropriation item 
under which such expenditure is to be' made becomes effective. 

CoLUMBUS, 0Hro, June 14, 1927. 

HoN. GEORGE F. ScHLESINGER, Director of Highways a11d Public Works, Columbus, 
Ohio. 

DEAR SIR :-Receipt is acknowledged of your request for my opinion as follows: 

"In the Appropriation Bill passed by the last session of the legislature 
there was included an item to cover the cost for new boilers for the 
State House. As it will take some time to remove the old boilers and 
install the new it would be expedient tO! start on this work as soon as 
possible in _order that the work be entirely completed before it is necessary 
to agait:I supply heat. 

The question arises as to when it is legally possible to start pro­
ceedings for the purchase and installation of said boilers. Specifically, is 
it necessary to allow the ninety days referendum period to expire or may 
the funds be encumbered before that time and advertised as required by 
law previous to the expiration of such period but withholding the formal 
execution of the contracts until the period has expired." 

A determination of your question involves a consideration· of whether or not 
the appropriation item contained in the Appropriation Act (House Bill No. 502), 
passed by the 87th General Assembly and filed in the office of the Secretary of State 
on May 11, 1927, for the purchase of boilers, stokers and equipment to be installed 
in the State House falls within that class of appropriation items which are subject 
to referendum as provided in Article II, Section 1 of the Constitution of Ohio. 

The legislature, by the appropriation act, appropriated under the heading "De­
partment of Highways and Publi.c Works, Division of State House and Grounds, 
* * * G. Additions and Betterments * * * G31, Capital Equipment-New 
Boilers, Stokers and Equipment (Subject to approval by the Controlling Board)­
Thirty-two thousand dollars ($32,000.00) ." 

These boilers are to be installed in the State House and are to replace those 
now located therein, which have become inadequate prop~rly to supply heat for the 
State House. 

It will be observed that the legislature has in making this appropriation class­
ified it as "Additions and Betterments-Capital Equipment" and that its intention 
was to provide for this expenditure in addition to that made for the purpose of 
mantaining the State House and its equipment, and that the boilers purchased were 
to be a part of the permanent equipment of said State House. 

The question arises as to whether this appropriation item is an appropriation 
for "current expenses" of the state, which under Section 1d, Article 11, of the 
Constitution of Ohio, would not be subject to referendum. It will be seen that 
Section ld, Article II, makes only those items of the Appropriation Act exempt 
from the referendum, provided for in Sections 1, et seq., of Article II, which contain 
appropriation for "current expenses" for the state and its institutions. Section 1d, 
Article II, provides: 
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"Laws providing for tax levies, appropriations for the current expenses 
of the state government and state institutions, and emergency laws necessary 
for the immediate preservation of the public peace, health or safety, shall 
go into immediate effect. Such emergency laws upon a yea and nay vote 
must receive the vote of two-thirds of all the members elected to each 

·branch of the general assembly, and the reasons for such necessity shall 
be set forth in one st:ction of the law, which section shall be passed only 
upon a yea and nay vote, upon separate roll call thereon. The laws 
mentioned in this section shall not be subject to the referendum." 

The Supreme Court of Ohio, in the fourth branch of the syllabus in the case 
of State ex ret James vs. Brow11, Secretary of State, 112 0. S. 590, gives the 
following definition. as' to what is meant by the phrase "current expenses" as used 
in Article II, Section ld, of the Constitution of Ohio: 

"4. The phrase 'current expenses,' as used in Section lei of Article II 
of the Constitution, in addition to including the expenses incident to the 
officering and maintaining of the state government, includes the expenses 
of keeping in repair and maintaining the property of the state govern­
ment, and, as applied to roads, includes the maintaining and repairing there­
of as distinguished from new construct:on." 

If the money had been appropriated for the maintammg and repamng of the 
present boilers, it would have been a matter of current operating expenses and 
would not be subjected to the right of a referendum. 

A question s:milar to the one here presented was passed upon by my prede­
cessor in office in an opinion dated May 10, 1919, Opinions Attorney Gene'ral, 1919, 
p. 519, wherein it was held: 

"An appropriation for a new building is not one 'for the current ex­
penses of the state government and state .institutions' ; it is therefore 
subject to the referendum and does not go into ·effect until after ninety 
days after the law making it is filed in the office of the secretary of state." 

In the opinion it was said as follows: 

"The question thus raised does not require a comprehensive definition 
of the phrase 'current expenses' as used in Article II. Section 1-d, which has 
been cited. It is only necessary to inquire whether or not the expenditure 
of money for the erection of a new building to cost one hundred and fifty 
thousand dollars is a 'current expense' within the meaning of the consti­
tution. This department is clearly of the opinion that it is not. What­
ever the term 'current expenses' may mean as applied to various items of 
expense, it is clear that its meaning excludes expenditures in the way of 
permanent investments. A number of decisions of the courts of other 
states under statutes using this term so hold. 

State vs. Marion county, 21 Kas., 419; 
Sheldon vs. Purdy, 17 Wash., 135; 
Helena Water \.Yorks Co. vs. Helena, 31 Mont., 243 ;". 

However, in the instant case it is necessary to consider the nature of the 
improvement for which the appropriation was made, for the reason that the legis­
lature has seen fit to appropriate this money as a capital expenditure for the 
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purchase of the new boilers and its determination that such expenditure is not 
included in the "current expenses" as such term is used in Section 1d of Article 
II of the Constitution of Ohio is final. \Vhatever question there may have been 
as to the proper classification of this expenditure, was resolyed by the legislature 
when it denominated this item as "Additions and Betterments-Capital Equipment", 
thus plainly classifying this expenditure as one not for "current expenses". 

Therefore, it is my opinion that this item of the Appropriation Act is subject 
to referendum and that the money so appropriated will not be available for the 
purchase of new boilers, stokers and equipment until after the expiration of the 
referendum period as provided in Article II, Section 1c of the Constitution of 
Ohio. Said section in part is as follows: 

"* * * No law passed by the general assembly shall go into 
effect until ninety days after it shall have been filed by the governor in 
the office of the secretary of state, except as herein provided." 

I come now to a discussion of the question as to the legality of starting pro­
ceedings to let a contract for these boilers before such money as appropriated is 
available. Since the boilers, stokers and equipment will involve the expenditure 
of more than three thousand dollars ($3,000.00), it will be necessary to comply 
with the provisions of Section 2314 of the General Code, and have prepared full 
and accurate plans, details, bills and specifications showing quantity and kinds 
of material, and the other matters as set forth in said section. It will be observed 
that the architect's or engineer's contract of employment, if one be employed, must 
be approved by the Attorney General and filed with the Auditor of State. 

Section 2318 of the General Code, provides for the publication of notice to 
bidders in a newspaper once a week for four consecutive weeks. 

Section 2288-2 of the General Code, provides : 

"It shall be unlawful for any officer, board or commission of the stafe 
to enter into any contract, agreement or obligation involving the expen­
diture of money, or pass any resolution or order for the expenditure of money, 
unless the director of finance shall first certify that there is a balance in the 
appropriation pursuant to which such obligation is required to be paid, not 
otherwise obligated to pay precedent obligations." 

A reading of this section witl reveal that it is unlawful for an officer, board 
or commission of the state to incur an obligation or enter into a contract involving 
the expenditure of money unless the Director of Finance first certifies that there 
is a balance in an appropriation pursuant to which such obligation is incurred. 
The compliance with Section 2314 is a condition precedent to the awarding and 
execution of a contract as provided in Section 2319 of the General Code. 

Therefore, being of the opinion that the appropriation item for the purchase 
of new boilers, stokers and equipment is not one that may be classified as an ap­
propriation for "current expenses", as contemplated in Article II, Section ld of 
the Constitution of Ohio, and that such appropriation witl not become effective 
until after a period of ninety (90) days from the date of filing the same with the 
Secretary of State by the Governor of Ohio, I am forced to the conclusion that 
proceedings to let a contract for this work, as provided in Sections 2314, et seq., 
of the General Code, can not lawfully be started until such time as the Appro-
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pnatiOn Item, of which this appropriation Is a part, shall become a law, namely, 
on and after August 9, 1927. 

623. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attomey General. 

ELECTION-TIME OF OPENING AND CLOSING OF POLLS-HOUSE 
BILL NO. 10 DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

Sectio11s 5056, 4925 and 5976, General Code, are u11affected by House Bill No. 10 
passed by the 87th General Assembly amending Section 5979, General Code, and the 
polls should be opened at five-thirty forenoon and be kept open until five-thirty o'clock 
ce11tral standa.rd time< in the afternoon of the same day, as prescribed by the three 
sections above emunerated. 

CoLUMBUS, OHIO, June 15, 1927. 

HoN. CLARENCE ]. BROWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your recent communication request­
ing my opinion as follows : 

"This department has been asked several times as to the application 
of Section 5056 in view of the enactment of House Bill No. 10. 

In other words will the election polls now open at 5 :30 o'clock forenoon 
and close at 5 :30 o'clock eastern standard time or as set out in Section 
5056 at 5 :30 o'clock central standard time?" 

Section 5056, General Code, enacted in its present form on February 6, 1913, 
(103 v. 21) reads as follows: 

"The polls shall be open at five-thirty o'clock forenoon and kept open 
up to, and closed at five-thirty o'clock central standard time, in the afternoon 
of the same day." 

In connection with this section your attention is directed to Section 4925, General 
Code, passed as it now reads on February 28, 1906, (98 v. 31) and to Section 5976, 
General Code, enacted in its present form on February 6, 1913, (103 v. 25) which 
sections respectively provide as follows : 

"Sec. 49T5. On the day of the November election in each year and of 
any other election, the polls shall be opened by the judges of elections 
appointed and organized, as herein provided, by proclamation made by the 
chairman at the hour of five-thirty o'clock forenoon, standard time, and 
shall be closed by proclamation at the hour of five-thirty o'clock afternoon." 

"Sec. 5976. The first Tuesday after the first Monday in November of 
each year, between the hours of twelve o'clock noon, central standard time, 
and five-thirty o'clock p. m., central standard time, shall be a legal part holi­
day." 


