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COUNTY COMMISSIONERS-AGREEMENT TO REPAIR AND 

IMPROVE TOWNSHIP ROADS-AUTHORITY TO ACQUIRE 

AND UTILIZE NECESSARY MATERIALS-TOWNSHIP TRUS­

TEES TO PAY COST OF MATERIALS INCIDENT TO PER­

FORMANCE. 

SYLLA'.BUS: 

When the county commissioners, acting under the provisions of Section 307.15, 
Revised Code, enter into and perform an agreement to repair and improve township 
roads, such board of county commissioners may acquire and utilize the necessary 
materials for such repair and improvement, and the hoard of township trustees may 
pay the cost of such materials as well as the other cost incident to the performance 
of the agreement. 

Columbus, Ohio, December 7, 1956 

Hon. Dean James, Prosecuting Attorney 
Mercer County, Celina, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op1111on reads as follows: 

"The Board of County Commissioners of Mercer County 
have entered into agreements with various townships in said 
county for the purpose of improving and repairing township 
roads. Said agreements are made by virtue of authority granted 
in Section 307.15 of the Ohio Revised Code. The townships 
purchase the stone used in such improvements and repairs. The 
county charges the townships an agreed upon rate for trucking, 
rolling and grading. 

"However, the bituminous material used in said repairs and 
improvements is purchased by the county from ,private suppliers 
and applied to the township roads. The county then bills the 
townships, under terms of the above mentioned agreement, for 
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the cost of said bituminous material plus 1¢ per gallon which is 
charged for each gallon applied. The additional 1¢ per gallon is 
charged to cover the cost of operating the distributor. 

"My question is as follows: Can the County Commissioners 
enter into and perform an agreement to repair and improve said 
township roads, when in ,performing said services said County 
Commissioners supply any materials required for the repair and 
improvement of said road, or does the supplying of said materials 
in this instance constitute a sale to the township by the county 
which is not authorized under Ohio laws." 

Section 307.15, Revised Code, reads: 

"The board of county commissioners may enter into an 
agreement with the legislative authority of any municipal cor­
poration, school district, library district, health district, park dis­
trict, soil conservation district, water conservancy district, or other 
taxing district, or with the board of any other county, and such 
legislative authorities may enter into agreements with the board, 
whereby such board undertakes, and is authorized by the con­
tracting subdivision, to exercise any power, perform any function, 
or render any service, in behalf of the contracting subdivision or 
its legislative authority, which such subdivision or legislative 
authority may exercise, perform, or render. 

"Upon the exerntion of such agreement and within the 
limitations prescribed by it, the board may exercise the same 
powers as the contracting subdivision possesses with respect to 
the performance of any fnnction or the rendering of any service, 
which, by such agreement, it undertalies to perform or render, and 
all powers necessary or incidental thereto, as amply as such 
powers are possessed mid exercised by the contracting subdivision 
directly. In the absence in such agreement of provisions deter­
mining by what officer, office, department, agency, or authority 
the powers and duties of the board shall be exercised or per­
formed, the board shall determine and assign such powers and 
duties. Sections 307.14 to 307.19, inclusive, of the Revised 
Code, or any agreement authorized by such sections, shall not 
suspend the possession by a contracting subdivision of any power 
or function exercised or performed by the board in pursuance of 
such agreement. Nor shall the board, by virtue of any agreement 
entered into under this section, acquire any power to levy taxes 
within and in behalf of a contracting subdivision unless otherwise 
provided for .by law." (Emphasis added.) 

Under the terms of that section, the board of county commissioners 

can exercise all of the powers of township trustees with regard to such a 

township function or service as the improvement of roads. The township 
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powers relative thereto are enumerated m Chapters 5571. and 5573., 

Revised Code. Section 5571.01, Revised Code, grants the general powers 

of boards of township trustees with regard to roads. It reads: 

"The board of township trustees may construct, reconstruct, 
resurface1 or improve any public road or part thereof under its 
jurisdiction or any county road, intercounty highway, or state 
highway within its township. In the case of a county road the 
plans and specifications for the proposed improvement shall first 
be submitted to the board of county commissioners of the county 
and receive its approval, and in the case of an intercounty or state 
highway, plans and specifications shall first be submitted to the 
director of highways and receive his a;pproval. The board of 
township trustees may widen, straighten, or change the direction 
of any part of a road in connection with the proceedings for its 
improvement." 

Under Section 307.15, supra, the board of county commissioners can 

perform for a board of township trustees its road improvement function 

and may exercise its powers relative thereto. Reasonably, in the perform­

ance of this function the board of county commissioners may acquire and 

utilize necessary materials; and, the cost of such materials being a part 

of the cost of the services performed by the board of county commissioners 

for the board of township trustees, the agreement between them may 

provide for payment by the board of township trustees of the cost of 

such materials. 

Since under the terms of your letter it a,ppears that the board of 

county commissioners is proceeding by force account, I have assumed 

for the purposes of this opinion that the limitations on work done by 

force account have been complied with. I refer principally to the neces­

sity for bids and the rejection thereof in cases where the cost of the 

improvement exceeds three thousand dollars per mile. That limitation 

applies equally to work clone by force account by boards of county com­

missioners and by boards of township trustees. See Sections 5555.71 

and 5575.01, Revised Code. 

I am of the opinion and advise you that when the, county commis­

sioners, acting under the provisions of Section 307.15, Revised Code, 

enter into and perform an agreement to repair and improve township 

roads, such board of county commissioners may acquire and utilize the 

necessary materials for such repair and improvement, and the board of 
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township trustees may pay the cost of such materials as well as the other 

cost incident to the performance of the agreement. 

Respectfully, 

C. \i\T1LLIAM O'NEILL 

Attorney General 




