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1. VACATION LEAVE, PAID-STATE EMPLOYEES-MAY 
NOT BE ACCUMULATED AS A MATTER OF RIGHT­
UNUSED LEAVE MAY BE CONSIDERED BY DIRECTOR 
OF DEPARTMENT IN GRANTING EXTENSIONS OF CUR­
RENT LEAVE IN SPECIAL AND MERITORIOUS CASES­
EMPLOYEES IN BUC ARE "STATE" EMPLOYEES-SEC­
TION 121.161 RC. 

2. NO PROVISION IN LAW FOR COMPENSATION OF 
STATE EMPLOYEES IN MONEY FOR UNUSED VACATION 
LEAVE-IN CASE OF DEATH MONEY PAYMENT WITH 
RESPECT TO UNUSED VACATION LEAVE TO WHICH 
EMPLOYEE ENTITLED IN YEAR OF DEATH SHALL BE 
MADE-PAYMENT TO SURVIVING SPOUSE, CHILDREN 
EIGHTEEN YEARS OF AGE OR OLDER, PARENTS OR TO 
ESTATE-SECTION 2113.04 RC. 
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SYLLABUS: 

1. The paid vacation leave for state employees for which provision is made in 
Section 121.161, Revised Code, may not be accumulated as a matter of right, but any 
such unused leave may be considered by the director of the department concerned in 
granting extensions of current leave in special and meritorious cases as provided in 
this section. Employees in the bureau of unemployment compensation are "state" 
employees within the meaning of this section. 

2. There is no provision in law for the compensation of state employees in money 
for unused vacation leave except that in the case of the deaoh of any such employee 
a money .payment with res.pect to unused vacation leave to •which such employee was 
entitled in the year of his death shall be made, as provided in Section 121.161, Revised 
Code, to his surviving spouse, his children eighteen years of age or older, or his 
parents, as provided in Section 2113.04, Revised Code, or to his estate. 

Columbus, Ohio, May rn. 1956 

Hon. Carl W. Smith, Chairman, Civil Service Commission of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Mr. JFE, Employment Security Supervisor II, salary 
$460.00 a month, Bureau of Unemployment Compensation, died 
on December 10, 1955. A payroll for ten days, from December 
1, 1955, to December 10, 1955, was submitted PLUS 66½ days in 
the amount of $986.77 for "um:sed vacation leave.' 

"In explanation the following letter was submitted under 
date February 14, 1956: 

" 'Ohio State Civil Service Commission 
Ohio Departments Building, Columbus 15, Ohio 

"Gentlemen : 

'' 'In line with a telephone request oi February 13 made 
by your Chief Clerk, Mr. EW, we submit the data to substan­
tiate the 66½ days' leave shown on the payroll for JFE, de­
ceased. This payroll, we understand, is now in your hands. 

" 'This statement is prepared to reflect Mr. E's unused 
vacation by years, with an unliquidatecl accrual at time of death 
of 66½ clays. 

1946-1½ days 
1947-12 days ......... 12/31/47 balance-13½ days 
1948-12 clays ......... 12/31/48 balance-ZS½ clays 
1949-12 clays ......... 12/31/49 balance-37½ days 



387 ATTORNEY GENERAL 

1950-12 days 12/31/50 balance-49½ days 
1951- 9 days 12/31/51 balance-58½ days 
1952- 8 days 12/31/52 halance-60 days 

maximum. Lost 6½ days 
1953-8½ days 12/31/53 balance-60 days 

maximum. Lost 8½ days 
1954--8¾ days 12/31/54 balance-60 days 

maximum. Lost 8¾ days 
1955-6½ days Not liquidated at date 

of death' 

'"Please advise us ( 1) whether vacation leave may be ac­
cumulated; (2) if so, whether vacation time may be compensated 
for in case the vacation leave is not taken." 

In Opinion No. 831, Opinions of the Attorney General for 1946, 

p. 230, it was held: 

"1. Section 154-20, General Code, has no application 
employees of the Bureau of Unemployment Compensation. 

"2. The Administrator of the Bureau of Unemploy­
ment Compensation has the legal power to define the work­
ing hours of the employees of the Bureau." 

The conclusion in that opinion was ibased on the language in former 

Section 154-20, General Code, relative to hours of service and vacation 

leave, which limited the provisions of that section to "all employees in 

the several departments of the state service * * *." By the enactment 

of Section 121.161, Revised Code, effective October 10, 1955, the stat­

utory provision relative to paid vacation leave were extended to apply 

to "each full-time state employee." The law upon which the 1946 opinion 

was based is thus clearly distinguishable from that applicable in the in­

stant case, and the ruling therein cannot now be regarded as a proper 

statement of the law in the matter of paid vacations in the case of 

employees in this bureau. 

It may properly be observed at this point also that employees of 

the bureau must be considered "state employee(s)," and so fully amen­

able to the general statutory provisions relative to compensation and paid 

leaves of absence, without regard to the circumstances that funds for 

personal service in the bureau are the subject of federal grants to the 

state at periodic intervals. This is true for the reason that such funds, 

when received by the state, !become state iunds and can thereafter be 

disbursed only as provided tby state law. See Opinion No. 1455, Opin­

ions of the Attorney General for 1952, p. 370. 
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The statute presently applicable to vacation leave of state employees, 

and to payment with respect to "unused vacation" in case of the death 

of any such employee, is Section 121.161, Revised Code. This section 

reads: 

"Each full-time state employee, including full-time hourly 
rate employees, after service of one year with the state, is entitled, 
during each year thereafter, to two calendar weeks, excluding 
legal holidays, vacation leave with full pay. Employees having 
fifteen or more years of service with the state are entitled to 
three calendar weeks of such leave. 

''In special and meritorious cases where to so limit the 
annual leave during any one calendar year would work peculiar 
hardship, it may, in the descretion of the director of the depart­
ment, be extended. 

"Employees working on an hourly basis shall be entitled to 
eight hours of holiday pay for New Year's Day, Memorial Day, 
Independence Day, Labor Day, Thanksgiving and Christmas Day 
of each year, if they are regular employees with at least six 
month's full-time state service immediately prior to the month 
when such holiday occurs. 

"In case of the death of a state employee, the unused vaca­
tion leave to the credit of any such employee shall be paid in 
accordance with section 2113.04 of the Revised Code, or to his 
estate." 

The precise question here raised is the meaning of the expression 

"unused vacation leave to the credit of any such employee." 

In the first paragraph in this section provision is made for stated 

periods of "vacation leave with full pay." This term is so plain in meaning 

as to permit no interpretation otherwise than as providing for ( 1) an 

actual absence from work, and (2) full pay for such period of actual 

absence. It certainly contains no implication of any provision for an 

extra money payment to an employee in the event he should fail to avail 

himself of this vacation privilege. 

Moreover, it will be noted that each such employee "is entitled, during 

each year," to this privilege. This quite plainly implies that he is not so 

entitled to the privilege at any time other than during each year following 

the initial year of service. Hence, it must be concluded that there is no 

authority in this section for an accumulation of leave over a period of 

years in the case of employees who fail "during each year" to avail 

themselves of the privilege of a!bsence with full pay. 
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In reaching this conclusion I do not mean to suggest such employees 

may not, in any circumstances, be given ,my special con3ideration in 

those cases where for good cause there has been a failure currently to 

use vacation leave. It will be noted in this connection that Section 

121.161, Revised Code, provides in part: 

"In special and meritorious cases where to sc limit the 
annual leave during any one calendar year would work peculiar 
hardship, it may, in the discretion of the director of the depart-
ment, be extended." · 

Under this provision I entertain no doubt of the authority of the 

director of the department concerned to take into concideration the extent 

to which an employee has failed to exercise the vacation privilege in 

prior years, and currently to extend the period of paid vacation in such 

amount as he deems reasonable. Such extension is, however, in the 

ordinary case, a matter of discretion on the part of the director con­

cerned, and cannot be claimed as a matter of right by the employee 

Nor is there any authority, on the part of the director, to "compensate" 

such employee for such unused vacation in any way other than by such 

current extension of leave; and certainly no authority to "compensate" 

therefor by a payment in money over and above his fixed salary. 

In the special situation here involved, where the administrator had 

promulgated a personnel policy, under the statutes in existence prior 

to October 10, 1955, as interpreted in the 1946 opinion, supra, permit­

ting accumulation of leave in amounts not in excess of sixty days, it 

could be argued with some force that leave so accumulated prior to that 

date could be claimed by the employees concerned as a matter of right. 

The resolution of this question is not necessary, however, in the case 

at hand although it may be observed in passing that even if such claim 

of right were recognized it would merely permit the claimant to use 

such leave in subsequent years, rather than to be paid therefor in money 

at the termination of employment, whether by death or otherwise. This 

is true for the reason that the "death bem·fit" set out in the statute 

effective on October 10, 1955, cannot be given any retroactive effect. 

By this enactment the bureau employees first became subject to the 

provisions of Section 121.161, Revised Code, and the death benefit pro­

vision therein could thus apply to them only with respect to unused vaca­

tion leave which had been placed "to the (their) credit" under the pro­

visions of that section, i.e., prospectively from the date of enactment. 
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As to the leave "accumulated" under the bureau's personnel policy 

prior to October 10, 1955, I am informed that no provision was made 

therein for any such payment upon an employee's death or separation from 

the service for other cause. Any "rights" with respect thereto which 

survived the statutory change of October 10, 1955, would not, therefore, 

include such death or separation payment. 

In this situation it will be seen that the expression ''unused vacation 

leave to the credit of any such employee" as used in Section 121.161, 

Revised Code, can have reference only to the unused portion of the leave 

to which the deceased employee was "entitled," as a matter of statutory 

right, "during" the year in which death occured. Thus the maximum 

"unused" leave which may at any time be deemed "to the credit" of a 

deceased employee at the elate of death is two, or three, calendar weeks, 

depending upon the extent of his prior service with the state. 

A further word may be in order relative to your question on whether 

leave may be "accumulated." It will be seen that Section 121.161, supra, 

provides that state employees, after one year of service, are "entitled" 

to stated amounts of paid leave "during" each year thereafter. Since no 

period "during" such year is specified within which such leave must 

be taken, it must be concluclecl that it can be taken at any time in such 

year. Thus there is no necessity under the statute that leave be "accumu­

lated" at a particular rate per month "during" the year in which the 

employee is "entitled" to it. In short, following such initial year of service, 

it is legally possible for an employee to use, his paid leave immediately, 

without "earning" or "accumulating" it cluri!lg the then current year. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

1. The paid vacation leave for state employees for which provision 

ts made in Section 121.161, Revised Code, may not be accumulated as 

a matter of right, but any such unused leave may be considered by the 

director of the department concerned in granting extensions of current 

leave in special and meritorious cases as provided in this section. Em­

ployees in the bureau of unemployment compensation are "state" employees 

within the meaning of this section. 

2. There is no provision in law for the compensation of state 

employees in money for unused vacation leave except that in the case of 

the death of any such employee money payment with respect to unused 
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vacation leave to which such employee was entitled 111 the year of his 

death shall be made, as provided in Section 121.161, Revised Code, to 

surviving spouse, his children eighteen years of age or older, or his 

parents, as provided in Section 2113.04, Revised Code, or to his estate. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




