
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1964 Op. Att’y Gen. No. 64-1492 was questioned 
by 1987 Op. Att’y Gen. No. 87-082. 
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OPINION NO. 1492 

Syllabus: 

1. A child welfare board may not be sued for injuries to 
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children placed by the board in foster homes and child welfare 
receiving homes, injured through the negligence of the foster 
parents or the staff of the receiving home. 

2. A child welfare board is not liable to third persons 
for personal injuries or property damage caused by children 
under the jurisdiction of the child welfare board who are 
placed in foster homes or child welfare receiving homes. 

3. Operators of a foster home in which children under 
the jurisdiction of a county child welfare board are placed 
pursuant to Section 5153.16, Revised Code, are not immune from 
suit for injuries to such children. 

To: James W. Freeman, Coshocton County Pros. Atty., Coshocton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, October 29, 1964 

I am in receipt of your request for my opinion on several 
questions which may be summarized as follows: 

1. Is a child welfare board liable for 
injuries to children in foster homes or in a 
child welfare receiving home occassioned by 
the negligence of the foster pa~ents or mem­
bers of the staff of the receiving home? 

2. Is a child welfare board liable for 
damage to the property of others caused by 
children in a foster home or in a child wel­
fare receiving home? 

3. Are foster parents or members of the 
staff of a child welfare receiving home liable 
for injuries to children in their care occas­
sioned by their negligence? 

The rule generally, and in Ohio, is that the state may not 
be sued without its consent. Raudabauqh v. The State of Ohio, 
96 Ohio st., 513. This immunity from suit extends to political 
subdivisions of the state aa well. See The Board of County 
Commissioners of Portage County v. Gates, 83 Ohio St., 19, 30: 
12!:!!!!! v. Brown county Agricultural society, 46 Ohio st., 93. It 
is likewise the law that officers of a political subdivision 
cannot, by virtue of their office, be sued except as provided 
by Constitution or statute. ~ v. Cuyahoga County Building 
Commission, 14 O.N.P. (N.S.) 209: Jenifer v. Hamilton County. 
13 o. Dec. Rep., 116. 

The answer to questions one and two, then, is that neither 
a child welfare board nor a member of the board, by virtue of 
his office, is liable under the circumstances outlined, unless 
liability attaches by statute. 

The authority of a child welfare board to provide care for 
children through foster homes or a child welfare receiving home 
is found in Section 5153.16, Revised Code, which reads as· follows: 

"The county child welfare board shall, 



2-387 OPINIONS 1964 Opin. 1492 

subject to the rules, regulations, and stand­
ards of the division of social administration, 
have the following powers and duties on be­
half of children in the county deemed by the 
board or department to be in need of public 
care or protective services: 

"* * * * * * * * * 
"(D) To provide care of all kinds which 

the board deems for the best interests of any 
child the board finds in need of public care 
or service: provided that such care shall be 
provided by the board by its own means or 
through other available resources, in such 
child's own.home, in the home of a relative, 
or in a certified foster home, receiving 
home, school, hospital, convalescent home, 
or other institution, public or private, 
within or outside the county or state1 

* * * *"* * * * * 
"(G) To provide temporary emergency care 

for any child deemed by the board to be in 
need of such care, without agreement or com­
mitment1 

"(H) To find foster homes, within or 
outside the county, for the care of children, 
including handicapped children from other 
counties attending special schools in the 
county, 

"* * * * * * * * * 
"(J) To acquire and operate a county 

children's home or to establish, maintain, 
and operate a receiving home for the tempo­
rary care of children, or procure foster 
homes for this purpose: 

"* * * * * * * * *" 

Neither this section nor any other section of the Revised 
Code, places liability upon the county or the county child wel­
fare board for negligence in the operation of a foster home or 
a receiving home. In the absence of such a statute, I must 
conclude that there is no liability, and my answer to both ques­
tion one and question two is, accordingly, .no. 

The answer to your third question is more difficult. It 
is stated as a general proposition of law that a public officer 
who exceeds his lawful powers acts not as an agent of govern­
ment but as a private person. State, ex rel. Garrett v. Van 
Horne, 7 Ohio st., 327. Thus a public officer charged with 
ministerial duties who exceeds them to commit a tort is liable 
for its consequences. Wrightsel v. ~. 76 Ohio st., 529, 535. 
It has been further determined--The American Guaranty Co. v. 
McNiece, 111 Ohio st., 532--that a public officer is answerable 
to persons unlawfully injured by the nonfeasance, misfeasance 
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or malfeasance perpetrated by such officer, either by virtue of 
his office or under color of his office. 

The members of the staff of a child welfare receiving hos­
pital are presumably employees of the county and as such they 
may be liable for their torts under the general rules set forth 
above. A categorical answer to their liability may not be 
given, however, for it depends upon the nature of the duties 
of the officer or employee: the character of the alleged wrong 
and the nature of the injuries sustained. See generally 43 Am. 
Jur. 91, Public Officers, Section 279. 

The precise relationship between the county and operators 
of a foster home to whom the care of children under the juris­
diction of the county child welfare board has been given, is not 
clear. It appears, however, that foster parents act as indepen­
dent contractors and not as agents of the county in carrying 
out their responsibilities under this kind of arrangement. Ac­
cordingly, I am persuaded that the immunity of a county from 
suit does not extend to operators of a foster home. The ques­
tion of the liability of foster parents for injuries to children 
in their care must be determined under the general law of torts. 

In specific answer to your questions, then, it is my opin­
ion and you are advised that: 

1. A child welfare board may not be sued for injuries to 
children placed by the board in foster homes and child welfare 
receiving homes, injured through the negligence of the foster 
parents or the staff of the receiving home. 

2. A child welfare board is not liable to third persons 
for personal injuries or property damage caused by children 
under the jurisdiction of the child welfare board who are placed 
in foster homes or child welfare receiving homes. 

3. Operators of a foster home in which children under the 
jurisdiction of a county child welfare board are placed pursuant 
to Section 5153.16, Revised Code, are not immune from suit for 
injuries to such children. 
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