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SCHOOLS-ASSISTANT COUKTY SUPERIKTEXDEXT-SALARY :\1AY 
KOT BE IKCREASED DURING TERM FOR WHICH HE IS ELECTED. 

SYLLABUS: 
The salary of a11 assistant county superinte;zdent of schools may not be increased 

by the county board of educatio11 during the term for which he is elected. 

CoLUMBUS, OHio, September 23, 1926. 

HoN. A. B. PECKINPAUGH, Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 
Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of yours of recent date in which you 

submit the following: 

"Under the provisions of section 4739 and section 4743 of the General 
Code, assistant county superintendents are elected for a term not to exceed 
three years and their compensation is fixed at the time of their appointment 
by the county board of education which appoints them. 

Question: May the salary of an assistant superintendent be increased 
by the county board of education during the term for which he is elected?" 

Sections 4739 and 4743 of the General Code to which you refer read as follows: 

Sec. 4739 G. C.-"One or more assistant county superintendents, as may 
be determined by the county board of education, may be elected for a term 
of not to exceed three years in each county school district by the county board 
of education on the nomination of the county superintendent. Provided, how­
ever, that no assistant county superintend<:nt shall be elected in 1921 for a 
longer term than one year. A person other than one nominated by the county 
superintendent may be elected by a majority vote of the county board of 
education." 

Sec. 4743 G. C.-''The compensation of the assistant county superintendent 
shall be fixed at the same time that the appointment is made and by the same 
authority which appoints him. Such compensation shall be paid out of the 
county board of education fund on vouchers signed by the president of the 
county board. The salary of any assistant county superintendent shall in no 
case be less than one thousand dollars per annum, half of which salary not 
to exceed seven hundred and fifty dollars, shall be paid by the state and the 
remainder by the county school district. The part paid by the county school 
district shalt be pro-rated among the village and rural school districts in such 
county school district in proportion to the number of teachers employed in 
each district." 

Section 4739 G. C. supra, authorizes the employment by the county board of 
education of one or more assistant county superintendents for a term of not to exceed 
three years. 

Section 4743 G. C. supra, provides that their compensation '"shall be fixed at 
the same time that the appointment is made and by the same authority which ap­
points them." 

It would therefore appear in view of the provisions of these sections that as­
sistant county superintendents may be elected for a term of not to exceed three 
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years and at the same time the county board elects the assistant county superintendents 
such board must fix their compensation, and it is belieYed that when a county board 
of education has once taken action in this respect and such compensation has been 
fixed, they would have no further authority or power in that respect. 

Further, in this connection, your attention is directed to the case of State ex rei 
Clark vs. Cook, 103 0. S., 465, wherein a similar question with reference to a county 
superintendent was considered and where, in the opin!on by \Vannamaker, Judge, 
there appears the following statement: 

"The express power to fix a salary does not grant by implication the 
power to unfix such salary. The exercise of the power for the full three­
year term agreeable to the statute, exhausts the power conferreu by the statute. 
The power to change after once having fixed the term and salary, to employ 
the language of the Locher case, supra, must be 'clear and rlistinctly granted.' 
The power not being so granted to the board of education cannot be exercised 
by the board of education, and its attempted exercise thereof is ultra vires. 
The action of the board in attempting to change the salary of the county 
superintendent, after once fixed, is illegal and void under the statute.'' 

Therefore, I am of the opinion, and you are advised that the salary of an assistant 
county superintendent of schools may not be increased by the county board of edu­
cation during the term for which he is elected. 

3649. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

FEES OF PSYCHOLOGIST OR PSYCHIATRIST ~'lAY BE PAID FROM 
COUNTY TREASURY. 

SYLLABUS: 
When the fees of psychologist or psychiatrist. are fixed by the court in a pro­

ceeding under section 13696, as last ammded, they may be paid out of the county 
treasury the same as other ·witness fees mentioned in section 3014 G. C. 

CoLlJMBUS, OHIO, September 23, 1926. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-In your recent communication you request my opinion on the 

following: 

"Section 13696 of the General Code (111 0. L., 427), provides that courts 
may appoint psychologists or psychiatrists and further provides that they 
shall receive a fee fixed by the court and taxed in the costs of the case. 

"Question." May such fees be paid out of the county treasury and when 
the costs are collected the county treasury be reimbursed, or must such per­
sons await the collection of the costs and receive their fees from the clerk 
of the courts?" 

Section 13696, as amended, 111 0. L., 427, provides in substance that when a 
person is convicted of an offense punishable either in whole or in part by a fine, the 


