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OPINION NO. 2011-018 

Syllabus: 

2011-018 

The appointment of an assistant county prosecuting attorney as acting 
county prosecuting attorney pursuant to R.C. 305.02(F) is not a separation from ser­
vice requiring payment of the assistant county prosecuting attorney's accrued, 
unused vacation leave under R.C. 325.19(C). (1980 Op. Att'y Gen. No. 80-057 
(syllabus, paragraph 1) and 1962 Op. Att'y Gen. No. 3425, p. 931, distinguished.) 

To: C. David Warren, Athens County Prosecuting Attorney, Athens, Ohio 
By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, May 26,2011 

You have requested an opinion whether the appointment of an assistant 
county prosecuting attorney as acting county prosecuting attorney pursuant to R.C. 
305.02(F) is a separation from service requiring payment of the assistant county 
prosecuting attorney's accrued, unused vacation leave under R.C. 325.19(C). In 
your letter you state that you are resigning from the position of county prosecuting 
attorney and that, pursuant to R.c. 305.02(F), the board ofcounty commissioners is 
contemplating appointing an assistant county prosecuting attorney to serve as act­
ing county prosecuting attorney until the county central committee appoints a person 
to the office of county prosecuting attorney pursuant to R.c. 305.02(B).1 After the 

1 R.C. 305.02(B) provides, in part, that, if a vacancy occurs in the office ofcounty 
prosecuting attorney, "the county central committee of the political party with 
which the last occupant ofthe office was affiliated shall appoint a person to hold the 
office and to perform the duties thereof until a successor is elected and has 
qualified." See R.C. 305.02(A) (a person who is appointed to the office of county 
prosecuting attorney pursuant to R.C. 305.02(B) "shall hold office until a successor 
is elected and qualified" and authorizing the person to hold that office (1) for the 
unexpired term of the office or (2) until a successor qualifies after the next general 
election for state and county officers when the unexpired tenn of the office does not 
"expire within one year immediately following the date of such general election"). 
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person appointed pursuant to R.C. 305.02(B) qualifies and takes office, the assistant 
county prosecuting attorney will resume his duties as an assistant county prosecut­
ing attorney. 

R.C. 325.19(C) authorizes a county to compensate an employee for ac­
crued, unused vacation leave upon the employee's separation:2 

An employee is entitled to compensation, at the employee's current 
rate of pay, for the prorated portion of any earned but unused vaca­
tion leave for the current year to the employee's credit at time of 
separation, and in addition shall be compensated for any unused 
vacation leave accrued to the employee's credit, with the permis­
sion of the appointing authority, for three years immediately pre­
ceding the last anniversary date of employment. (Emphasis added.) 

The term "separation," as used in R.c. 325.19(C), is not defined by statute. 
The Attorney General has interpreted this term for purposes ofR.C. 325.19(C) as 
follows: 

R.C. 305.02(F) authorizes a board of county commissioners to appoint a person to 
serve as acting county prosecuting attorney between the occurrence of the vacancy 
and the time when a person appointed by the county central committee of the polit­
ical party with which the last occupant of the office of county prosecuting attorney 
was affiliated qualifies and takes office under R.C. 305.02(B). 

In the syllabus of 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-004, the Attorney General 
stated that "[a] county appointing authority that has both bargaining unit employ­
ees and non-bargaining unit employees has the power under R.C. 325.19(F), upon 
notification to the board of county commissioners, to adopt for its non-bargaining 
unit employees an alternative schedule entitling them to be paid for their accrued, 
unused vacation leave at times other than upon the employees' separation from ser­
vice or death, where at least one collective bargaining agreement so entitles the ap­
pointing authority's bargaining unit employees." In the third syllabus paragraph of 
2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-009, the Attorney General also determined that "[a] 
county appointing authority that employs only non-bargaining unit employees has 
the power under the second sentence of R.C. 325.19(F) to adopt an alternative 
schedule, upon notification to the board of county commissioners, that increases the 
minimum vacation benefits to which its employees are entitled, and that supersedes 
statutory limitations, such as those in R.C. 325.19(C), on such benefits." R.C. 
325.19(F) thus authorizes a county appointing authority to adopt an alternative 
schedule for non-bargaining unit employees that supersedes the limitations in R.C. 
325.19(C). 

Your question concerns the meaning of the term "separation" for purposes 
of R.C. 325.19(C). This opinion therefore does not consider whether an assistant 
county prosecuting attorney may be paid his accrued, unused vacation leave under 
an alternative schedule entitling non-bargaining unit employees to be paid for their 
accrued, unused vacation leave at times other than upon the employees' separation 
from service. 
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As used in R.C. 325.19, concerning county employees' vacation 
leave, however, the word "separation" has been interpreted as 
including such employment actions as: leaving county employment 
to become employed by another county, 1983 Op. Att'y Gen. No. 
83-074; leaving employment with one county appointing authority 
to become employed by a different appointing authority within the 
same county, 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-001; and leaving county 
employment to serve as an officer of the county, 1980 Op. Att'y 
Gen. No. 80-057. An element common to these three situations is a 
termination ofone's employment. (Emphasis added.) 

1994 Op. Att'y Gen. No. 94-009 at 2-38 (qualified and questioned on other grounds 
by 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-004 and modified, in part on other grounds, by 
2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-009); accord 2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-018 at 
2-170 and 2-171 (qualified and questioned on other grounds by 2008 Op. Att'y Gen. 
No. 2008-004; modified, in part on other grounds, by 2009 Op. Att'y Gen. No. 
2009-009; and overruled, in part on other grounds, by 2009 Op. Att'y Gen. No. 
2009-009); 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-050 at 2-258 and 2-259 (qualified and 
questioned on other grounds by 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-004 and overruled 
on other grounds by 2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-009); 1962 Op. Att'y Gen. No. 
3425, p. 931; see also 2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-009 at 2-63 n.7 ("[r]etirement 
from county service constitutes 'separation' for purposes ofRC. 325.19(C)," cit­
ing 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-009). See generally RC. 325.19(E) (payment for 
accrued, unused vacation leave must be paid by the county upon an employee's 
death); 1968 Op. Att'y Gen. No. 68-086 (syllabus, paragraph 2) (overruled, in part 
on other grounds, by 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-001) ("[w]here unused vacation 
leave was accrued from October 30, 1965 through February 8, 1967, with permis­
sion of a prior appointing authority in accordance with [RC. 325.19], it is a valid 
obligation of the present appointing authority and may be paid subsequent to the 
date that such employee was separated from the county service' '). 

The basis for this interpretation of the term "separation," as used in RC. 
325.19(C), was explained in 1962 Op. Att'y Gen. No. 3425, p. 931. This opinion 
considered whether a person employed as a clerk of a board of county commission­
ers who leaves that position to accept appointment to the office of county treasurer 
may be paid his accrued, unused vacation leave under R.C. 325.19. In concluding 
that the person may be paid such compensation, the opinion at pages 932-33 
explained: 

It appears to me clear that the intent behind [R.C. 325.19] must 
be deemed to be that an employee shall not lose the benefit of vacation 
time earned but not taken when he leaves the position in which he earned 
it. This being the case, I ... conclude that a "separation" in this context 
is any change in position wherein the employee would not be able to 
carry over earned vacation credit to the new position. 

In the situation about which you ask, the new position is that of 
county treasurer, an elective office ([RC. 321.01]). The office oftreasurer 
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being an elective county office, a person serving in that office would not 
be entitled to vacation as an "employee in (one of) the several offices and 
departments of the county" under [R.C. 32S.19]. [(1962 Op. Att'y Gen. 
No. 3239, p. 667)]. Furthermore, a search of the code reveals no other 
section which would allow carry over ofprior earned vacation time to the 
credit of a county treasurer while he held such office. I must conclude, 
therefore, that when a county employee leaves his position and accepts 
appointment to the office of county treasurer there is no way in which 
earned, but unused, vacation credit could be carried over into the new of­
fice and, consequently, such a change must be deemed a "separation" 
within the meaning of [R.c. 32S.19], and the employee in question is 
entitled to any earned but unused vacation leave to his credit at time of 
separation. (Emphasis added.) 

Accord 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-0S7 at 2-223. 

Prior opinions ofthe Attorney General have thus determined that a "separa­
tion" occurs for purposes of R.C. 32S.19(C) when a change in employment status 
or position prevents a person from using accrued, unused vacation leave in his new 
position. 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-074 at 2-481; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81­
001 at 2-2; 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-0S7 at 2-223; 1962 Op. Att'y Gen. No. 
342S, p. 931, at 932. Accordingly, if the appointment of an assistant county prose­
cuting attorney as acting county prosecuting attorney prevents the assistant county 
prosecuting attorney from retaining and using accrued, unused vacation leave, the 
assistant county prosecuting attorney may be paid that accrued, unused vacation 
leave under R.C. 32S.19. 

Pursuant to R.C. 30S.02(F), a board of county commissioners may appoint 
an assistant county prosecuting attorney to hold the office of county prosecuting at­
torney "as an acting officer and to perform the duties thereof between the occur­
rence of the vacancy and the time when" a person appointed by the county central 
committee under R.C. 30S.02(B) qualifies and takes the office ofcounty prosecuting 
attorney. In such a situation, an assistant county prosecuting attorney does not take 
or claim title to the office of county prosecuting attorney. Instead, the assistant 
county prosecuting attorney performs the duties of the county prosecuting attorney 
until a person appointed by the county central committee qualifies and takes the of­
fice of county prosecuting attorney in accordance with R.C. 30S.02(B). 

As stated in 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-070 at 2-300, which considered 
whether a person appointed as acting county coroner under R.C. 30S.02(F) is 
required to be a resident of the county he serves: 

R.C. 30S.02(F) is silent as to the necessary qualifications to serve 
as an acting officer. The term "acting officer" is defined generally as a 
"[t]erm used to designate, not an appointed incumbent, but merely a 
locum tenens, who is performing the duties of an office to which he 
himself does not claim title." Black's Law Dictionary 2S (Sth ed. 1979). 
Thus, an acting officer appointed under R.C. 305.02(F) does not claim 
title to the office in which he is serving in an "acting" capacity. Rather, 
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he is merely designated to perform the duties ofsuch office for a limited 
time, i.e., "between the occurrence of the vacancy and the time when the 
officer appointed by the central committee qualifies and takes the office," 
R.C. 305.02(F). Thus, in the situation you describe, a person appointed as 
acting coroner need not possess all the qualifications which would be 
required if he sought appointment or election to such office, since he will 
not serve as such officer, but will only perform the duties ofthe office for 
a limited time. (Emphasis added.) 

An assistant county prosecuting attorney who is appointed acting county 
prosecuting attorney pursuant to RC. 305.02(F) thus does not take or claim title to 
the office of county prosecuting attorney, but merely performs the duties ofthat of­
fice temporarily. 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-070 at 2-300; see also Ohio Ethics 
Comm'n, Advisory Op. No. 2000-03, slip op. at 4 (persons appointed as acting of­
ficers under R.C. 305.02(F) "are not appointed to fill a vacancy for an unexpired 
term in an elective office. Rather, they perform the duties of the office until the ap­
propriate appointing authority appoints an official to fill the unexpired term as 
provided in RC. 305.02(B) or (D)"); Black's Law Dictionary 1193 (9th ed. 2009) 
(an "acting officer" is "[o]ne performing the duties of an office-usu. tempo­
rarily-but who has no claim of title to the office"). See generally State v. Bern­
stein, 25 Ohio Law Abs. 291, 296 (Ct. App. Cuyahoga County 1937) (a chief dep­
uty county treasurer who is appointed as acting county treasurer performs "such 
additional duties as were necessary to be performed by him as titular head ofthe of­
fice of Treasurer"). 

From this it follows that an assistant county prosecuting attorney who serves 
as acting county prosecuting attorney maintains his status as an employee, and as 
such is not prohibited from retaining and using accrued, unused vacation leave 
while serving as acting county prosecuting attorney.3 Moreover, so long as an assis­
tant county prosecuting attorney who is appointed acting county prosecuting at­
torney does not resign his position as an assistant county prosecuting attorney, there 
is no change in his employment status that prevents him from retaining and using 
accrued, unused vacation leave while serving as acting county prosecuting attorney. 
See generally 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-074 (syllabus, paragraph 2) ("[fJormer 
employees of the City of Cincinnati at the Cincinnati Community Correctional 
Institute who are now full time employees of the county sheriff, and who have 
elected, pursuant to R.C. 145.033, to continue their membership in the city retire­
ment system, are not entitled upon their retirement thereunder to receive payment of 

31980 Op. Att'y Gen. No. 80-057 and 1962 Op. Att'y Gen. No. 3425, p. 931 
concluded that, ifa county employee leaves county employment to serve as a county 
officer within the same county, the county is required to pay the employee his ac­
crued, unused vacation leave under R.C. 325.19(C). These opinions have no ap­
plication to the situation you have presented to us because we have determined that 
an assistant county prosecuting attorney who is appointed acting county prosecut­
ing attorney pursuant to RC. 305.02(F) does not hold title to the office of county 
prosecuting attorney. 
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their accrued, unused vacation leave benefits under the terms ofR.C. 32S.19(C) 
when, subsequent to such retirement, they continue to work as full time employees 
of the county sheriff' '). This means that the appointment of an assistant county 
prosecuting attorney as acting county prosecuting attorney is not a separation from 
service requiring payment of the assistant county prosecuting attorney's accrued, 
unused vacation leave under R.C. 32S.19(C). 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised that the appoint­
ment of an assistant county prosecuting attorney as acting county prosecuting at­
torney pursuant to R.C. 30S.02(F) is not a separation from service requiring pay­
ment of the assistant county prosecuting attorney's accrued, unused vacation leave 
under R.C. 32S.19(C). (1980 Op. Att'y Gen. No. 80-0S7 (syllabus, paragraph 1) 
and 1962 Op. Att'y Gen. No. 342S, p. 931, distinguished.) 




