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COUNTY TUBERCULOSIS HOSPITAL-MEDICAL SUPER­

INTENDENT EMPLOYED FULL TIME - MAY NOT BE 

AUTHORIZED TO COLLECT FEES AND RETAIN THEM­

ADDITION TO OTHER RC AUTHORIZES 

THE BOARD OF DIRECTORS 

SALARY-§339.30 

ALONE TO MAKE CHARGES 

OF PATIENTS OF SUCH HOSPITAL-§339.20 RC. 

SYLLABUS: 

1. The board of trustees of a county tuberculosis hospital of more than 50 beds 
may not authorize the medical superintendent employed on a full-time basis, as 
provided in Section 339.30, Revised Code, or a qualified medical assistant so employed, 
to collect and personally retain fees in addition to his regular salary when such fees 
are for medical and surgical treatment rendered to "in" or "out" patients of such 
hospital. 

2. Under the provisions of Section 339.30, Revised Code, the board of directors 
of a county tuberculosis hospital, a/011e, are authorized to make charges of patients for 
the services of the hospital, and as provided in Section 339.20, Revised Code, such 
hospital services_inclucle medical and surgical treatment. 

Columbus, Ohio, October 15, 1957 

Hon. C. H. Anderson, Prosecuting Attorney 

Trumbull County, 'Warren, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"We have been recently asked by both the Superintendent 
and the trustees of our Trumbull County Tuberculosis Hospital, 
which is of more than fifty beds, as to whether it is legally per­
missible for the trustees to authorize the medical superintendent 
to collect and personally keep fees, in addition to his regular 
-salary, from either "in patients" or "out patients" as is more 
fully explained in the two letters enclosed herein. 

'vVe note that R. C. Sec. 339.30 provides that-Such super­
intendent-shall serve on a full time basis, except in such hos­
pitals having less than fifty beds." 

The medical superintendent is appointed by the board of trustees of 

a county tuberculosis hospital pursuant to Section 339.33, Revised Code, 
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which grants to such board those powers contained 111 Section 339.30, 

Revised Code, the pertinent part of which section reads as follows : 

"The board of trustees of a district tuberculosis hospital 
Slhall appoint a qualified physician as a medical superintendent, 
who shall not be removed except for cause. Such superintendent 
or a qualified medical assistant shall serve on a full-time basis, 
except in such hospitals having less than fifty beds. Upon the 
recommendation of such superintendent, the board of trustees 
shall appoint other physicians and nurses for service within and 
outside the hospital, and suoh other employees as are necessary 
for t:he proper operation of the hospital, and shall fix their 
compensation.'' 

It is to be observed that under the provisions of Section 339.30, supra, 

the superintendent "or a qualified 1nedi'.cal assistant shall serve on a full­

time basis, except in such hospitals having less than fifty beds." The term 

"full-time" does not, of course, require the services of the superintendent 

or the assistant, as the case may be, to extend through twenty-four hours 

a day, although in certain circumstances, that may be necessary. On the 

other hand, it undoubtedly does require that while he is on duty at the 

hospital, the superintendent or such assistant, will devote his entire time 

to the service of such hospital and any ,service or treatment which he ren­

ders to a patient of the hospital is in effect a service or treatment rendered 

in the performance of his official duties. I can find no logical reason why 

the superintendent, or such full-time assistant should receive a fee for 

doing that which he was hired to do and for which he receives a salary 

derived from the county treasury. 

Although you do not indicate w1hether in the instant case the superin­

tendent bas a qualified medica,l assistant who serves on a full-time basis, 

if that is the case then there would be no necessity for the superintendent 

to be employed on a full-time basis also. In such case there could be no 

objection to private medical practice ,by such superintendent at times when 

he is not on duty in the hospital. Indeed, even a full-time superintendent, 

or a full-time assistant, would be authorized, at times when not on duty 

for his hospital employer, to carry on a private practice to the extent that 

he finds time to do so. What they may not do, whether employed full-time 

or not, is to charge fees for services rendered tubercular patients of the 

hospital employer in the discharge of the function of the hospital to provide 

"medical and surgical * * * treatment" as authorized in Section 339.20, 

Revised Code. 
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You will note in this connection that Section 339.30, Revised Code, 

authorizes the board of hospital trustees, alone, to charge for the services 

of the hospital. That portion of the statute here ,pertinent, reads as follows: 

"* * * The board of trustees may require payment from any 
applicant admitted from the counties maintaining the hospital not 
exceeding the actual cost of care and treatment, and including the 
cost of transportation. * * *" 

There can be no dispute that the words "care and treatment," as used 

in Section 339.30, supra, include medical and surgical treatment, such words 

being defined in Section 339.20, Revised Code, reading in part: 

"* * * As used in this section, 'maintenance, care and treat­
ment' means proper housing and nutrition, the use of approved 
and modern medical and surgical methods of treatment, skilled 
nursing attention, and such educational, •prevocational rehabilita­
tion, or other services, as the medical superintendent of each 
tuberculosis institution prescribes. * * *" 

I must conclude, therefore, that the medical superintendent, as a full­

time employee of the hospital, or an assistant employed on a full-time basis, 

performs his medical and surgical functions in the form of care and treat­

ment as defined above, i.e. in discharge of one of the functions of rhe 

hospital in providing "care and treatment," for which the board of trustees, 

not the superintendent, is authorized by statute to receive payment. 

From the information set forth in the letters accompanying your 

request, I gather that the medical superintendent is required to perform 

certain functions for "out-patients" as well as "in-patients." Since his 

salary includes compensation for his services to both types of patients, I 

see no reason to draw any distinction between the two, especially as the 

examination and care of both is a hospital function. 

I may observe in passing that all that has thus far been said is related 

to services rendered to persons who are in a "patient" status with respect 

to the hospital, and has no application to hospital employees who, 111 

emergencies, are given medical treatment by physician staff members. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

1. The board of trustees of a county tuberculosis hospita:l of more 

than SO beds may not authorize the medical superintendent employed on 

a full-time basis, as provided in Section 339.30, Revised Code, or a quali-
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fied medical assistant so employed, to collect and personally retain fees in 

addition •to 1his regular salary when such fees are for medical and surgical 

treatment rendered to "in" or "out" patients of such hospital. 

2. Under the provisions of Section 339.30, Revised Code, the board 

of directors of a county tuberculosis hospital, alone, are authorized to make 

charges of patients for the services of the hospital, and as provided in 

Section 339.20, Revised Code, such hospital services include medical and 

surgical treatment. 

Respectfully, 

"\i\TILLIAl\f SAXBE 

Attorney General 




