
502 OPINIONS 

2157. 

COUNTY AUDITOR-TER~f EXTEXDED-NOT NECESSARY TO OBTAnJ 
NEW CO".\nfiSSION OR GIVE l'\EW BOXD. 

Under the provisions of section 2558 G. C., as amended in 108 0. L., Part II, 
p. 1294, which extended the terms of county auditors, it will not be necessary for the 
present incumbents to obtain a new commission from the go'l/crnor or to gh·e a new 
bond to cover the period for u:hich said terms are extended. 

CoLU!\fBT.:S, Omo, June 9, 1921. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your recent communication, requesting my written opinion, 

reads as follows: 

"Section 3 of Senate Bill No. 221 (108 0. L. Part II, p. 1294), ex­
tends the existing terms of county auditors from the third :Monday of 
October, 1921, to the second Monday of :March, 1923. 

QUESTION: Will county auditors be required to procure com­
missions from the governor for this period of extension, and will they 
have to give new bond for the same period?" 

It is a well settled rule in this state that the legislature may extend the 
term of county officers, provided the extension does not provide for an official 
holding a term beyond the constitutional limitations, if any, relating thereto. 
See State ex rei. vs. Brewster, 44 0. S. 589. 

Section 2 of article XVII of the Ohio Constitution, as last amended, pro­
vides that the county auditor shall be elected for a term not to exceed four 
years. The "present existing terms" referred to in section 2558 of the amended 
act to which you refer were filled at the November election held in November, 
1918, under the provisions of said section before amendment. As said section 
read at that time, the term of office of the county auditors elected in 1918 was 
two years, beginning on the third ~londay in October in 1919. Therefore, it 
will be seen that the extension provided for in the act under consideration 
does not conflict with the provisions of the constitution. In other words, the 
two year term, plus the extension, is less than four years. 

Section 8 of the General Code provides : 

"A person holding an office of public trust shall continue therein 
until his successor is elected or appointed and qualified, unless other­
wise provided in the constitution or laws." 

It is well settled in Ohio that when an officer holds over beyond the term 
for which he is elected, in pursuance to the provisions of law or the consti­
tution, the additional tenure becomes a part of the original term. See State 
ex rei. Metcalfe, 80 0. S. 244. Therefore it will be seen that by the operation 
of law the term that was begun by the present incumbents legally terminates 
on the second Monday of :1\farch, 1923. 

Section 138 G. C. provides : 

"A judge of a court of record, state officer, county officer, militia 
officer and justice of the peace, shall be ineligible to perform any duty 
pertaining to his office, until he presents to the proper officer or au-
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thority a legal certificate of his election or appointment, and receives 
from the governor a commission to fill such office." 
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In view of the foregoing discussion, it is evident that the commission 
given to the county auditors to cov'er the terms for which they were elected 
in 1918 will be sufficient, for, as has been said, the whole period which the 
auditors are authorized to serve by reason of said election and extension, 
constitutes but one term. If this were not true, then it necessarily follows 
that there would be a vacancy at the end of the two year period which the 
commissioners of the county would be required to fill, but as heretofore in­
dicated, no such results obtain under the circumstances you present. The 
present auditors having once received a commission, it is not believed that 
section 138 G. C., supra, is further applicable to their holding over in pur­
suance to law. 

Considering your further query, relative to the bonds, it is essential to 
consider section 2559 G. C., which provides: 

"Before entering upon the discharge of the duties of his office, the 
county auditor shall give bond to the state in a sum not less than five 
thousand dollars nor more than twenty thousand dollars, as the com­
missioners require, with two or m,ore sureties, approved by the com­
missioners of the county, conditioned for the faithful discharge of the 
duties of his office. Such bond, with the oath of office and the ap­
proval of the commissioners endorsed thereon, shall be deposited by 
them with the county treasurer, who shall record and carefully pre­
serve it." 

Section 6 of the General Code provides : 

"A bond payable to the state of Ohio, or other payee as may be 
directed by law, reciting the election or appointment of a person to an 
office or public trust under or in pursuance of the constitution or laws, 
and conditioned for the faithful performance, by such person, of the 
duties of the office or trust, shall be sufficient, notwithstanding any 
special provision made by law for the condition of such bond." 

The same reasoning applied in reaching the conclusion relative to the gov­
ernor's commission is equally apropos in connection with your second inquiry 
relative to the bond. The statute requires that the bond shall be given for 
"the faithful performance of the duties of the office." Undoubtedly if the 
bond were accepted by the commissioners it would contain such a provision. 

In the case of Dawson vs. State, 38 0. S. 1, it was held: 

"An official bond conditioned for the faithful discharge of the 
duties of an office 'according to Ia w' embraces duties required by 
laws in force during the term of the officer, whether enacted before or 
after the execution of the bond. King vs. Nichols, 16 0. S. 80, ap­
proved." 

If the position heretofore taken is sound relative to the time during which 
the auditors are permitted to hold over, attaching to and becoming a part 
of the regular term for which they were elected, then it will be seen that the 
bond given before entering upon the term would be in effect for the whole 
period. This must necessarily be true, because a bond could not be sufficient 
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which covered only a part of the term. It is evident that "those entering into 
the bond are bound to have knowledge as to the authority of the legislature 
to extend the term in pursuance to law. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

A ttomey-Ge11 era!. 

2158. 

TAXES A~D TAXATIO~-DEPUTY ASSESSORS UNDER SECTIO~ 5548 
G. C. CAN BE PAID OUT OF COUNTY TREASURY-OFFICES COM­
PATIBLE-MAYOR OF MUNICIPALITY OR TOWNSHIP TRUSTEE 
AND DEPUTY ASSESSOR. 

Deputy assessors wzder Ge11eral Code section 5548 can be paid out of the county 
treasury. 

The office of mayor or a municipality or township trustee and deputy assessor 
are compatible. 

CoLUMBus, OHIO, June 9, 1921. 

Bureau of Inspection a11d Supervision of Public 0 ffices, Columbus, Olzio. 
GENTLEMEN :-Your letter of recent date received in which you request 

the opinion of this department, as follows: 

"Under our present system of appraising property for taxation, 
where the county auditor permits the citizens of a municipality or 
township to select the board of appraisers to assist him in arriving 
at values, and the people select the. mayor of a municipality or the 
trustee of a township on said board: 

Question 1. Can such officers be paid from the county treasury 
for such service 

Question 2. Are such positions compatible?" 

General Code section 5548 provides in part as follows: 

"The county auditor. is empowered to appoint and employ such 
experts, deputies, and clerks, or other employes, as he may deem 
necessary to the performance of such duties as such assessor; the 
amount to be expended in the payment of their compensation to be 
fixed and determined by the county commissioners. If, in the opinion 
of the county auditor the county commissioners shall fail to provide 
a sufficient amount for their compensation, he may make applica­
tion to the tax commission of Ohio for an additional allowance, and 
the additional amount of compensation allowed by such commission, 
if any, shall be duly certified to the board of county commissioners, 
and the same shall be final; provided, however, that if the assess­
ment is ordered by the tax commission of Ohio such commission shall 
in such order prescribe the number of experts, deputies, clerks or 
employes to be appointed by the county auditor for the purpose of 
making such assessment, and fix their compensation. The salaries 
and compensation of such experts, deputies, clerks and employes 
shall be paid, upon the warrant of the auditor, out of the general 
fund of the county; and in case the same are, in whole or in part, 


