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JANITOR-BOARD OF EDUCATlON UNAUTHORIZED TO ERECT RESI­
DENCE FOR SCHOOL ] ANITOR-MA Y LEASE RESIDENCE WHEN-­
REBUILDING AFTER DESTRUCTION BY FIRE. 

SYLLABUS: 
1. A board of educatiorJ is without authority to expend its fuuds for tlze 

erection of a residence for the ttse of a school janitor employed by the board. 
2. Where a board of educatiorJ comes into possession of property upon 

which there is a building suitable for residence purposes and z,•hich cannot be 
tttilized by the board for strictly school purposes, and cannot at the time be ad­
vantageously sold or disposed of by the board, the said building may be leased" 
temporarily, ~11d rental accepted therefor. 

3. In the event such building is destro:ycd by fire, it is not withi11 the power 
of the bo'!rd of educatio11 to rebuild the same for residcace purposes. 

CoLUMBus, 0HLO, May 11, 1934. 

HoN. GEORGE L. LAFFERTY, Prosecuting Attorney, Lisbon, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

concerning the following: 

"About eighteen years ago this Board of Education bought land upon 
which to erect a centralized school. On this land at the time, was a house 
and barn, and for some years they had at times as many as fourteen horse 
drawn vehicles bringing the children to school, and the barn was used 
to stable these horses during the day. The house on the land has for 
about seventeen or eighteen years been used by the janitor, rent free, 
but the rent being reflected in his salary. The Board of Education of 
this district feels that they have quite an advantage by being able to have 
a janitor resident on the school property, the house being probably less 
than 100 feet from the school building proper, the centralized school being 
out in the open country with few houses in the immediate vicinity thereof. 

Sometime during February of this year the house above referred to 
burned down, and the school board has collected $2,000 insurance money. 
The board desires to know the following: 

1. May they rebuild this dwelling? 
2. If it is lawful to rebuild the dwelling, may they pay for the 

construction thereof with the $2,000 insurance money? 
3. If the $2,000 is insufficient to rebuild said dwelling, out of what 

fund may they lawfully pay the excess amount? 
4. If the building is really built, is it lawful for them to carry fire 

insurance thereon, and continue to usc the same for the residence of a 
janitor, charging him rent, of course, which rent he either actually pays 
or is taken into consideration in fixing his salary? 

General Code 7620, provides among the general powers and duties of 
a board of education that it may 'make all the other necessary provisions 
for the schools under its control'. 

Is the fact that this school is located out in the open country and 
that by having a resident janitor on the property, the school property is 
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better cared for and the activities in the school more carefully super­
vised, to be considered as an incidental power of the board of education 
coming within the above statutory provisions as 'other necessary prO\·i­
sions' ?'' 

It has been pointed out in previous opmwns of this office that, speaking 
generally, boards of education have no power to lease or rent property which 
is held by them for school purposes, except as the same may be done in pursuance 
of the authority extended to them by Sections 7622 et seq., of the General Code, 
which authority authorizes the use of school buildings for incidcnt;-~1 community 
purposes. Strictly speaking, these statutes do not authorize the leasing or renting 
of school property for any of the purposes mentioned such as the holding of literary 
exercises, grange meetings, political meetings and other community purposes. 

In the case of Weir vs. Day, 35 0. S. 143, the first branch of the syllabus is 
as follows: 

"Under the act of May 1, 1873, entitled 'An Act for the reorganiza­
tion and maintenance of common schools' (70 0. L. 195) boards of educa­
tion are invested with the title to the property of their respecti.ve districts 
in trust for the use of the public schools, and the appropriation of such 
property to any other use is unauthorized." 

The doctrine of the above case is as true today as it was when it was decided, 
ai1d it may as truly be said under the law as it exists today as under the act of 
1873, that boards of education hold the property of their school districts as trustees 
for the citizens of their districts purely for school purposes. In later ye::trs the 
scope of school purposes has been somewhat broadened. l\lore stress is being 
laid on recreational activities than formerly, and the use of property, the title to 
which is vested in a board of education for school purposes, for playground and 
recreational purposes, and as community centers generally, is commonly under­
stood to be legitimate and proper school purposes as much so as classroom work 
conducted in the school buildings. The legislature has recognized this by the 
enactment of Sections 7622 et seq. of the General Code. 

At no time has any authority been extended by statute to boards of education 
to rent or lease school property, except for gas and oil purposes. (Section 7620-2, 
General Code.) A former Attorney General, in an op1mon which is reported 
in the Annual Report of the Attorney General for 1913, page 1508, said: 

"Section 4749, General Code, which enumerates the power of the 
board of education with reference to acquiring, holding, possessing and 
disposing of real and personal property, does not include any provision for 
the leasing of such property by the board, and as the statutes nowhere 
prescribe the manner of executing such a lease, the board cannot be held 
to possess such power." 

It was also held by a former Attorney General that real estate owned by a 
board of education could not be leased for oil or gas purposes in the absence of 
a specific statute authorizing it. See Opinions of the Attorney General for 1918, 
page 1352. Again, in 1931, it was held: 
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"In the absence of specific statutory authority therefor, boards of 
education do not possess the power to rent or lease school property held 
l;y them in their corporate capacity in trust for the use of the public 
schools." (See Opinions of the Attorney General for 1931, page 127.) 

I believe the above principle of law is well settled and inasmuch as a board 
of education docs not possess the power to rent or lease property for residence 
purposes it certainly does not have the power to expend school funds to construct 
a building for the admitted purpose of so renting it. The proposed arrangement 
spoken of in your letter, constitutes a leasing or renting of the building in ques­
tion, to the school janitor just as much as though it were to be rented to some 
other person. You expressly state that the rental of the building is to be either 
actually paid by the janitor or taken into consideration in the fixing of his 
salary. 

A former Attorney General held categorically, and I believe correctly, that: 

"A board of education is without authority to expend its funds for 
the erection of a residence for the usc of a janitor employed by the 
board." (See Opinions of the Attorney General, for 1923, page 198.) 

It sometimes happens that a board of education comes into possession of 
property which it is not convenient to use for strictly school purposes, and which 
can not be advantageously sold at the time. It, of course, is the duty of the board 
under such circumstances, to hold the property so acquired, until such time as 
it may be advantageously sold or utilized for strictly school purposes. As an 
incident to the holding of such property, the board may temporarily lease it but 
if, before the board feels that the property can be advantageously sold or other­
wise properly utilized for school purposes, the property burns or is destroyed, no 
authority exists for reconstructing it for the ostensible purpose of again leasing it. 

The right to temporarily lease such property by a board of education is 
recognized in a former opinion of this office. In Opinions of the Attorney 
General for 1931, page 127, it is said: 

"When a board of education incidentally becomes possessed of build­
ings which are not needed for school purposes, and which cannot immedi­
ately be advantageously disposed of, they may lawfully permit those build­
ings to be occupied for uses which arc not strictly school purposes and 
may lawfully accept rental for such uses. Such occupancy, however, 
should be temporary, and until such time as the building may be sold in 
compliance with Section 4749, General Code." 

The use of the building in question, for the school janitor's residence, as 
described in your letter, was fully justified prior to its destruction by fire, but 
the board cannot legally, in my opinion, expend any of its funds to rebuild the 
building as a residence for the janitor. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

A ttomey General. 


