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COUNTY COMMISSIONERS, BOARD-MAY NOT CONTRACT 
WITH HOSPITAL IN FOREIGN STATE FOR CARE OF IN­
DIGENT SICK~SECTION 3138-1, G. C. 

SYLLABUS: 
Unde1· the provisions of Section 3138-1 of the General Code, a board 

of county commissioners may not contract with a ·hospital outsme the 
State of Ohio for the treatment of the indigent sick. 

CoLUMBUS, Omo, October 18, 1939. 

HoN. HuGH A. STALEY, Prosecuting Attorney, Greenville, Ohio. 

DEAR SIR: Your recent request for my opinion reads as follows: 

"Darke County is located on the western border of the State 
of Ohio. Directly on the state line is the city of Union City, 
a portion of which is in Indiana and a portion of which is in 
Ohio. On the Indiana side there is maintained and operated a 
non-sectarian hospital, and the County Commissioners desire to 
enter into a contract for the care of the indigent sick with this 
hospital. 

I should like your opinion at your very earliest convenience 
as to whether or not, by reason of Section 3138-1 of the General 
Code, it would be possible for the Commissioners to enter into 
a contract with a hospital outside of the state, or must this con­
tract be with some hospital in the state?" 

Section 3138-1 of the General Code provides in part as follows: 

"That the board of county commissioners of any county 
may enter an agreement with one or more corporations or asso­
ciations, organized for charitable purposes, or with one or more 
corporations or associations organized for the purpose of main­
taining and operating a hospital in any county where such hos­
pital has been established, for the care of the indigent sick and 
disabled, excepting persons afflicted with pulmonary tuberculosis, 
upon such terms and conditions as may be agreed upon between 
said commissioners, and such corporations or associations, and 
said commissioners, shall provide for the payment of the amount 
agreed upon, either in one payment, or installments, or so much 
from year to year, as the parties stipulate. * * *" 
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The present wording of Section 3138-1, supra, has existed in sub­
stantially the same form since 1913. However, the former Section 3138-1, 
General Code, read as follows: 

"That the board of county commissioners of any county may 
enter into an agreement with a corporation or association or­
ganized for charitable purposes in such county where a hospital 
has been established or may hereafter be established for the sick 
and disabled upon such terms and conditions as may be agreed 
upon between said commissioners and such corporation or asso­
ciation, and said commissioners shall provide for the payment of 
the amount agreed upon, either in one payment or installments, 
or so much from year to year as the parties stipulate." 

In Vol. I of the 1927 Opinions of the Attorney General, at page 
310 is found the following discussion of the history of Section 3138-1, 
General Code : 

"It will be noted that the terms of this statute as originally 
enacted in 1910, limited the county commissioners to the making 
of an agreement with a corporation or association organized for 
charitable purposes in such county, where a hospital had been 
established or might thereafter be established for the sick and 
disabled. The change which was made in this statute at the time 
of its amendment in 1913, was to the effect that the authority of 
the county commissioners to make an agreement for the care of 
the indigent sick and disabled was extended so that if there were 
not within the county a corporation organized for charitable pur­
poses, they might make an agreement with any corporation or 
association organized for the purpose of maintaining and operat­
ing a hospital whether it be a charitable hospital or not, and in­
stead of using the words 'in such county' which appear in the 
original statute as enacted in 1910, the wording was changed to 
'in any county.' " 

Obviously, the General Assembly in amending the above section in 
1913 intended to extend the authority of county commissioners to enter 
into contracts with hospitals outside of their own counties, for the pur­
pose of caring for the indigent sick and disabled. In order to determine 
whether or not such authority was extended by that body to permit county 
commissioners to contract with hospitals outside of Ohio, it of course 
becomes nece~sary to ascertain the meaning of the words "any county". 

A consideration of the status and functions of counties appears to be 
helpful in a search for the answer to the above question. 

Counties are subdivisions of the state for governmental purposes and 
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in this respect are nothing more than certain portions of territory into 
which the state is divided for more convenient exercise of the powers 
of government. They form together one political body. In 11 0. J., 
page 240, it is stated : 

"A county is a subdivision of the state, organized by itself 
for judicial and political purposes. In other words, it is a mere 
political organization of certain of the territory within the state, 
particularly defined by geographical limits. It is not a legal 
person. Neither is it a separate political entity. Nor is it in­
vested with any of the attributes of sovereignty. It is rather a 
constituent part of the plan of permanent organization of the 
state government-a wholly subordinate political division or in­
strumentality, created and existing almost exclusively with a view 
to the policy of the state at large, and serving as a mere agency 
of the state for certain specified purposes." (Italics the writer's.) 

The state, therefore, being the political entity and the county nothing 
more than a territorial part of the state and a mere agency of state govern­
ment to be in no sense regarded as a separate political unit, it would seem 
that the Legislature, if it intended to authorize county commissioners to 
contract with any county located in a foreign state, would necessarily 
have said "in any state", rather than that which it did say. 

Statutory phraseology should at no time be given an unnatural, un­
usual or forced meaning and all doubtful provisions of the statute should 
be given a reasonable and intelligent construction. 

Considering, then, a county as nothing more than a portion of terri­
tory of the state, the words "in any county" would certainly impel the 
conclusion that it was the intention of the Legislature to authorize county 
commissioners to contract with hospitals in any part of the state. To 
ascribe such meaning to the words in question would give to the language 
used a reasonable construction. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion that 
county commissioners, under the provisions of section 3138-1 of the Gen­
eral Code, may not contract with a hospital outside of the state of Ohio 
for the treatment of the indigent sick. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


