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ATTORNEY GENERAL 

PERMITS: LOCUS, WATER TRANSPORTATION VESSEL 

1. SUCH PERMITS ARE NOT ISSUED "IN ANY COUNTY OR 
.MUNICIPAL CORPORATION" NOR "IN ANY POLITICAL 
SUBDIVISION" UNDER §4303.29 RC OR REGULATION 64 
OF DEPARTMENT OF LIQUOR CONTROL. 

2. FEES PROVIDED FROM SUCH PERMITS DISTRIBUTED 
TO MUNICIPAL CORPORATION OR TOWNSHIP IN 
WHICH OWNER HAS PRINCIPAL OFFICE OR PLACE OF 
BUSINESS IN OHIO-§4301.30 RC. 

SYLLABUS: 

1. Where a water transportation vessel operates, a passenger service on a regu­
larly scheduled route between Cleveland, Ohio and Detroit, Michigan, which route 
traverses portions of two or more Ohio Counties consisting of that area lying north 
of the south shore of ·Lake Erie and south of the international iboundary between the 
United States and Canada, type D liquor permits is.sued with relation to such vessel 
to the owner or operator thereof under the provisions of Section 4303.13, et seq., 
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Revised -Code, are not permits issued "in any county or municipal corporation," nor 
issued "in any political subdivision" within the meaning of the quota provisions in 
Section 4303.29, Revised 'Code, or in Regulation No. 64 of the Ohio Department of 
Liquor -Control. 

2. Where a type E or H permit is involved, or a permit is issued with relation 
to a water transportation vessel as described in the preceding ,paragraph, such permits, 
for the pur,posc of the distribution of fees as provided in Section 4301.30, Revised 
Code, are deemed, under the express provisions of that section, to have been issued 
in t,he municipal corporation or township in which the owner or operator of such 
vessel, vehicle, or equipment, has1 his principal office or place of business in this state. 

Columbus, Ohio, June 24, 1957 

Hon. Fred A. Leaders, Acting Director 

Department of Liquor Control, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Recently a question has been raised as to the application 
of Section 4303.29, Ohio Revised Code and Regulation Number 
64, Board of Liquor Control, to ships operating on the waters 
of Lake Erie. 

"Your opinion -is requested as to two spe<:ific questions: 

"1. W,hen an application is re<:eived by the Department 
for a D type -permit to be used by ships operating on Lake 
Erie, does that application fall under the permit quotas prescribed 
by Section 4303.29, supra, and/or Regulation Number 64, supra? 

"2. If so, under what political subdivsision quota, is the 
permit to be included, in light of Se<:tion 4301.30 which provides 
for distribution of ,permit foes to the municipality, township, or 
corporation where the owner or operator of such vessel has his 
principal office or place of business?" 

Referring first to your second question, we may note the following 

provision in Section 4301.30, Revised Code: 

"* * * For the purpose of the distribution required by this 
section, E, H, and D permits cover-ing boats or vessels are deemed 
to have been issued in the municipal conporation or township 
wherein the owner or operator of the vehicle, boat, vessel, or 
dining car equipment to which such permit relates has his principal 
office or place of business within the state * * *." 
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From this language it appears that regardless of the application to 

this type of pennit of the quota provisions set out either in the statute 

or in Regulation No. 64, definite provision is made for the distribution 

of the fees thereon to the "municipal corporation or township wherein 

the owner or operator of the * * * vessel * * * to which such permit 
relates has his principal office or place of business." 

This, of course, is a matter of fact for your determination. I may add 

that since receiving your query I have been informed that the applicant 

in question is a Delaware corporation, licensed under the Ohio Foreign 

Corporation Act, with its principal office in Ohio, designated as provided 

in subparagraph (4), division (B), Section 1703.04, Revised Code, as 

Cleveland, Ohio. This being the case, it would appear that the distribution 

here involved, regardless of the quota question, should thus be made to 

the city of Cleveland. 

Referring again to the language quoted above from Section 4301.30, 

Revised Code, it will be seen that it fixes the location of a permit issued 

with relation to a vessel only "for the purpose of the distribution required 

by this section." This language plainly implies that for other purposes 

such location is not necessarily to be used, and suggests the possibility that 

for other purposes types E and H permits, and D permits covering 

vessels, cannot by their nature be deemed to have any one location. 

In this regard it is to be noted that E type permits relate to railway 

dining cars, etc., and H type pel'mits relate to public utility carriers 

engaged in transporting alcoholic beverages. Such permittees thus operate 

in or through numerous subdivisions, and the impossibility of assigning 

any one location to them, except by some arbitrary rule such as that noted 

above in Section 4301.30, Revised Code, is obvious. 

Such impossibility appears to have been recognized both in Section 

4303.29, Revised Code, and in the department's Regulation No. 64, for 

in neither is there a quota limitation provided as to type E or H permits. 

Nevertheless, it is apparent that the same impossibility of assigning a 

location to a D type permit issued with relation to a vessel will be present 

where such permit covers sales enroute through two or more townships, 

counties or cities. 

The question is, therefore, whether the quota prov1s1ons m Section 

4303.29, Revised Code, and in Regulation No. 64, can be deemed to 
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apply to type D permits covering vessels, despite the language of the 

quota statute and the quota regulation referring to D permits generally. 

· The pertinent language of Section 4303.29, Revised Code, is as 

follows: 

"Not more than one D-3, D-4, or D-5 :permit shall be issued 
for each two thousand population, or part thereof, in any county 
or 1nunicipal corporation, except that in any city of a population 
of fifty-five thousand or more, one D-3 permit may be issued for 
each fifteen hundred population, or part thereof." (Emphasis 
added) 

In Regulation No. 64 a limitation is imposed as to D-1, D-2, D-3, D-4, 

and D-5 permits "issued in any political subdivision." 

In the case at hand in the applications for D-1, D-2, and D-3 permits, 

m response to the question as to the location of applicant's place of 

business, it is stated : 

"Vessel Aquarama operating on waters of Lake Erie in 
Ohio; operation scheduled June 15 - September 15 between 
Detroit, Michigan and Cleveland, Ohio." 

All of the quota provisions here involved are based on the population 

of the subdivision "in" which the permit is issued. It is plain, however, 

that the holder of a D-3 permit, issued for a vessel, may sell ~µirituous 

liquor in any municipal corporation, township, etc., or through which 

such vessel operates except such as have been voted "dry." See final 

paragraph in Section 4303.29, Revised Code. 

It is my view that the quota provisions noted above cannot be con­

strued as applicable so as to require a meeting of the quota test as to 

each such subdivision, nor as to the aggregate of them; nor do I think 
the arbitrary location fixed as to "route operation permits," set out in 

Section 4301.30, Revised Code, can be regarded as applicable for any 

purpose other than that provided in that section. Hence I conclude that 

none of such quota provisions are applicable to D type permits issued 

to cover the operations of a vessel in the waters of Lake Erie, the 

scheduled route of which is through two or more counties. 

By referring to Section 14533, General Code, it will be observed 

that the limits of Cuyahoga and Lorain counties extend northward from 

the shore of Lake Erie to the northern boundary of the United States. 

It thus appears that the route which would normally be followed by the 
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vessel here concerned from Cleveland to Detroit would traverse parts of 

both Cuyahoga and Lorain counties; and I am informed that such a route 

is actually contemplated. I thus conclude that the quota provisions would 

not be applicable to the applications here in question. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it 1s my opinion 

that: 

1. \Vhere a water transportation vessel operates a .passenger service 

on a regularly scheduled route between Cleveland, Ohio and Detroit, 

Michigan, which route traverses portions of two or more Ohio counties 

consisting of that area lying north of the south shore of Lake Erie and 

south of the international boundary between the United States and Canada, 

type D liquor permits issued with relation to such vessel to the owner 

or operator thereof under the provisions of Section 4303.13, et seq., 
Revised Code, are not permits issued "in any county or municipal 

corporation," nor issued "in any political subdivision" within the meaning 

of the quota provisions in Section 4303.29, Revised Code, or in Regula­

tion No. 64 of the Ohio Department of Liquor Control. 

2. vVhere a type E or H permit is involved, or a permit is issued 

with relation to a water transportation vessel as described in the preceding 

paragraph, such permits, for the purpose of the distribution of fees as 

provided in Section 4301.30, Revised Code, are deemed, under the express 

provisions of that section, to have been issued in the municipal corporation 

or township in which the owner or operator of such vessel, vehicle, or 

equipment, has his principal office or place of business in this state. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




