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OPINION NO. 71-025 

Syllabus: 

The offices of an assistant prosecuting attorney and secretary­
treasurer of a county law library association, established pursuant 
to Section 1713.28, Revised Code, within the same county, are in­
compatible and may not be held concurrently by the same person. 

To: David D. Dowd, Jr., Stark County Pros. Atty., Canton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 27, 1971 

I have before me your request for my opinion as to whether 
or not the offices of secretary-treasurer of a county law library 
association, established and operated pursuant to Section 1713.28, 
Revised Code, and assistant prosecuting attorney of the same county, 
are incompatible. 

You state in your letter to me: 

"The Stark County Law Library Associa­
tion is a private, non-profit corporation 
incorporated for the purpose of receiving 
funds to establish and maintain the Stark 
County Law Library pursuant to former Sec­
tion 3757 which is now Revised Code 
1713.28. * * * 

"* * * * * * * * * 

"The Association derives its funds 
from the sources provided by Revised Code 
3375.50-.53, inclusive, mainly consisting 
of fines from municipal courts derived 
through the prosecuting of traffic misde­
meanor cases, and also private funds con­
sisting of dues from the members, sale of 
stock, notary fees donated by members of 
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the Stark county Bar Association, bequests, 
and interest on investments. 

II* * * * * * * * * 
"The space for the Stark County Law 

Library Association is provided by the 
Board of county Commissioners in the Stark 
County Courthouse in accordance with Re­
vised Code 3375.49. The salaries of li­
brarians, fixed by the Common Pleas Judges, 
are paid from the Stark County Treasury in 
the manner prescribed by Revised code 3375.48, 
not upon the order of the Association or its 
Secretary-Treasurer. Neither the Association 
nor the Secretary-Treasurer have any control 
over the funds of the County Treasury used in 
the payment of librarians' salaries. 

"The Stark County Prosecutor is in no 
way the legal counsel for the Stark County 
Law Library Association. 

"* * * * * * * * *" 

Before turning to your precise question, it should be noted 
that the rules of compatibility respecting the prosecuting attor­
ney have been held to-.apply with equal force to assistant prose­
cuting attorneys. (Opinion No. 25, Opinions of the Attorney 
General for 1963; Opinion No. 1380, Opinions of the Attorney 
General for 1957). 

Chapter 309, Revised Code, specifically states the duties of 
the county prosecuting attorney. Section 309.02, Revised Code, in 
particular, lists certain offices with which the office of prose­
cuting attorney is incompatible; the office of secretary­
treasurer of a county law library association, however, not being 
one enumerated in that list. I find no other specific statutory 
restriction against a county prosecuting attorney or his assist­
ants serving in such other capacity. Thus, the question of incom­
patibility must be determinco under common law. In Ohio, the 
general rule on this snbjoct is stated in State, ex rel. Attorney 
General .v. Gebert, 12 Ohio c.c.R. (n.s.) 274 (1909), as follows: 

"Offices are considered incompatible 
when one is subordinate to, or in any way 
a check upon, the other; or when it is 
physically impossible for one person to 
discharge the duties of both." 

I note that Section 117.01, Revised Code, authorizes the 
Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices to examine 
the account of "every private institution, association, board or 
corporation receiving public money for its use." A county law 
library association established and operated pursuant to Section 
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1713.28, Revised Code, is such an organization, for it receives 
public money through the operation of Sections 3375.50 and 
3375.53, Revised Code, which direct the payment to it of certain 
fines and forfeitures collected in various courts. Moreover, the 
use of such funds is regulated by Section 3375.54, Revised Code, 
directing the money to be expended "in the purchase of law books 
and in the maintenance of such law library association." By Sec­
tjon 3375.56, Revised Code, the board of trustees is required to 
file annual reports with the county auditor and, on his certifi­
cation, return unused funds proportionately to the sources from 
which they came. 

The Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
is required to forward its report of such examination to the 
prosecuting attorney of the county and he is directed to "insti­
tute civil actions*** for the recovery of" money shown in the 
report to have been "illegally expended", not "accounted for", 
not "collected" or "converted or misappropriated". (Section 
117.10, Revised code) The same Section also requires the prose­
cuting attorney to "institute criminal proceedings" where 
malfeasance or gross neglect of duty is involved. 

In this context, then, it appears almost self-evident that an 
assistant county prosecutor cannot hold the position of secretary­
treasurer of a county law library association. As prosecutor, he 
could be called upon to institute civil action or criminal prose­
cution against officer and employees of the board of library 
trustees under which he also serves. 

My predecessors have forbidden such assistant to act as 
legal advisor for a township (Opinion No. 25, supra), and as an 
employee of a "soldiers' relief commission" when the prosecutor 
is the legal advisor of the commission. (Opinion No. 4130, Opin­
ions of the Attorney General for 1948). Where mere legal counsel­
ing causes incompatibility, the contingent duties of suing and 
prosecuting are a fortiori incompatible with a position whose 
principal may be subject to such suit or prosecution. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you 
are advised that the offices of assistant prosecuting attorney and 
secretary-treasurer of a county law library association, estab­
lished pursuant to Section 1713.28, Revised Code, within a county, 
are incompatible and may not be held concurrently by the same 
person. 




