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BJGHWAYS-WEIGHT LIMITS, TRUCKS-"MAXIMUM AXLE 

LOAD"-TANDEM AXLES, SPACED EIGHT FEET OR MORE 

APART-PROCEDURE FOR WEIGHING-§5577.04 R.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 5577.04, Revised Code, tandem axles spaced eight 
feet or more apart should be weighed separately to determine whether each axle is 
within the prescribed "maximum axle load," and should be weighed as a unit to 
determine whether such axles are within the prescribed weight limitation applicable 
to successive axles eight feet or more apart. 

Coulmbus, Ohio, September 8, 1958 

Hon. \!\Tilford R. Miller, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The local law enforcement agencies in this County have 
requested that I seek from your office an interpretation of Section 
5577.04 of the Revised Code of Ohio, and specifically that portion 
of the statute relating to maximum axle load. 

"Certain truck and trailer manufacturers are now manu­
facturing truck trailers with tandem axles which exceed the 8 ft. 
space stated in the second paragraph of the statute. I enclose 
herewith a manufacturer's diagram of such a trailer. 

"In determining the weight per axle, our local law enforce­
ment agencies ktve been weighing each axle separately, believing 
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that is required by the wording of the statute relating to succes­
sive axles spaced 8 ft. or more apart. 

"On the other hand, the local truck operators maintain that 
since these tandem axles are connected together and operate as 
one unit that the same should be weighed as one unit. 

"Therefore my question is as follows: 

'Under Section 5577.04 of the Revised Code, may the 
tandem axles be weighed as one unit although the axles 
are spaced more than 8 feet apart or must they be weighed 
separately?' 

"It is my own opinion that the procedure followed in the 
past is correct and that each axle must be weighed separately. 
However, there has been some trouble on this point and the 
arresting officers would like to know whether or not they are pro­
ceeding properly." 

Section 5577.04, Revised Code, provides as follows: 

"No vehicle, trackless trolley, load, object, or structure 
having a maximum axle load greater than sixteen thousand 
pounds when such vehicle is equipped with solid rubber tires, 
or greater than nineteen thousand pounds when such vehicle is 
equipped with pneumatic tires, shall be operated or moved upon 
improved public highways, streets, bridges, or culverts. The 
maximum wheel load of any one wheel of any such vehicle shall 
not exceed six hundred fifty pounds per inch width of tire, 
measured as prescribed by section 5577.03 of the Revised Code, 
nor shall any solid tire of rubber or other resilient material, on 
any wheel of any such vehicle, be less than one inch thick when 
measured from the top of the flanges of the tire channel. 

"The weight of vehicle and load imposed upon the road sur­
face by any two successive axles, spaced four feet or less apart, 
shall not exceed nineteen thousand pounds for solid tires, nor 
twenty-four thousand pounds for pneumatic tires; or by any two 
successive axles, spaced more than four feet but less than eight 
feet apart, shall not exceed twenty-four thousand pounds for solid 
tires, nor thirty-one thousand five hundred pounds for pneumatic 
tires; or by any two successive axles, spaced eight feet or more 
apart, shall not exceed twenty-eight thousand pounds for solid 
tires, nor thirty-eight thousand pounds for pneumatic tires, nor 
shall the total weight of vehicle and load exceed, for solid rubber 
tires, twenty-eight thousand pounds plus an additional six hun­
dred pounds for each foot or fraction thereof af spacing between 
the front axle and the rearmost axle of the vehicle, nor exceed 
thirty-eight thousand pounds plus an additional eight hundred 
pounds for each foot of spacing between the front axle and the 
rearmost axle of the vehicle for pneumatic tires; nor shall the 
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weight of vehicle and load imposed upon the road surface by any 
vehicle exceed seventy-eight thousand pounds for pneumatic tires; 
nor shall such weight of vehicle and load exceed, for solid tires, 
eighty per cent of the permissible weight of vehicle and load, as 
provided for pneumatic tires." 

From a reading of this statute it seems clear that the legislature has 

provided: 

( 1) An absolute prohibition of any vehicle having a "maximum 

axle load" greater than nineteen thousand pounds being operated or 

moved on improved public highways, streets, bridges or culverts. 

(2) A "maximum wheel load" of any one wheel of any such vehicle. 

( 3) A limitation of the weight of vehicle and load that may be 

imposed on the road surface by any two successive axles. 

(4) Gross weights that may be imposed upon the road surface by 

any vehicle and load. 

The question you are concerned about is whether the provision of 

Section 5577.04, Revised Code, in prescribing a limitation of weight which 

may be carried upon one axle are to be applied to all vehicles and especially 

to vehicles equipped with tandem or successive axles spaced more than 

eight feet apart. 

Section 5577.01, Revised Code, reads in part as follows: 

" ( 3) 'Maximum axle load' means the gross weight of 
vehicle and load imposed by any axle upon the road surface. 

" (4) 'Maximum wheel load' means the proportionate gross 
weight of vehicle and load imposed by any wheel upon the road 
surface. 

"(B) 'Vehicle,' as used in Section 5577.04 of the Revised 
Code, means any single vehicle when not in combination, or any 
combination of vehicles, as defined in section 4501.01 of the 
Revised Code." 

Thus in the first paragraph of Section 5577.04, Revised Code, the 

legislature has prescribed two limitations as to weight that may be im­

posed upon the road surface by any single vehicle not in combination or 

any combination of vehicles. The first limitation is as to the gross weight 

of vehicle and load which may be imposed upon the road surface by 

any axle; the second limitation is the proportionate gross weight of vehicle 
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and load imposed by any wheel upon the road surface. The legislature 

has specifically prescribed that no vehicle which exceeds such prescribed 

limitations on weight shall be operated or moved upon the improved 

public highways, streets, bridges, or culverts. 

As to your specific question, "May tandem axles be weighed as one 

unit although the axles are spaced more than eight feet apart or must 

they be weighed separately?" I am of the opinion that they should be 

weighed separately and also as a unit. I am impelled to this conclusion 

by the wording of the statutes here involved. To say that tandem or 

successive axles eight feet or more apart should be weighed as a unit 

only, may, in some cases, have the effect of nullifying the prescribed "maxi­

mum axle load" (and the "maximum wheel load") any vehicle may 

impose upon the road surface. As is said in Sutherland, Statutory Con­

struction, Section 4705, p. 339 "A statute should be construed so that 

effect is given to all its provisions, so that no part will be inoperative or 

superfluous, void or insignificant, and so that one section will not destroy 

another unless the provision is the result of obvious mistake or error."' 

In specific answer to your question, I am of the opinion and you are 

accordingly advisee\ that, under the provisions of Section 5577.04, Revised 

Code, tandem axles spaced eight feet or more apart should be weighed 

separately to determine whether each axle is within the prescribed "maxi­

mum axle load," and should be weighed as a unit to determine whether 

such axles are within the prescribed weight limitation applicable to succes­

sive axles eight feet or more apart. 

Respectfully, 

vV1LLIAM SAxBE 

Attorney General 




