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ATTORNEY GENERAL 

1-OFFICE OF COUNTY ENGINEER OF ONE COUNTY IN­

COMPATIBLE WITH OFFICE OF THE COUNTY ENGINEER 

OR DEPUTY COUNTY ENGINEER OF AN ADJOINING 

COUNTY. 2-OFFICE OF COUNTY ENGINEER REQUIRED 

TO BE QUALIFIED ELECTOR OF STATE OF OHIO. §§ 315.04, 

R. C., OAG 1870, 1950. 

SYLLABUS: 

1. In the filling of a vacancy in the office of county engineer under Section 
315.04, Revised Code, an elected county engineer of one county may not be appointed 
as county engineer of a neighboring county and hold the two offices at the same 
time. 

2. An elected county engineer of one county may not be employed by the 
county commissioners of an adjoining county as deputy county engineer when there 
is a vacancy in the office of county engineer in such adjoining county. 

3. When there is a vacancy in the office of county engineer, the county com­
missioners must appoint a suitable person to fill such vacancy, and the appointee 
need not be an elector of the county but must be a qualified elector of the State of 
Ohio. Opinion No. 1870, Opinions of the Attorney General for 1950, approved and 
followed. 

Columbus, Ohio, October 7, 1959 

Hon. George E. Schroeder, Prosecuting Attorney 

Putnam County, Ottawa, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads, in pertinent part, as follows: 

"1. Can an elected county engineer of one county be ap­
pointed to the same position in a neighboring county? 

"2. Can an elected county engineer of one county be hired 
by an adjoining county to perform the duties of deputy engineer 
when there is no duly acting county engineer in that county due to 
resignation and the inability to find another qualified engineer in 
the county for that post? 

"My question is directed to the compatibility or incompat­
ibility of the two positions." 

The organization and government of counties are based upon Section 

1, Article X, of the Constitution of Ohio, which provides, in part, as 

follows: 
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"The General Assembly shall provide by general law for the 
organization and government of counties, and may provide by 
general law alternative forms of county government. * * *" 

Pursuant to this constitutional mandate, the General Assembly pro­

vided by general law for the organization and government of counties, in­

cluding the creation of county offices and the means of filling them. One 

of the offices thus created is that of county engineer, formerly known as 

county surveyor. 

Section 315.01, Revised Code, provides: 

"There shall be elected quadrennially in each county a county 
engineer who shall assume office on the first Monday in January 
next after his election and shall hold such office for four years." 

The clear import of the above section of the code is that a county 

engineer is an officer of the county, created by statute enacted pursuant to 

the Constitution, as a part of the organization and government of the 

county. The office is not one that the people of a county may have or not 

have, at their pleasure. On the contrary, it is mandatory that "There 

shall be elected quadrennially in each county a county engineer * * *." 
Section 315.02, Revised Code, sets forth the qualifications for eligibil­

ity as county engineer. It is unnecessary to detail these here but it is 

noted that residence in the county is not one of them. This is noted in 

view of the statement in your request that there is no "acting county 

engineer in that county due to * * * the inability to find another qualified 

engineer in the county for that post." 

One of my predecessors in office held in Opinion No. 1870, Opinions 

of the Attorney General for 1950, page 339: 

"* * * 
"2. Where the county commissioners made an appointment 

to fill a vacancy in the office of county engineer, there is no re­
quirement in law that such appointee shall be a resident elector of 
the county in which such appointment is made." 

In view of this opinion the vacant office of county engineer can be 

filled by a qualified engineer in the state by appointment as provided by 

law. 

Section 315.04, Revised Code, provides for filling a vacancy in the 

office of county engineer and reads as follows : 
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"If a vacancy occurs in the office of county engineer because 
of death, resignation, or otherwise, the board of county commis­
sioners shall appoint a suitable person as engineer, who, upon 
giving bond and taking the oath of office required by section 
315.03 of the Revised Code, shall enter upon the discharge of the 
duties of such office. 

"A successor shall be elected for the unexpired term, at the 
first general election for the office which is vacant that occurs 
more than forty days after the vacancy shall have occurred; pro­
vided that when the unexpired term ends within one year imme­
diately following the date of such general election, an election to 
fill such unexpired term shall not be held and the appointment 
shall be for such unexpired term." 

It will be observed from the above code sections that there is a 

mandatory duty on the county commissioners to fill a vacancy in the office 

of county engineer and that this vacancy can be filled in only one way; 

by the appointment of a suitable person to serve until a successor is 

elected. 

In an opinion by one of my predecessors, Opinion No. 2503, Opin­

ions of the Attorney General for 1947, page 616, in which I concur, it 

was held in the first and last paragraphs of the syllabus : 

"l. In the event of a vacancy in the office of county engi­
neer no one can perform the official duties imposed on the county 
engineer by statute. 

"* * * 

"4. The county comm1ss10ners may employ an engineer 
upon the written request of the county engineer. In the event of 
a vacancy in the office of county engineer, the county commis­
sioners may not employ an engineer." 

Since the person appointed to fill a vacancy 111 the office of county 

engineer may only serve until a successor is elected and qualified, it should 

be noted that a candidate for election to county office must be an elector 

engineer of one county to be appointed county engineer of another county 

may accept private employment. 

"* * * At the time fixed such election officials shall hear the 
protest and determine the validity or invalidity of the declaration 
of candidacy and petition. If they find that such candidate is not 
an elector of the state, district, county, or political subdivision in 
which he seek a party nomination or election to an office or posi­
tion * * * his declaration of candidacy and petition shall be deter­
mined to be invalid and shall be rejected. * * *." 
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Section 3513.261, Revised Code, also provides in part: 

"* * * Each nominating petition shall contain a statement of 
candidacy which shall be subscribed and sworn to by the candi­
date named therein. Such statement of candidacy shall contain a 
declaration that the candidate desires to be a candidate for the 
office named therein, and that he is an elector qualified to vote 
for the office he seeks. * * *" (Emphasis added) 

It follows that since one person cannot be an elector of two counties 

at the same time, he could not run for county offices in two counties at 

the same time. Therefore, even if it were legal for the elected county 

engineer o £one county to be appointed county engineer of another county 

to fill a vacancy caused by resignation or death, he could only hold the 

office by appointment until a successor could be elected, and he could not 

be a candidate for such election. 

Under the present state of the law, a county engineer need not give 

his entire time to the duties of his office and under some circumstances 

may acceut private employment. 

One of my predecessors in office, m Opinion No. 6776, Opinions of 

the Attorney General for 1956, page 494, held: 

"The requirement that a county engineer 'shall give his 
entire time and attention to the duties of his office' having been 
entirely deleted from the provisions of Section 325.14, Revised 
Code, by the amendment of that section, effective October 11, 
1955, such officers may accept compatible private employment to 
the extent that such employment does not interfere with the 
proper exercise of official duty." (Emphasis added) 

An earlier opinion, rendered prior to the amendment of Section 325.14, 

Revised Code, held in Opinion No. 5261, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1955, at page 253: 

"* * * 
"A county engineer holding office in a county having a popu­

lation of thirty thousand or less may accept private- employment 
to the extent that it does not interfere with his official duties, and 
if a competent sanitary engineer he may be employed in his pri­
vate capacity as such by a board of county commissione,rs in ac­
cordance with the provisions of Section 6117.01, Revised Code, 
and may be compensated therefor in the manner provided for by 
Chapter 6117, Revised Code." (Emphasis added) 
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In each of the situations upon which the foregoing opinions were 

based, the question was one of employment, not appointment to public 

office. In Opinion No. 2503, Opinions of the Attorney General for 1947, 

page 616, heretofore cited, it was held that the county commissioners 

could employ an engineer, but only on the written request of the county 

engineer, and if there was a vacancy in the office of county engineer there 

could be no written request, and hence they were without authority to 

employ an engineer. 

If at the time of the resignation of the county engineer there was a 

deputy county engineer, such deputy could continue to function as deputy 

but could not perform the official duties imposed by statute on the county 

engineer; but if there was no deputy engineer at the time of the resigna­

tion, none could be hired until a county engineer was appointed and quali­

fied. This answers the second numbered paragraph of your request. 

We come now to a consideration of the compatibility of the office of 

county engineer of one county and the same office of an adjoining county. 

The test of compatibility is not clear-cut and comprehensive. The 

courts have almost invariably evaded the formulation of a general definition 

of the term "incompatibility" and have contented themselves with a dis­

cussion of specific cases and the particular facts which, in individual 

instances, have been looked on as creating incompatibility. (32 Ohio Juris­

prudence, 908). 

In the early ( 1909) case of State, ex rel. Attorney Ge,neral v. Gebert, 

12 C. C. (N.S.) 274, the circuit court of Franklin County said: 

"* * * 
"Offices are considered incompatible when one is subordi­

nate to, or in any way a check upon, the other; or when it is 
physically impossible for one to discharge the duties of both. 

* * *" 

It is said in 42 American Jurisprudence, page 936, that: 

"* * * Incompatibility of offices exists where there is a con­
flict in the duties of the offices, so that the performance of the 
duties of the one interferes with the performance of the duties of 
the other. This is something more than a physical impossibility to 
discharge the duties of both offices at the same time. They are 
generally considered incompatible where such duties and func­
tions are inherently inconsistent and repugnant so that, because 
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of the contrariety and antagonism which would result from the 
attempt of one person to discharge faithfully, impartially, and 
efficiently the duties of both offices, considerations of public 
policy render it improper for an incumbent to retain both. * * *" 

In the administration of the government and business of a county, 

county commissioners frequently rely on the technical professional advice 

of the county engineer. It is not infrequent that the interests of a county 

and an adjoining county conflict in matters of joint concern, such as the 

maintenance, improvement and repair of county-line roads, ditches and 

bridges. In event of flood or other disaster of a nature affecting two 

adjoining counties the presence of the county engineers, even on an 

around-the-clock basis, might be an urgent necessity. 

In such events the person who was attempting to serve such two 

adjoining counties would find himself handicapped by divided, and per­

haps conflicting loyalties. By the same token, the people of the two 

counties, to each of whom he would owe a duty of full service and undi­

vided loyalty, would be handicapped and forced to accept only partial 

service. 

In view of all these considerations, and in view also of the fact that 

the appointment as county engineer in an adjoining county of a person 

already serving as the elected engineer of the other county would, at the 

best, be only a temporary and make-shift arrangement, good only until 

the next election, it is accordingly my opinion that the positions of elected 

county engineer in one county and appointed county engineer in another 

county are incompatible. 

It is, therefore, my opinion and you are advised: 

1. In the filling of a vacancy in the office of county engineer under 

Section 315.04, Revised Code, an elected county engineer of one county 

may not be appointed as county engineer of a neighboring county and hold 

the two offices at the same time. 

2. An elected county engineer of one county may not be employed 

by the county commissioners of an adjoining county as deputy county 

engineer when there is a vacancy in the office of county engineer in such 

adjoining county. 

3. When there 1s a vacancy m the office of county engineer, the 

county commissioners must appoint a suitable person to fill such vacancy, 
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and the appointee need not be an elector of the county but must be a quali­

fied elector of the State of Ohio. Opinion No. 180, Opinions of the 

Attorney General for 1950, approved and followed. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




