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ATTORNEY GENERAL 

BOARD OF EDUCATION-MAY NOT BEFORE JANUARY 1, 

1960, USE SECTION 5705.192, R. C, TO PROPOSE TAX LEVY 

IN E~CESS OF TEN-MILL LIMIT TO BE EFFECTIVE FOR AN 

INDEFINITE TIME IF THERE ARE OUTSTANDING TAX 

LEVIES FOR CURRENT OPERATION EQUALING THE TEN­

MILL LIMIT-§5705.192, R. C.-CHAPTER 3317., R. C.-AM. H. B. 

76 & 705, 103RD GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

Until Amended Sub. H. B. 705 becomes effective on January 1, 1960, a board 
of education which has already qualified for state financial aid by having outstanding 
levies which total at least ten mills for current operation, as required by Chapter 
3317., Revised Code, may not use the provisions of Section 5705.192, Revised Code, 
as contained in Amended Sub. H. B. 76 to propose a levy outside the ten-mill 
limitation, any part of which would be in effect for an indefinite time. 

Columbus, Ohio, August 25, 1959 

Hon. E. E. Holt, Superintendent of Public Instruction 

Department of Education, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for an opinion which reads as follows: 

"I have studied Amended Sub. H. B. 76, and would like to 
ask your opinion in regard to the following questions: 

"May the board of education of a school district which has in 
existence outstanding voted levies for current operation which, 
when added to the unvoted millage for current operations, qualify 
the district for distribution of funds from the state under Chapter 
3317 of the Revised Code by having a tax levy of at least ten 
mills for current operation, lawfully provide pursuant to Amended 
Sub. H. B. 76 for a tax outside the ten-mill limitation for an in­
definite period of time? 

"Section 5705.192 of such bill provides in part that the board 
shall specify the amount of the increase in rate which it is neces­
sary to levy, the portion of the increase in rate, if any, proposed 
to be levied in order to qualify for state financial aid, and the por­
tion of the increased rate, if any, in excess of the amount neces­
sary to qualify for state financial aid. The law also provides that 
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the first above noted portion may be for an indefinite period up to 
ten mills and the excess for a period not longer than ten years. 

"Does the fact that the board of education has already quali­
fied for state financial aid by having outstanding levies which total 
at least ten mills for current operation deny it the right to use the 
provisions of the above bill to designate the portion of the in­
creased rate as the specific portion of the school district's entire 
voted millage that shall be used to meet the minimum require­
ments of at least ten mills. 

Subsequent to the receipt of your request for my opm10n on this 

matter there was enacted by the General Assembly, Amended Sub. H. B. 

705, which amends Section 5705.192, Revised Code, the particular statute 

enacted by Amended Sub. H. B. 76 mentioned in your request. The 

amendment to Section 5705.192, Revised Code, contained in Amended 

Sub. H. B. 705, is identical to the version of that law contained in 

Amended Sub. H. B. 76, except that Sub. H. B. 705 also contains the 

following language : 

"The board of education, in such resolution may specify that 
the total increased rate proposed to be levied, shall be for an in­
definite period of time, notwithstanding the fact that the total 
millage for current expenses being currently levied by the district 
is at least the minimum millage rate required by Chapter 3317.02 
of the Revised Code, provided that the total millage outstanding, 
in effect for an indefinite period of time, if such levy is adopted, 
shall not exceed ten mills. Such portion which shall be for an in­
definite period shall be in effect until such time as the rate may 
be decreased by an amount equal to or less than the amount of 
such voted increase, by a majority vote of the electors of the 
school district approving such decrease pursuant to the provisions 
of section 5705.261 of the Revised Code, or pursuant to the pro­
visions of section 5713.11 of the Revised Code; or such portion 
may be so decreased for a period of not to exceed one year, and 
from year to year, by a majority vote on the part of the board of 
education. Such portion not otherwise specified or which would 
be in excess of the ten mills specified and approved for an in 
definite period, shall be in effect for a period no longer than ten 
years." 

This subsequent amendment provided by Amended Sub. H. B. 705 

will become effective January 1, 1960, and as of that date will provide a 

complete answer to your question. After January 1, 1960, the fact that a 

board of education has already qualified for state financial aid by having 

outstanding levies which total at least ten mills for current operation, as 
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required by Chapter 3317., Revised Code, will not prohibit such board 

from levying an increased rate of taxation for an indefinite period under 

the provisions of Section 5705.192, Revised Code, provided that the total 

millage outstanding, in effect for an indefinite time if such levy is adopted, 

does not exceed ten mills. 

It will be noted, however, that the effective date of Amended Sub. 

H. B. 76 is September 10, 1959. This same bill also provides that the 

board of education of a city, exempted village or local school district may 

resolve to levy a tax under Section 5705.192, Revised Code, at any time 

prior to the 15th day of September in any year. This means that a board 

of education may resolve to levy a tax under Section 5705.192 at any time 

between September 10 and September 15, 1959, at which time the provi­

sions of Amended Sub. H. B. 705 would not be applicable. This raises 

the question which you posed in your request for my opinion. 

I have been unable to find any authority exactly on this point. Sec­

tion 5705.192, Revised Code, as effective September 10, 1959, provides 

in part as follows : 

"Such resolution shall also specify the amount of increase in 
rate which it is necessary to levy, the portion of the increase in 
rate, if any, proposed to be levied in order to qualify for the dis­
tribution of school funds pursuant to the provisions of Chapter 
3317 of the Revised Code, and the portion of the increased rate, if 
any, in excess of the amount necessary to qualify for the distribu­
tion of funds pursuant to the provisions of Chapter 3317 of the 
Revised Code, and whether or not there shall be a levy upon the 
duplicate of the current year." 

As the board of education in your hypothetical example has already 

qualified for state aid under the provisions of Section 3317.02, Revised 

Code, by having a tax levy for current school operation of at least ten 

mills, the board would be unable to resolve that an increased tax levy 

would be necessary to qualify for state aid. For this reason, the above 

quoted part of Section 5705.192, Revised Code, would be inapplicable. Any 

attempt on the part of a board of education to pass a resolution declaring 

that additional levies were necessary when, in fact, the local school district 

had already qualified for state aid as far as the tax levies are concerned, 

would potently be an unlawful attempt to circumvent the clear meaning 

of the statute as enacted in Amended Sub. H. B. 76. That this is the 

meaning of Section 5705.192, Revised Code, is underscored by the fact 
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that the General Assembly foresaw your question and deemed the passage 

of Amended Sub. H. B. 705 necessary to provide an answer in the affirma­

tive. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that, 

until Amended Sub. H. B. 705 becomes effective on January 1, 1960, a 

board of education which has already qualified for state financial aid by 

having outstanding levies which total at least ten mills for current opera­

tion, as required by Chapter 3317., Revised Code, may not use the provi­

sions of Section 5705.192, Revised Code, as contained in Amended Sub. 

H. B. 76 to propose a levy outside the ten-mill limitation, any part of 

which would be in effect for an indefinite time. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




