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specify, among other things, the number of years during which the in­
creased levy shall be in effect. Before there is any authority for holding 
such election, a resolution at least substantially complying with the require­
ments of said House Bill 579 must be passed. The passage of a lawful 
resolution is a condition precedent to the holding of such an election. 
The resolution in question provided for the submission of a proposition 
to make a levy outside of the ten mill limitation for a period of three 
years, whereas under said house bill the question of making a levy for 
more than two years is unauthorized and the resolution in specifying the 
period for which such levy shall be made cannot specify a longer period 
than two years. I am of the view that this is not a mere irregularity but 
goes to the foundation of the election and that since there was no author­
ity to submit such a question under said house bill and since under 
Section 5625-15, et seq., there is no authority for submitting this question 
at a primary election, said election was not legal. 

5712. 

Respectfully, 
JOI-IN w. BRICKER, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-UNAUTHORIZED TO CONTRACT 
WITH UNIVERSITY TO MAINTAIN IN DISTRICT 
SCHOOLS DEPARTMENT OF SUCH UNIVERSITY. 

SYLLABUS: 
A district board of education is not authorized by Section 7650-1, 

General Code, or any other statute, to contract with a college or university 
located either within or without tlze district, to maintain within the dis­
trict schools any department of the uni·uersity. 

CoLUMBUS, Omo, June 16, 1936. 

HoN. J. 0. ExGLDfAN, President, Ke11t State University, Kent, Ohio. 

DEAR Sm: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"The Board of Trustees of Kent State University, at its 
regular meeting here April lOth, by formal resolution authorized 
me to request from you an opinion as to the legality of a pro­
posal for a new working relationship between the University and 
the Kent City Public Schools. 

The arrangement now in effect and one that has been in 
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effect since the establishment of this school, I think one which it 
now seems desirable to change, is this : 

The university maintains on the campus a trammg school 
building accommodating children from kindergarten up to senior 
year in high school. Years ago, by mutual agreement between 
Kent City Schools and the Kent Normal School, now State Uni­
versity, the City School District was divided, and all the children 
in one portion of the district resulting from such division, were 
allocated to this institution. The teachers required for the Train­
ing School thus created, are employed, and their salaries in full, 
paid by the University. 

Now the Board of Trustees of the University submits to 
you the following questions for an opinion: 

(1) If the city school authorities agree, can the Univer­
sity Board permit the city schools to use the whole or a part of 
the Training School Building on the University campus, with the 
understanding that the city schools will maintain in said Training 
School building whatever departments the University may elect 
to surrender through such an arrangement? . 

( 2) If the city schools can and do take over any part of 
the Training School on this campus, and pay the salaries of the 
teachers employed in such rooms or departments as the Univer­
sity may elect to surrender to the city schools, will the city schools 
be entitled to receive from state funds the same per puJ)il sup­
port in the case of the Kent city children in the Training School 
that they receive in the class of children in other buildings of the 
city schools? 

( 3) If it is permissible for a part or the whole of the 
Training School Building on the campus to be taken over by 
the city schools of Kent, would those city schools be able to collect 
from other school districts or from the State, tuition from such 
pupils as may be sent or elect to come from other districts to the 
Training School or to that part of it taken over by the Kent City 
Schools? 

Your opinion will be of service in enabling the Board of 
Trustees to deal legally with the City School Board." 
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The powers and duties of the Board of Trustees of Kent State Uni­
versity are not set forth in detail in the statutes. It no doubt may safely 
be said that under the terms of Sections 7924-1 and 7924-2, General 
Code, which are the sections of law relating to the powers and duties of 



858 OPINIONS 

the Trustees of Kent State University, those powers and duties arc very 
broad, and although it is by no means clear just what is included in the 
proposed arrangement you speak of, especially what is meant by the 
expression ''whatever departments the University may elect to surrender", 
it is probable that if the proposed arrangement, \vhateYer it may uc, 
should be determined by the Board of Trustees, in its discretion, to be in 
furtherance of the objects and purposes of a university of a cla!'s snch as 
Kent State Cniversity, it would be held to be lawful. Howewr, there 
remains the question of whether or not the Board of Education of Kent 
City School District may lawfully make such a contract. It is well settled 
that district boards of education, being creatures of statute, are limited in 
their powers by the statutes creating them. This principle has been 
stated and applied by the courts in hundreds of cases, and has been 
followed by this office in numerous opinions. It is stated by the Supreme 
Court, in the case of State ex rei. Clarke v. Cook, 103 0. S .. 465, as 
follows: 

"Boards of education and other similar governmental bodies 
are limited in the exercise of their powers to such as are clearly 
and distinctly granted." 

~fany similar expressions of the courts might be cited. 
Primarily, the province of district boards of education is to establish 

and maintain public schools of various kinds for the education of the resi­
dent youth within their respective districts. However, others than resi­
dent youths may be admitted to the schools under some conditions and 
express statutory authority is granted to city boards of education by 
Section 7647, General Code, to establish and maintain normal schools 
within their districts. A normal school so established by authority of the 
above statute is held to be a part of the district's public school system. 
Br01un v. Board. of Education of the City of Chn:cla11d, 6 N. P., 411. 
Express statutory authority is also extended to city boards of education 
to contract with colleges and uniYersities and private schools for the 
obtaining in such school districts of instruction in special subjects beyond 
the scope of the public high school. Section 7650-1, General Code. reads 
as follows: 

"The board or boards of education of any city school dis­
trict or districts may enter into contract for a term not exceeding 
one year upon such terms and conditions as each board may 
deem expedient with each other, or with the trustees or other 
duly authorized officials of any college or university legally or­
ganized within the meaning of the provisions of G. C Sec. 7650, 
for the purpose of obtaining in such school district instruction 
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in the special, technical, professional or other advanced studies 
which may be pursued in such college or university beyond the 
scope of the public high school. ln like manner such board or 
boards of education may contract for a term not exceeding one 
year with each other or with a private corporation or association 
not for profit, maintaining and furnishing a museum of art, 
science or history, or providing musical instruction, for the pur­
pose of obtaining in such school district such instruction or 
other educational services as can be rendered to the schools by 
such private corporation or association .. , 
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Statutory authority is extended to district boards of education, by 
Section 7620 and cognate sections of the General Code, to provide neces­
sary buildings in which to conduct its schools, either by constructing and 
furnishing those buildings or renting them, and, without a doubt, a board 
of education may accept the use of any buildings tendered to it free of 
rental. 

A school conducted by the Kent City Board of Education in the 
building owned by Kent University, should the University permit the 
!board of education to use its building for that purpose, would be a public 
school in every sense of the word, and the board should conduct it as 
such. The board would be authorized to employ teachers for the school 
the same as any other school conducted by the board. The employment 
of teachers in city school districts is controlled by Sections 7691 and 
7703, of the General Code of Ohio. In order that those teachers may be 
paid for their services, it is necessary that they be properly certificated 
according to law. Section 7805-9, General Code (116 0. L., 550). 

In the event such a school is conducted in a building owned by the 
University, the district would, of course, be entitled to its proper share 
of the public school fund in accordance with Section 7395-1, General 
Code. No provision is made in this statute or anywhere else foi· the 
distribution to a school district of any portion of the public school fund 
or of any state funds for attendance of students in a normal school that 
may be established by a city board of education. 

Liability exists for the payment to the Kent City School District of 
tuition for non-resident pupils that might attend a school conducted by 
the board in a building owned by the University the same as though they 
attended any other school conducted by the board. The law does not 
provide for the payment of tuition by one board of education to another 
for attendance of resident pupils of one district in the schools of the 
other if those students ar~ more than twenty-one years of age, or if they 
had previously completed high school work. Such students m<~y be 
admitted, however, and tuition charged for their attendance in accor:lancc.: 
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with Section 7682, General Code. See also Sections 7622-4 and 7680, 
General Code. 

While the Board of Education of the Kent City School District may 
accept from the University the use of the building in question, and main­
tain therein any class of schools it is authorized by law to maintain, a 
contract to maintain any particular class of school or to maintain a 
school in any particular manner or to employ any particular teachers or 
class of teachers would be beyond the power of the board to make. That 
is to say, such a contract would be a pure nullity and would not be en­
forcible. The only statutory authority for a district board of education 
to contract with a college or university with respect to instruction in the 
schools of the district is contained in Section 7650-1, supra, and ob­
viously, this statute does not authorize a contract with a university or 
college to maintain in the public schools of the district "whatever depart­
ments the university may elect to surrender." The powers of a district 
board of education with respect to such a contract are limited by the 
terms of the statute. 

In an opinion of this office, found m Opinions of the Attorney 
General for 1933, at page 1712, it is held: 

"It is not within the powers of a city board of education, 
when leasing rooms for public school purposes, to agree as a con­
dition of said lease, that certain teachers· will be employed to 
teach the schools to be conducted in the said rooms nor that cer­
tain pupils will be assigned to the said schools." 

Nor is it within the powers of a district board of education to main­
tain schools for the giving of instruction in studies beyond the scope of 
the high school except as contracts may be made therefor by authority 
of Section 7650-1, General Code, or in the maintenance of normal schools. 
In an opinion of a former Attorney General found in the reported Opin­
ions of the Attorney General for 1928, at page 1013, it is held: 

"With the exception of the authority vested in county and 
city boards of education to establish normal schools, and the 
authority vested in city boards of education, by virtue of Section 
7650-1, General Code (112 v. 115), to contract with a college or 
university for the purpose of obtaining in the school district in­
struction in special, technical, professional or other advanced 
studies, boards of education are not authorized to establish 
schools of a higher grade than high schools, which require for 
the taking of the course of study therein more than thirteen 
school years, including one year of kindergarten work, regardless 
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of whether said proposed schools are to be maintained from 
public school funds or from tuition fees charged the attendants." 
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If a city board of education establishes and maintains a normal 
school by authority of Section 7647, General Code, it must do so inde­
pendently of any other school district or any private or public educational 
institution. No authority exists for it to cooperate with any other agency, 
public or private, in the maintenance of such a school. In this connec­
tion, it is significant that there was introduced in the 88th General As­
sembly, in 1929, House Bill No. 165, the intent of which was to author­
Ize the cooperation between a school district board of education and a 
college or university in the maintenance of normal schools. The bill 
failed of passage. The title of the proposed bill was as follows: 

"A Bill to provide training school facilities in cooperation 
with colleges and universities approved as teacher training insti­
tutions." 

No authority exists for a school board to take over and conduct as 
a part of its school system any department of a college or university. 
Section 7650-1, General Code, which is the only statute authorizing co­
operation between colleges and universities and district boards of edu­
cation clearly contemplates the making of a contract to obtain within the 
district instruction in special subjects beyond the scope of the high 
school which "may be pursued in such college or university." Students 
while receiving such instruction in pursuance of such a contract would 
in reality be students of the college or university as the studies under the 
terms of the statute are to be pursued in the college or university. 

I am therefore of the opinion that the Board of Education of the 
Kent City School District is without authority to contract with Kent 
State University to maintain in the city schools any department of the 
University which the trustees of the University may elect to surrender 
to the city school district. 

5713. 

Respectfully, 
JOHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL-BONDS OF PIKE COUNTY, OHIO, $17,000.00. 

COLUMBUS, OHIO, June 17, 1936. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 


