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1. CONTRACTS-MUNLCIPAL DEPARTMENT OF PUBLIC 
SAFETY OR DEPARTMENT OF PUBLIC SERVICE-PUR­
CHASE OF SUPPLIES-EXPENDITURE EXCEEDING FIVE 
HUNDRED DOLLARS-LESS THAN ONE THOUSAND 
DOLLARS-MUST BE APPROVED BY BOARD OF CON­
TROL-NEED NOT BE FORMAL WRITTEN CONTRACTS 
-SECTION 733.22 RC. 

2. PURCHASE ORDER FOR SUPPLIES~WHEN ACCEPTED 
BY SELLER~CONSTITUTES A "CONTRACT." 

SYLLABUS: 

1. ·Contracts for the l}urchase of supplies in a municipal department of public 
safety or department of ,public service, which involve an expenditure exceeding five 
hundred dollars but less than one thousand dollars, must ,be appro,·ed by the 
board of control as required by Section 733.22, Revised Code; they need not be formal 
written contracts. 

2. A -purchase order for supplies, when accepted ,by the seller, constitutes a 
"contract" within the purview of Section 733.22, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, October 4, 1954 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A question has arisen in regard to the application of the 
provisions of Section 733.22 of the Revised Code to the a,ward of 
contracts in cities. 

"This section provides in part as follows : 

'1N10 contract in the department of public service or de­
partment of public safety, in excess of five hundred dollars, 
shall ibe awarded except on the a,pproval of the board of 
control of the city, which board shall direct the director of the 
appropriate department to enter into the contract.' 

"It will he noted that, under the provisions of Section 735.05 
of the Revised Code, applicable to contracts entered into iby the 
service department, and Section 737.05 of the Revised Code, 
applicable to contracts entered into by the safety department, the 
requirement of law is that when an expenditure, other than the 
compensation of employees, will exceed $I,ooo.oo, such expendi­
ture must ibe first authorized and directed by ordinance of council, 
proper advertisement for competitive bids must be made, and a 
written contract must be entered into with the lowest and best 
bidder. 

"In many cities in Ohio numerous purchases are made in 
amounts in excess of five hundred dollars and less than one thou­
sand dollars, which purchases are not made on formal written 
contracts, but which are made through departmental requisitions 
and on purchase orders which in most cases will involve the ob­
taining of quotations from different suppliers, an offer by the 
supplier to furnish the materials needed and an acceptance of the 
supplier's offer by the city purchasing agent, or 'by the head of the 
department doing the purchasing. 

"The questions that arise in this connection are these: 

" ( 1) Is a 'purchase order' which involves an offer 1by the 
supplier and an acceptance by the city, considered a 'contract' 
within the purview of the provisions of Section 733.22 of the 
Revised Code ? 

"(2) Where materials or supplies are purchased in an 
amount in excess of five hundred dollars and not exceeding one 

https://I,ooo.oo
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thousand dollars, ,in either .the service or safety department of a 
city, upon a 'purchase order,' (not in the forni of a written con­
tract), which involves an offer by the supplier and an acceptance 
by the city, is it necessary for the award of such purchase order 
to be approved by the board of control, which shall direct the 
director of the service or safety department to enter into such 
purchase order?" 

The department of public safety is a branch of city government which 

deals with the operation and maintenance of the police and fire depart­

ments, while the department of public service has for its functions the 

management of municipally owned public utilities, the maintenance of 

public buildings, and the repair and improvement of streets. The statute 

includes the directors of these departments among the executive officers 

in which the executive power of the city is vested. Section 733.01, Revised 

Code. 

As to the power of contract of these officers, Section 733.22, Revised 

Code, reqmres that the board of control, established under the provisions of 

Section 733.21, Revised Code, approve the awarding of any contract in the 

department of p111blic service or the department of public safety when 

involving an expenditure in excess of $500. 

Contracts involving expenditures in excess of one thousand dollars 

are subjected to additional requirements. Section 737.02, Revised Code, 

authorizes the director of public safety to make all contracts and expendi­

ture of money for the purchase of engines, apparatus and all other supplies 

necessary for the police and fire departments and for other undertakings 

and departments under his supervision, but "no obligation involving an 

expenditure of more than one thousand dollars shall be created unless first 

authorized and directed by ordinance." See Section 737.03, Revised Code, 

which provides further that "In making such contracts the director shall 

be governed by Sections 735.05 to 735.09, Revised Code." 

Section 735.05, which defines the power of contract on the part of 

the director of public service, provides: 

"The director of public service may make any contract, 
purchase supplies or material, or provide labor for any work 
under the supervis,ion of the department of public service in­
volving not more than one thousand dollars. When an expendi­
ture within the department, other than the compensation of 
persons employed therein, exceeds one thousand dollars, such 
expenditure shall first be authorized and directed by ordinance 
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of the legislative ibody of the city. ·when so authorized and di­
rected, the director shall make a written contract with the lowest 
and best bidder after advertisement for not less than two nor more 
than four consecutive weeks in a newspaper of general circula­
tion within the city." 

These provisions in the Revised Code are founded on Sections 4371 

and 4328 of the General Code, which in 1949 ,were amended to change the 

amount of $500 to $1,000 as requiring competitive bidding. The effect of 

this amendment renders inoperative Opinion 1No. 219, Opinions of the 

Attorney General for 1929, page 321, which held that purchases in the 

department of safety which exceeded $500 were subject to competitive 

bidding. Under the amendment only contracts exceeding one thousand 

dollars are now subject to competitive bidding. 

Briefly, these sections require contracts exceeding one thousand dollars 

to be authorized by ordinance; must be in writing; must be advertised for 

competitive bidding; and under the provis;ions of Section 5705-41, Revised 

Code, must be accompanied by a certificate as to the availability of funds 

in the treasury to meet the required expenditure. Lancaster v. Miller, 58 

Ohio St., 558. And while contracts under Sections 735.05 and 737.03 are 

specifically required to ibe in writing, Section 733.22 contains no such pro­

vision and merely ,provides that "the board of control shall direct the 

director of the appropriate department to enter into the contract." 

The combined effect of present statutory provisions is to authorize 

the executive heads of these departments to execute contracts involving 

expenditures less than $500; to require prior authorization or approval by 

the board of control of contracts exceeding $500; to subject contracts ex­

ceeding $1,000 to competitive bidding and other requirements as provided 

by Sections 735.05 to 735.09, Revised Code. 

I perceive nothing in the 1949 amendment of former sections 4371 and 

4328, General Code, which would indicate a legislative intent to effect a 

similar change in former Section 4403, General Code, now Section 733.22, 

Revised Code. That is to say that there is no indication of an intent to 

change the limitation therein as to contracts .in excess of $500 to one 1which 

would apply only to contracts in excess of $1,000. Actually, there does not 

appear to be any necessary conflict or inconsistency between these differing 

figures in the several statutes here involved, and they may each be readily 

applied together. 
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Your specific question in regard to the operation of Section 733.22, 

Revised Code, is whether " a purchase order which involves an offer by 

the supplier and an acceptance by the city, (is) considered a contract" 

within the meaning of such section. 

It is elementary law that an offer followed !by an acceptance has the 

effect of creating a contract between the parties. Such appears to he the 

legal effect of the transaction you have descr~bed in your inquiry; and if 

purchase orders involving expenditures in excess of $500 have the approval 

of the board of control, it would appear that the requirements of Section 

733.22, Revised Code, have been met. 

Accordingly, in specific answer to your questions, it is my opinion : 

I. Contracts for the purchase of supplies in a municipal department 

of pu!blic safety or department of public service, which involve an expendi­

ture exceeding five hundred dollars but less than one thousand1 dollars, 

must be approved by the board of control as required lby Section 733.22, 

Revised Code ; they need not be formal 1written contracts. 

2. A purchase order for supplies, when accepted by the seller, con-

stitutes a "contract" within the purview of Section 733.22, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




