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PERMIT-FOR OPERATION OF :MOTOR VEHICLE EXCEEDING THIRTY 
FEET-MAY :!\'OT BE COXTINUOUS. 

SYLLABUS: 
The Director of Highways does not have authority to gra11t a permit to persons 

to operate a truck ana semi-trailer whose total length is less thm~ eighty-five (85) 
feet but the length of the semi-trailer is greater tha1~ thirty (30) feet, continuously 
upon the state highway system. Authority to grant a permit i1~ special cases, as pro­
vided in Section 7248-2 of the General Code, is limited to some peculiar or unusual 
occasion. 

CoLUMBUS, Oaw, July 7, 1930. 

HoN. RoBERT N. \VAID, Director of Highwa::,os, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your letter of recent date which is as follows: 

"The X Company of Lansing, Michigan, in their business of transport­
ing new automobiles and trucks operates over certain state highways in Ohio 
a combination vehicle made up of a four wheeled motor power truck twenty­
one (21) feet and three (3) inches in length and a two wheeled semi-trailer 
fifty (50) feet in length. The semi-trailer consists of a loading platform the 
front ten (10) feet and seven (7) inches of which rests upon the rear end 
of the motor truck.. The semi-trailer when attached to the truck makes a 
combination sixty (60) feet in length over all. 

I am advised by the X Company that their drivers have been arrested in 
certain counties of this state because the length of the semi-trailer is greater 
than thirty (30) feet, the maximum length for a single vehicle as prescribed 
by Section 7248-2, General Code. 

Section 7248-2 provides that vehicles whose dimensions exceed the max­
imum dimensions prescribed in this section may operate under a written permit 
granted as provided under Section 7247. 

I am in receipt of an application from the X Company for a permit to 
operate such combination vehicles for a period of one year from the date 
of the application. A copy of said application is attached. 

Your opinion is respectfully requested upon the following question: 
Has the Director of Highways the right and authority to grant permits 

for the continuous operation for a given period of time of vehicles in excess 
of the maximum prescribed dimensions or weight, or must such permits be 
limited to specific vehicles for individual trips?" 

In my Opinion No. 602, rendered July 8, 1929, addressed to the Prosecuting 
Attorney of Lucas County, I held that the operation of a truck and semi-trailer whose 
total length is less than eighty-five (85) feet but the length of the semi-trailer is 
greater than thirty (30) feet, on the inter-county highways or main market roads, 
is a violation of Section 7248-2 of the General Code. 

The combination vehicle which you describe in your letter consists of a four 
wheel motor power truck twenty-one (21) feet three (3) inches in length and a two 
wheel semi-trailer fifty (50) feet in length. The semi-trailer being greater in length 
than thirty (30) feet, it is therefore a violation of Section 7248-2 of the General Code 
to operate such vehicle upon the inter-county and main market roads of the State of 
Ohio unless the officers mentioned in Section 7247 of the General Code have authority 
to grant a permit to persons operating such vehicles upon the highways of the state. 

Section 7248-2 of the General Code provides in part as follows: 
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"No vehicle shall be operated upon the inter-county highways or main 
market roads, whose width is greater than ninety-six inches, except traction 
engines whose width shall not exceed one hundred and thirty-two inches, 
and no vehicle shall be operated on such highways, of a greater height than 
twelve feet six inches, or of a greater length than thirty feet, and no com­
bination of vehicles coupled together shall be so operated whose total length 
including load, shall be greater than eighty-five feet, provided, that i1t special 
cases vehicles whose dimensions exceed the forego·iag may operate under a 
written permit gra11ted as provided in this chapter." 

(Italics the writer's.) 

Section 7247 of the General Code provides as follows: 

"The county. surveyor of any county, upon application in writing by the 
owner or person having charge thereof may grant permission for the moving 
of vehicles, objects or structures in excess of a total weight of twelve tons, 
including weight of vehicle, object or contrivance, structure and load, over 
the improved inter-county highways, main market roads, bridges or culverts 
within such county and located outside of any municipal corporation or cor­
porations therein situated. Such permission shall be in writing and the county 
surveyor may grant the same, subject to such conditions and restrictions as 
in his judgment are necessary for the preservation and protection of such 
highways, bridges, and culverts. The director of public service of a city or 
mayor of a village may in like manner grant such permission as to the im­
proved public highways, streets, bridges or culverts within such city or 
village. 

The director of the department of highways and public works may in 
like manner grant such permission as to the improved public highways, 
streets, bridges or culverts within this state in regard to all inter-county 
movements of such vehicles, objects or structures or in regard to any such 
movement wholly upon any portion of the inter-county highways, bridges or 
culverts." 

vVhatever authority the Director of Highways has to grant permits for the 
operation of vehicles whose dimensions are greater than those set forth in Section 
7248-2 of the General Code, must be found in the language used in Section 7248-2 
of the General Code, which is : 

"Provided, that in special cases vehicles whose dimensions exceed the 
foregoing may operate under a written permit granted as provided in this 
chapter." 

It will be noted from a reading of Section 7247 of the General Code in con­
nection with Section 7248-2 of the General Code that the Director of Highways is 
authorized to grant permits to persons in special cases to operate vehicles of a greater 
length than thirty (30) feet as to the improved public highways, streets, bridges or 
culverts within this state in ~:egard to all inter-county movements of such vehicles 
or in regard to any such movement wholly upon any portion of the inter-county 
highways, bridges or culverts. It will be further noted that Section 7247 of the 
General Code does not limit the time nor the length of vehicles for which permits 
may be granted but vests sole discretion in the officers mentioned therein to grant 
permission subject to such conditions or restrictions as i1t their judgment are necessary 
for the preservation and protection of the highways, bridges and culverts. The only 
limitation, if any, upon the officers' authority is that the permit may only be granted 
in "special cases." 
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Your inquiry resolves itself to a determination of what is meant by "special 
cases" as used in Section 7248-2 of the General Code. The legislature of the State 
of Ohio, by the enactment of Sections 7246 to 7251-1 of the General Code, has adopted 
a definite policy of limiting weight, width, height, length and speed and of prescribing 
size of different types of tires on vehicles on the public highways, with the object 
of preservation and protection of highways and streets and to prevent, as far as 
possible, the use of vehicles on the highways which tend to interfere with the con­
venience and safety of traffic. 

With this in mind such a construction must be placed upon the words "special 
cases" as will consistently carry out the object of this legislation. It was not the in­
tention of the legislature to grant to certain officers the power to substitute their 
judgment for that of the legislature in determining which vehicles should be operated 
generally upon the highways to promote safety and economy, so that when the legis­
lature granted authority to these officers in "special cases" it intended to limit their 
authority to some peculiar or extraordinary event or occurrence which might arise 
that the legislature could not contemplate in advance. Such a construction is con­
sistent with the general policy of the legislature to reduce to a minimum the operation 
of large types of vehicles upon the highways to promote safety and economy. Any 
other construction would not only be inconsistent with the general policy of the leg­
islature but would have a tendency to give certain officers the power to nullify the 
express restrictions as to vehicles provided by the legislature. . 

It is to be presumed that the legislature acted with full knowledge of all facts 
and conditions essential to valid legislation when it adopted regulations in the exer­
cise of its police power and therefore it must be presumed that it took into consid­
eration all types of vehicles of a greater length than thirty (30) feet and it cannot 
be said that the legislature did not contemplate the restriction of the use of the 
vehicle described in your letter. 

In view of the discussion herein, I am of the opinion that the case presented by 
you in your letter is not a special case within the meaning of the provisions of Section 
7248-2 of the General Code and therefore the Director of Highways does not have 
the authority to grant a permit for the operation of the vehicles in question, upon 
the highways. 

2057. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-VILLAGE SCHOOL DISTRICT-NOTIFICATION 
TO COUNTY BOARD OF INTENTION TO BECQ;\I£ EXEMPTED DIS­
TRICT ENDS AUTHORITY OF SAID COUNTY BOARD OVER TERRI­
TORY-EXE;\-IPTION OF VILLAGE DISTRICT BASED ON CENSUS 
TAKEN MORE THAN REASONABLE TDlE BEFOREHAND \IN­
AUTHORIZED. 

SYLLABUS: 
1. After the board of education of a village school district having a population of 

3,000 or more, as shown by a proper census, or containing a village which at the last 
Federal census had a population of 3,000 or more, takes the necessary steps in accord­
m~ce with SectiOIIS 4688 and 4688-1 of the General Code, to become an exempted village 
school district, and notifies the corwt_v board of education to that effect, the said county 
board of education is precluded from exercising any authority over the territory com-


